Στα πλαίσια του ιατρείου σακχαρώδη διαβήτη γίνεται συστηματική παρακολούθηση περιστατικών:

 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1)
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2)
 • Σακαχρώση διαβήτη κύησης
 • Ειδικών τύπων διαβήτη (πχ διαβήτης τύπου MODY, LADA)
 • Διαταραχής ανοχής γλυκόζης (IGT) και διαταραχής γλυκόζης νηστείας (IFG)

Στο ιατρείο διαβήτη πραγματοποιείται μια σειρά από ιατρικές πράξεις που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.
Αναλυτικότερα σε κάθε πρώτη επίσκεψη, αλλά και ανά τα απαιτούμενα από τις κατευθυντήριες οδηγίες χρονικά διαστήματα, γίνεται:

 • Λήψη αναλυτικού ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού
 • Πλήρης κλινική εξέταση
 • Χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής
 • Χορήγηση εξατομικευμένων διατροφικών πληροφοριών για τη διαχείριση του διαβήτη από τη διαιτολόγο του ιατρείου.

ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο ιατρός είναι πλήρως εξειδικευμένος και απόλυτα καταρτισμένος για τη διαχείριση μεταβολικών νοσημάτων πέρα από το διαβήτη:

 • Υπέρταση
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Διαταραχές λειτουργίας θυροειδούς
 • Διαταραχές βιταμίνης D

Η διαχείριση των μεταβολικών νοσημάτων στο ιατρείο περιλαμβάνει:

 • Λήψη αναλυτικού ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού
 • Πλήρης κλινική εξέταση: Περιλαμβάνει εξέταση τριχοειδικού σακχάρου αίματος, κετόνων τριχοειδικού αίματος, κλινική εξέταση κάτω ακρών για διαταραχές που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη διαβήτη (Έλκη, Μυκητίαση ονύχων, Περιφερική Νευροπάθεια (αισθητηριακή και αυτόνομη), Περιφερική Αγγειοπάθεια, Πόδι “Charcot”).
 • Χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής
 • Χορήγηση εξατομικευμένων διατροφικών πληροφοριών για τη διαχείριση του εκάστοτε μεταβολικού νοσήματος από τη διαιτολόγο του ιατρείου.
Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Σακχαρώδη διαβήτη!

Τι είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης ?

Ο Σακχαρώδης  διαβήτης είναι  μια αρκετά συχνή  διαταραχή του μεταβολισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπρόσθετα αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Φυσιολογικά η γλυκόζη είναι μια μορφή «ζάχαρης» που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας, καθώς επίσης και την  κύρια πηγή καυσίμων για τον εγκέφαλο. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη του αίματός σας ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, όπως αυτές ορίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως. Όταν κάποιος έχει διαβήτη, το σώμα του δεν μπορεί να διατηρήσει υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώτε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα σας για να τους δώσει ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία.

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές του  είναι οι ίδιες τόσο για τον διαβήτη τύπου 1 όσο και για αυτόν του  τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νεφρικής νόσου, του ακρωτηριασμού των άκρων, της κατάθλιψης, του άγχους και της τύφλωσης.

Γνωρίζουμε ότι ο  διαβήτης:

 • Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες.
 • Είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης
 • Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και τέσσερις φορές
 • Είναι μια σημαντική αιτία των ακρωτηριασμών των άκρων
 • Επηρεάζει την ψυχική υγεία καθώς και τη σωματική υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος και η αγωνία εμφανίζονται σε περισσότερο από το 30% όλων των ατόμων με διαβήτη

 

Ποια δυσλειτουργία παρατηρείται στον Σακχαρώδη διαβήτη

Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας, πρέπει να μετατρέψουμε τη γλυκόζη (ζάχαρη) από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Μια ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και  ονομάζεται ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Στα άτομα με διαβήτη η ινσουλίνη δεν παράγεται πλέον ή δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από το σώμα. Όταν τα άτομα με διαβήτη τρώνε γλυκόζη, η οποία είναι σε τρόφιμα όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα και αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, γάλα, γιαούρτι και γλυκά, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια.

Αντί να μετατραπεί σε ενέργεια, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά το φαγητό, η γλυκόζη κυκλοφορεί  μέσα στο αίμα σας σε αυξημένα επίπεδα , χωρίς να καταφέρνει να εισέλθει μέσα στα κύτταρα. Το φαινόμενο αυτό  ονομάζεται ΥΠΕΡ-γλυκαιμία. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορούν να παρακολουθούνται και να διαχειρίζονται μέσω συσκευών αυτοεξυπηρέτησης (μετρητές γλυκόζης τριχοειδικού αίματος).

 

Συχνότητα εμφάνισης – Επιδημιολογικά δεδομένα

Περίπου 382 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτόν τον αριθμό, σχεδόν το 95% έχει διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων με σιωπηλό, μη διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.

Η αύξηση του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη, συνοδεύεται από την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, την όλο και αυξανόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας και σαφέστατα την καθιστική ζωή. Ο συνδυασμός μαζικών αλλαγών στη διατροφή και στην προσφορά τροφίμων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα με περισσότερο καθιστική εργασία και λιγότερη δραστηριότητα, σημαίνει ότι όλο και  περισσότεροι πληθυσμοί θα εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Τα δεδομένα και οι προβλέψεις  για την εξέλιξη της νόσου δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά. Η πρόβλεψη για το μέλλον είναι ότι το 2035 ο αριθμός των διαβητικών ασθενών θα έχει ανέλθει σε 592 εκατ. ασθενείς Παγκοσμίως, δηλαδή θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξεως του  55 % σε σχέση με σήμερα.

 

Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη.  Όλοι οι τύποι είναι πολύπλοκοι και σοβαροί. Οι τρεις κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και ο Διαβήτης κύησης.

Στο διαβήτη τύπου 1, το σώμα (πάγκρεας)  δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 (τον πιο συνηθισμένο τύπο) το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή δεν «χρησιμοποιεί» καλά την ινσουλίνη. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει να κυκλοφορεί στο μέσα στο αίμα και να μην εισέρχεται μέσα στα κύτταρα, οπού και θα χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Η μέτρηση της γλυκόζης αίματος (νηστείας ) σε επίπεδα >125 mg/dL χαρακτηρίζουν αυτούς τους ασθενείς.

Μπορείτε επίσης να έχετε προ-διαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρο καταφέρνει μεν να εισέλθει μέσα στα κύτταρα, αλλά όχι όπως σε έναν υγιή άνθρωπο.  Αυτή η δυσλειτουργία έχει σαν  αποτέλεσμα η γλυκόζη αίματος να παραμένει  στο αίμα σας σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηριστεί διαβήτης. Σε αυτούς τους ασθενείς το μετρούμενο στο εργαστήριο σάκχαρο νηστείας ορού κυμαίνεται από 100-125 mg/dL.

Η ύπαρξη του προ-διαβήτη σας ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε μελλοντικά διαβήτη τύπου 2.

 

Διαβήτης: Συμπτώματα

Τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη μπορεί να είναι τόσο ήπια που τις περισσότερες φορές δεν γίνονται ευκολά αντιληπτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα συμβαίνουν συνήθως πιο  γρήγορα, σε λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες και η εικόνα είναι πιο «θορυβώδης» που μπορεί να καταλήξει και σε νοσηλεία στο νοσοκομείο .Η πιο συχνά παρατηρούμενη συμπτωματολογία του σακχαρώδους διαβήτη περιγράφεται στα κάτωθι συμπτώματα.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πολυδιψία

Πολυουρία

Αίσθημα κόπωσης και λήθαργος

Πολυφαγία

Θλαστικά τραύματα  που θεραπεύονται αργά – κακή επούλωση τραυμάτων

Κνησμός, λοιμώξεις του δέρματος

Θολή όραση

Ανεξήγητη και απότομη απώλεια σωματικού βάρους (τύπος 1)

Σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους (τύπος 2)

Αλλαγές διάθεσης

Πονοκέφαλοι

Αίσθημα ζάλης

Κράμπες στο πόδι

Παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη

 • Ένας στους τέσσερις ανθρώπους με διαβήτη δεν γνωρίζει ότι το έχουν.
 • Το οικογενειακό ιστορικό εμφανίζει στενή συσχέτιση με τον διαβήτη τύπου 2.
 • Τα γονίδια διαδραματίζουν επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2,  με τον υψηλότερο κίνδυνο να περιγράφεται στους πληθυσμούς των Κινέζων, της Νότιας Ασίας, της Ινδίας και των νήσων  του Ειρηνικού.
 • Ο ρόλος της παχυσαρκίας στον διαβήτη τύπου 2  είναι τεκμηριωμένος και πέραν πάσης αμφιβολίας.

 

Ποιοί πρέπει να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη?

Αν και ο έλεγχος της γλυκόζης περιλαμβάνεται στο ετήσιο check up που όλοι κάνουμε, συνιστάται ιδιαιτέρως στα άτομα με  δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 καθώς  και σε άτομα με  ηλικία άνω των 45 ετών να ελέγχονται περιοδικά για διαβήτη. Η εξέταση  με την οποία ελέγχουμε εάν ένας  διαβητικός έχει  ρυθμισμένο το σάκχαρο του με την φαρμακευτική αγωγή που  λαμβάνει είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη(HbA1c).
Η εξέταση αυτή του αίματος δείχνει το μέσο επίπεδο του σακχάρου για τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες. Μετρά το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη (την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια). Όσο υψηλότερα είναι  τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τόσο περισσότερη είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Επίπεδο της HbA1c  6,5%    υποδηλώνει μέση γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου μεγαλύτερη από το φυσιολογικό. HbA1c  μεταξύ 5,7% και 6,4% υποδηλώνει προ-διαβήτη. Κάτω του 5,7% θεωρείται φυσιολογικό ποσοστό.
Υπάρχουν  καταστάσεις που μπορούν να κάνουν το test της HbA1c ανακριβές – όπως εγκυμοσύνη.

 

Πώς γίνεται όμως η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη;

 • Ένα δείγμα αίματος θα ληφθεί μετά από ολονύκτια νηστεία. Επίπεδο σακχάρου αίματος λιγότερο από 100 mg /dl είναι φυσιολογικό. Επίπεδο σακχάρου στο αίμα από 100 έως 125 mg / dL θεωρείται προδιαβήτης. Αν είναι 126 mg / dl  ή υψηλότερο  σε δύο διαφορετικές εξετάσεις, τότε μπαίνει η διάγνωση του διαβήτη.

 

 • Δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη. Για την εξέταση αυτή, προηγείται ολονύκτια νηστεία και ακολουθεί αιμοληψία. Στη συνέχεια, καταναλώνεται ρόφημα γλυκόζης 75 gr  και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ελέγχονται περιοδικά για τις επόμενες δύο ώρες. Επίπεδο σακχάρου στο αίμα κάτω από 140 mg / dL είναι φυσιολογικό. Εαν βρεθεί  πάνω από 180 mg / dL  μετά από δύο ώρες,  δείχνει σακχ. διαβήτη. Μια τιμή σακχάρου μεταξύ 140 και 180 mg / dL  υποδηλώνει αντίστοιχα προδιαβήτη.

Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης εφαρμόζεται στις εξής  περιπτώσεις:

 • Σε τιμές γλυκόζης νηστείας ελάχιστα αυξημένες πάνω από το φυσιολογικό.
 • Σε ασθενείς με γλυκοζουρία και φυσιολογικά επίπεδα  γλυκόζης αίματος.
 • Σε άτομα παχύσαρκα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη.
 • Σε ασθενείς με αμφιβληστροειδοπάθεια, αγγειοπάθεια, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν υπάρχει υποψία διαβήτη τύπου 1, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί  και  εξέταση ούρων για να ανιχνευθεί η παρουσία κετόνων στα ούρα. Οι κετόνες είναι υποπροϊόν που παράγεται  όταν ο μυϊκός ιστός και το λίπος χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας στην περίπτωση που το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη ώστε να χρησιμοποιήσει τη διαθέσιμη γλυκόζη . Η επιβεβαίωση διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 γίνεται με ανεύρεση θετικών αυτοαντισωμάτων και πιο συγκεκριμένα είναι ΙΑΑ (αντι-ινσουλινικά αντισώματα), ΙCA και αντί-GAD. O συνδυασμός και των τριών αυτοαντισωμάτων αυξάνει την προγνωστική αξία ελέγχου.

 

Αναφορικά με τον διαβήτη κύησης, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες κινδύνου νωρίς στην εγκυμοσύνη σας:

Αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη κύησης, παχυσαρκία , διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης, οικογενειακό  ιστορικό με διαβήτη,  ο  γυναικολόγος μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο γλυκόζης  ακόμη και κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη. Αν κάποιος ανήκει στην μέση κατηγορία επικινδυνότητας για εμφάνιση διαβήτη κύησης, τότε πιθανά θα ελεγχθεί διαγνωστικά για διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, συνήθως μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας με δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.

 

Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Μύθος Πραγματικότητα
Ο διαβήτης δεν είναι σοβαρός Δεν υπάρχει ο όρος  “ήπιος” διαβήτης. Όλοι οι τύποι διαβήτη είναι σοβαροί και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές αν δεν υπάρχει επαρκής ρύθμιση. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.
Όλοι οι τύποι διαβήτη είναι ίδιοι Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη. Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο τύπος 1, ο τύπος 2 και ο διαβήτης κύησης. Άλλες μορφές διαβήτη είναι λιγότερο συχνές. Κάθε τύπος διαβήτη έχει διαφορετικές αιτίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, αλλά μόλις κάποιος έχει οποιοδήποτε τύπο διαβήτη εκτός από τον διαβήτη κύησης, πρέπει να αντιμετωπίζεται καθημερινά. Ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται κατά την διάρκεια της  εγκυμοσύνης, ωστόσο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του. Όλοι οι τύποι διαβήτη είναι πολύπλοκοι και σοβαροί.
Ο διαβήτης μπορεί να αποφευχθεί Δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι τύποι διαβήτη. Ο τύπος 1 είναι αυτοάνοση κατάσταση, δεν μπορεί να προληφθεί και δεν υπάρχει θεραπεία. Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι ακόμη άγνωστη. Ισχυρά διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι τα προγράμματα πρόληψης του διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό έως 58% των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει καμιά αιτία διαβήτη τύπου 2, αλλά υπάρχουν καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη επηρεάζεται επίσης από πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα.

 

Πρέπει να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι για να αναπτύξετε διαβήτη Όντας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν αποτελεί άμεση αιτία. Μερικοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να μην αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ κάποιοι που έχουν υγιές βάρος θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να αποφευχθεί και δεν συνδέεται με βάρος, σωματική αδράνεια ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

 

Διαβήτη τύπου 1 παθαίνουν μόνο οι νέοι Η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 συμβαίνει συχνότερα σε άτομα κάτω των 30 ετών, ωστόσο νέα έρευνα υποδηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που αναπτύσσουν την πάθηση διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 30 ετών.
Διαβήτη τύπου 2 παθαίνουν μόνο οι ενήλικες Ο πραγματικός διαβήτης τύπου 2 συνήθως αναπτύσσεται σε ενήλικες ηλικίας άνω των 45 ετών, αλλά εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

 

Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να φάνε επιδόρπιο Επειδή το διαβήτη επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τα σάκχαρα και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Ωστόσο, εάν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού σχεδίου γεύματος ή σε συνδυασμό με άσκηση, τα γλυκά και επιδόρπια μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με διαβήτη. Το κλειδί είναι να τρώμε τα πάντα με μέτρο.

 

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλήματα ή άσκηση Πολλοί πρωταθλητές σπορ έχουν διαβήτη τύπου 1.
Κανείς στην οικογένειά μου δεν έχει διαβήτη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ Το οικογενειακό ιστορικό είναι μόνο ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα με διαβήτη είναι ανασφαλείς οδηγοί Η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών που χρησιμοποιούν ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια.
Μόνο τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη Ο πραγματικός διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική κατάσταση. Το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστεί ινσουλίνη μετά από 6-10 χρόνια διάγνωσης του διαβήτη επειδή το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου. Η λήψη φαρμάκων όταν απαιτείται, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιπλοκές μακροπρόθεσμα και αποτελεί μέρος της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 εξαρτώνται από την αντικατάσταση ινσουλίνης κάθε μέρα της ζωής τους. Πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολλές φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.