Ο Διαβήτης αποτελεί ένα σύνηθες μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει βασικά συστατικά τροφών (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες,λίπη), με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι υψηλά (υπεργλυκαιμία). 

Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή καθόλου ινσουλίνη ή την χρησιμοποεί με τρόπο αναποτελεσματικό.

Διαγνώστηκες με Διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζει τρεις βασικούς τύπους, ανάλογα με τη διαταραχή της ινσουλίνης: τον διαβήτη τύπου Ι (παιδικός διαβήτης) τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον διαβήτη κύησης.

Διαβήτης Τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου I προσβάλλει κυρίως τα παιδιά και οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Πιο συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού τους καταστρέφει τα κύτταρα β στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα να μην παράγεται ινσουλίνη και ο οργανισμός να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για να παράξει ενέργεια. 

Συνεπώς, το παιδί είναι απόλυτα εξαρτημένο από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου II είναι ο πιο συνήθης (90% των ασθενών) και προσβάλλει κυρίως τους ενήλικες. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου διαβήτη είναι η ινσουλινοαντοχή, δηλαδή η μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης. 

Αυτό οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία, αφού ο λιπώδης ιστός παράγει ουσίες που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης. Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου II είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στα πρώτα στάδια αυτού του τύπου διαβήτη, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα. Καθώς, όμως, η νόσος εξελίσσεται μειώνεται η έκκριση της ινσουλίνης. Τα συμπτώματα είναι ήπια, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Διαβήτης Κύησης

Εξίσου απαραίτητη κρίνεται η αναφορά στο διαβήτη κύησης. Ειδικότερα, πρόκειται για τον τύπο διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Σύμφωνα με έρευνες, ο τύπος αυτός είναι σπάνιος (3-5% των κυήσεων) και προσβάλλει κυρίως παχύσαρκες γυναίκες. Αντιμετωπίζεται με δίαιτα, χορήγηση ινσουλίνης και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, επηρεάζοντας την υγεία του νεογνού και της μητέρας. 

Ιατρική Παρακολούθηση

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η συστηματική παρακολούθηση του ασθενή από ειδικό διαβητολόγο, ώστε να ρυθμιστεί ο διαβήτης και να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές της νόσου. 

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι παθήσεις της καρδιάς (π.χ. η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), η νεφρική ανεπάρκεια, οι παθήσεις στα μάτια (π.χ. η αμφιβληστροειδοπάθεια, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα), η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια, καθώς και σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα).

Υγιεινή Διατροφή & Άσκηση

Για την αποφυγή των παραπάνω επιπλοκών, κρίνεται αναγκαία η τήρηση υγιεινής διατροφής. Πιο αναλυτικά, συνίσταται η μεσογειακή διατροφή, αφού περιλαμβάνει τροφές με χαμηλά λιπαρά και άφθονες φυτικές ίνες (π.χ.φρούτα, λαχανικά,όσπρια,δημητριακά). Τροφές με κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ.κόκκινο κρέας, αλλαντικά, κίτρινο τυρί) πρέπει να αποφεύγονται. 

Εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γευμάτων, αλλά να προτιμάτε τη συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων, αφού βοηθά αποδεδειγμένα στη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά και στον έλεγχο της όρεξης.

Δεν αρκεί, όμως, μόνο η υγιεινή διατροφή. Απαραίτητος κρίνεται ο συνδυασμός της με τη συστηματική σωματική δραστηριότητα. Συστήνεται αεροβική άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση) για 30’ τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα.

Tip: Ενημερωθείτε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στα Παιδιά!