Αλκοόλ και διαβήτης συνδυάζονται; Απαντώντας σύντομα στο ερωτημά σας θα σας πούμε Ναι! Μπορείτε να καταναλώσετε αλκοόλ, ακόμα και αν η αγωγή για το διαβήτη σας είναι η ινσουλίνη. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα σας στην κατανάλωση του αλκοόλ, ώστε να είστε σε θέση να καταναλώσετε με ασφάλεια το αγαπημένο σας ποτό.
Συνοπτικά αναφέρεται ότι για τα άτομα με διαβήτη η σύσταση για κατανάλωση αλκοόλ, είναι η ίδια με εκείνη που ισχύει για τα μη διαβητικά άτομα:

• Για τις γυναίκες: όχι παραπάνω από 1 ποτό ανά ημέρα.
• Για τους άντρες: όχι παραπάνω από 2 ποτά ανά ημέρα.
*ένα ποτό ισοδυναμεί με 350 mL μπύρα, 150 mL κρασί, 44 mL σκληρά ποτά (βότκα, ουίσκι, τζιν, κλπ).

Αλκοόλ και υπογλυκαιμία

Γιατί μιλήσαμε για ασφάλεια όμως; Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν η αγωγή του διαβήτη σας είναι η ινσουλίνη ή φάρμακα που αυξάνουν την έκκριση της (σουλφονυλουρίες), καθώς όταν καταναλώνετε αλκοόλ, είστε σε κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Το ήπαρ αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή γλυκόνου και ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, το γλυκογόνο αυτό μετατρέπεται σε γλυκόζη, με σκοπό να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ένας ακόμα σημαντικός ρόλος του ήπατος, είναι και η απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα. Όταν πίνετε αλκοόλ, το ήπαρ σας το αντιλαμβάνεται ως ένα εν δυνάμει «δηλητήριο» και βάζει τα δυνατά του να το απομακρύνει. Επειδή λοιπόν το αλκοόλ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ήπατός σας, μειώνεται και η ικανότητα του να παράγει γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου σας και να σας οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να συμβεί αμέσως ή ακόμα και 12 ώρες μετά από την κατανάλωση του. Είναι σημαντικό να μην μπερδέψετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας με αυτά της μέθης, καθώς είναι πιθανό να αισθάνεστε υπνηλία, αστάθεια στο περπάτημα και σύγχυση.

Αλκοόλ και υπεργλυκαιμία

Είναι πολύ πιθανό εκτός από υπογλυκαιμία η πρόσληψη ποτού να οδηγήσει τα σακχαρά σας σε ανοδική πορεία. Αν αναρρωτίεστε πως είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό σκεφτείτε ότι το ποτό που καταναλώσατε μπορεί να περιέχει εκτός από αλκοόλ και υδατάνθρακες, οι οποίοι θα το κάνουν πιο εύγευστο (κοκτέιλ, βερμούτ, προσθήκη αναψυκτικών στο ποτό, κλπ). Έτσι λοιπόν αν ακολουθείτε αγωγή ινσουλίνης, θα ήταν καλό να προσμετρήσετε και τους υδατάνθρακες που έχει το ποτό που θα καταναλώσετε στην δόση της ινσουλίνης που θα κάνετε. Προσοχή σε καμία περίπτωση μην αντικαταστήσετε το γεύμα σας με αλκοόλ, καταναλώστε το ποτό την ίδια ώρα με το γεύμα σας και υπολογίστε επιπλέον ινσουλίνη για το ποτό που καταναλώσατε.

Το αλκοολ έχει θερμιδες!

Μην ξεχνάτε το αλκοόλ είναι ο πολύ πλούσιο σε θερμίδες, χωρίς να σας προσφέρει ταυτόχρονα θρεπτικά συστατικά. Επομένως ακόμα και αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη το Διαβητολόγου και του Διαιτολόγου σας για την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού, εαν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Εαν βέβαια αποφασίσετε να πιείτε επιλέξτε εκείνα με τις λιγότερες θερμίδες (κρασί, μπύρα).

Ενδεικτικά στον ακόλουθο πίνακα αναφαίρονται κάποια από τα ποτά που επιλέγονται πιο συχνά, οι θερμίδες που περιέχουν και με τι ισοδυναμεί η κατανάλωσή τους.

ΠΟΤΟ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

(ml)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

(kcal)

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ

(γρ)

ΜΠΥΡΕΣ

Μπύρα (κανονική)

350

150

14

Μπύρα (Light)

350

100

6

Μπύρα χωρίς αλκοόλ

325

50

10

ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ

Αποσταγμένα ποτά

(πχ: gin, ρούμι, ουίσκι, βότκα)

45

105

ίχνη

ΚΡΑΣΙ

red table or rose

115

85

1.0

dry white

115

80

0.4

sweet wine

75

90

6.5

champagne

115

100

3.6

Μικρές συμβουλές

Πως να αποφύγω την υπογλυκαιμία που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ;
• Μην πάτε για ποτό με άδειο στομάχι.
• Πιείτε το ποτό σας αργά.
• Συνδυάστε την κατανάλωση του ποτού με φαγητό.
• Σε καμία περίπτωση μην αποφασίσετε να αντικαταστήσετε το γεύμα σας με ποτό.
• Μετρήστε, μετρήστε και ξαναμετρήστε το σάκχαρό σας. Πότε δηλαδή; Πριν πιείτε, ενώ πίνετε, πριν τον ύπνο και πιο συχνά για το επόμενο 24ωρο.

Αν το σάκχαρό σας είναι <100 mg/dL πριν πάτε για ύπνο, φάτε ένα μικρό σνακ.
Για να είστε σε θέση να διαχειριστείτε σωστά την υπογλυκαιμία διαβάστε το άρθρο που αφορά την αντιμετώπιση της.

Για την υπεργλυκαιμία και την αύξηση βάρους τι προτείνεται;

• Μην ξεπερνάτε την πρόσληψη ενός ποτού ημερησίως, ακόμα και αν είστε άντρας. Μην αναρρωτιέστε αν η σκέψη που κάνατε είναι σωστή!! Όχι δε σημαίνει πως επειδή δεν ήπιατε καθόλου ποτό για μια βδομάδα μπορείτε να κάνετε την κρεπάλη σας σε ένα βράδυ πίνοντας 5-6 ποτά. Ότι αφήσατε πίσω το αφήσατε!
• Επιλέξτε ποτά με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ενδεικτικά ένα ποτήρι ξηρό κρασί είναι ιδανική επιλογή. Αν επιλέξετε κάποιο ποτό που συνδυάζεται με αναψυκτικό καλό θα ήταν αυτό να είναι light.
• Αποφύγετε κοκτέιλ, σκληρά ποτά (βότκα, ουίσκι κλπ)

Ελπίζουμε να απολαύσετε το ποτό σας με ασφάλεια. Στην υγεία σας!

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την σημασία της διατροφής στον διαβήτη!