Το ανοσοποιητικό σύστημα και ο σακχαρώδης διαβήτης βρίσκονται σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, καθώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αμυνα του οργανισμού. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 34 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν, ενώ 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καταγράφονται ετησίως, ένας αριθμός άκρως ανησυχητικός.

Στη χώρα μας, το 10 με 12% του πληθυσμού -ποσοστό που μεταφράζεται σε 1 με 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους- πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, αν υπολογίσουμε και τα άτομα με προδιαβήτη, τότε ο αριθμός αυξάνεται περίπου στα 2 εκατομμύρια.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ενδέχεται να νοσεί με προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζει για μια ολόκληρη δεκαετία και χωρίς παράλληλα να εκδηλώσει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, πράγμα το οποίο καθιστά την διάγνωση και  την αντιμετώπιση της νόσου ακόμα πιο δύσκολη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο, τα νεφρά ή την καρδιά όπως πιστεύαμε για πολλές δεκαετίες, αλλά έχει καταστροφική και παρατεταμένη επίδραση και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Ένας μακροχρόνιος και ανεξέλεγκτος διαβήτης είναι δεδομένο ότι  θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό επιρρεπή σε ασθένειες και λοιμώξεις. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα και μία απλή λοίμωξη ή μόλυνση του οργανισμού μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά νόσησης, ανάρρωσης μέχρι και θνησιμότητα.

Πώς ακριβώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ο σακχαρώδης διαβήτης;

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης μειώνει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να φτάσουν έγκαιρα και σε ικανοποιητικό βαθμό στην περιοχή της μόλυνσης. Είναι γνωστό πως ο διαβήτης πλήττει σοβαρά τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία.  Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την στένωση και σκλήρυνση των συγκεκριμένων αγγείων, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού καθώς και των λευκών αιμοσφαιρίων να αντιμετωπίσουν το σημείο μόλυνσης. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η μερική ή μειωμένη επούλωση πληγών και η καθυστερημένη αντιφλεγμονώδης αντίδραση.
  • Το αυξημένο ζάχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε καταστάσεις τραυματισμού, καθώς επιβραδύνεται η διάχυση του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Όσο μικρότερη ροή υπάρχει στα αιμοφόρα αγγεία τόσο λιγότερες άμυνες φτάνουν στο σημείο που  χρειάζεται περίθαλψη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καθυστέρηση της επούλωσης του τραύματος και η αύξηση του κινδύνου να εισέλθουν ευκολότερα στο σώμα βακτήρια και μικρόβια . Το σώμα δεν είναι πλέον αρκετά ικανό να προστατευτεί, με αποτελέσματα συνήθως την εμφάνιση φλεγμονών και λοιμώξεων.
  • Ένας αρρύθμιστος διαβήτης δυσχεραίνει την παραγωγή και ωρίμανση των ουδετερόφιλων – κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην διαμεσολάβηση την ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή απέναντι σε βακτηριακές λοιμώξεις- στο μυελό των οστών, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ουδετερόφιλα στο αίμα και να εμποδίζονται τα λευκοκύτταρα να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο της μόλυνσης.
  • Το σύστημα συμπληρώματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος. Σκοπός του είναι η ενίσχυση των φαγοκυττάρων και των αντισωμάτων ώστε να καταπολεμήσουν ιούς και μικρόβια. Παρόλα αυτά το υψηλό σάκχαρο και η υπεργλυκαιμία στο αίμα είναι ικανά να προξενήσουν ελαττώματα στους υποδοχείς του συμπληρώματος, πράγμα το οποίο περιορίζει την ικανότητα τους να προκαλούν φαγοκυττάρωση.
  • Ένας οργανισμός με υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν βακτήρια. Επίσης προάγει την παραγωγή καταστροφικών μορίων ( AGEs) στο σώμα, τα οποία εισχωρούν στον αμυντικό μηχανισμό του σώματος και τον καθιστούν ανίκανο να καταπολεμά φυσικά τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις.