Το άγχος αποτελεί την αντίδραση του ατόμου στα καθημερινά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο. 

Συχνά όμως γεννά αλλαγές στο ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση  στρεβλωτικών καταστάσεων για την ίδια του την υγεία. 

Πρόκειται για την λεγόμενη “σωματοποίηση” της ψυχολογικής διαταραχής, την δίοδο δηλαδή του άγχους στο ανθρώπινο σώμα. 

Ένα φαινόμενο το οποίο συναντάται κυρίως στον πληθυσμό που κατοικεί σε μεγάλα αστικά κέντρα -αλλά όχι μόνο-.

Επιπτώσεις

Οι αλλαγές οι οποίες το επαναλαμβανόμενο στρες προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβάνουν και την εμφάνιση προβλημάτων στη έκκριση της ινσουλίνης, την εναπόθεση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, την υπέρταση καθώς και την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται το άγχος με την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Είμαστε όμως σε θέση να συμπεράνουμε πως τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες οδηγούν στην έκκριση στρεσογόνων ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη κ.α, ορμόνες οι οποίες προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης.

Στα άτομα λοιπόν που αντιμετωπίζουν καταστάσεις χρόνιου στρες δημιουργείται αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Αυτό οδηγεί στον περιορισμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα ανθρώπινα κύτταρα, πράγμα το οποίο επιφέρει αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και σε αύξηση έκκρισης της ινσουλίνης.

Η αυξημένη ινσουλίνη με την σειρά της αυξάνει το σωματικό λίπος στα σώμα του ατόμου και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, πράγμα το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου 2.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η επίπτωση του άγχους στο ανθρώπινο σώμα αφορά περισσότερο τους άνδρες, οι και οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. 

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έντονου στρες είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν βοηθητικές μεθόδους χαλάρωσης. 

Αντιμετώπιση

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, διαλογισμός, βαθιές αναπνοές κατά την διάρκεια των επεισοδίων έντονου στρες είναι μερικές θεραπείες χαλάρωσης οι οποίες έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Παρότι λοιπόν το άγχος είναι ικανό να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του Διαβήτη και να επηρεάσει αρνητικά τον καθημερινό τρόπο ζωής του ατόμου, ωστόσο υπάρχουν και καλά νεά. 

Με την βοήθεια της επιστήμης, ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες αποτελεσματικά, να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνιση ασθενειών οι οποίες προκαλούνται από την σωματοποίηση του στρες και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς του και την εν γένει ευζωία του.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα