Το καλοκαίρι έφτασε και για τους περισσότερους από εμάς είναι συνυφασμένο με ξεγνοιασιά και ανεμελιά. Για το 1 εκατομμύριο περίπου όμως των συνανθρώπων μας στην Ελλάδα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών ενδέχεται να εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν φυσικά να απολαύσουν τις διακοπές τους, προσέχοντας απλά μερικά πράγματα.
Ξεκινώντας από την προετοιμασία, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μαζί μας όλα όσα θα χρειαστούμε στο ταξίδι. Πολλοί προορισμοί (ειδικά στο εξωτερικό) δεν είναι εύκολα μέρη για να βρουμε τα φάρμακα που χρειαζόμαστε, όποτε πριν φύγουμε χρειάζεται να έχουμε προμηθευτεί όλα όσα μας είναι απαραίτητα σε φάρμακα και αναλώσιμα (βελόνες, ταινίες μέτρησης κλπ).
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παίρνουμε έξτρα αποθέματα, εφόσον χρειαστεί να παραμείνουμε περισσότερο από όσο αρχικά υπολογίζαμε.
Μια μικρή και γρήγορη έρευνα πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, σχετικά με το που βρίσκονται τα κοντινότερα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας μπορεί να μας φανεί αρκετά χρήσιμη σε μια στιγμή ανάγκης. Ενώ, έχουμε πάντα μαζί μας το τηλέφωνο του γιατρού μας για οποιαδήποτε απορία μπορεί να προκύψει.
Κατα την διάρκεια του ταξιδιού, είναι καλό να έχουμε στην διάθεση μας νερό καθώς και άμεση πρόσβαση στα φάρμακα μας. Σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας ένας χυμός, μια καραμέλα ή γενικότερα μια “πηγή υδαταθράκων” θα φανεί πολύ χρήσιμη.
Όσον αφορά τις ινσουλίνες, δεν πρέπει να τις αφήνουμε εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα στο αυτοκίνητο ή κάτω από τον ήλιο). Είναι καλό να επιλέγουμε μια ισοθερμική τσάντα ή ένα ψυγειάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε την ινσουλίνη να παγώσει. Ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς, καθώς οι ινσουλίνες πρέπει να είναι μαζί μας στην καμπίνα επιβατών και όχι στις αποσκευές, αφού εκεί η θερμοκρασία πέφτει συχνά πολύ κάτω από το μηδέν.
Όταν πλέον βρισκόμαστε στον τόπο των διακοπών, είναι αναμενόμενο οι συνήθειες μας να αλλάξουν. Αντίστοιχα όμως θα πρέπει να προσαρμοστεί και η αγωγή μας. Ο κυριότερος κίνδυνος συνήθως στις διακοπές είναι η υπογλυκαιμία.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα (κολύμπι, περπάτημα), η ταχύτερη απορρόφηση της ινσουλίνης από το σημείο της ένεσης και η παράλειψη γευμάτων, είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει η υπογλυκαιμία.
Έτσι λοιπόν πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί με τις μετρήσεις του ζαχάρου μας και να προσαρμόζουμε τις μονάδες ταχείας ινσουλίνης και την πρόσληψη υδαταθράκων (φρούτα, χυμούς κ.α) ανάλογα με τις ενδείξεις.
Σε γενικότερα πλαίσια, όσον αφορά την διατροφή μας, καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα όπως σαλάτες και ψητά ψάρια σε συνδυασμό με αρκετά υγρά χωρίς ζάχαρη.
Στην παραλία, τα φάρμακα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα και φυλαγμένα σε σωστές συνθήκες και θερμοκρασίες, ενώ είναι σημαντικό να είμαστε εφοδιασμένοι με κάποιο φρούτο, χυμό ή και νερό. Καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη πάσχει από περιφερική νευροπάθεια, καθίσταται αναγκαία η χρήση παπουτσιών για την θάλασσα και την παραλία.
Ένα πόδι που δεν έχει φυσιολογική αισθητικότητα είναι πολύ πιο ευάλωτο σε εγκαύματα και τραυματισμούς, πολλές φορές χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Τέτοιοι τραυματισμοί ενδέχεται να αποδειχτούν επικίνδυνοι και με δύσκολη αποκατάσταση, ενώ είναι ικανοί να απειλήσουν ακόμα και την σωματική μας αρτιμέλεια.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές και χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία της περιόδου των διακοπών για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως κάθε περίπτωση ατόμου είναι μοναδική, όπως και τα χαρακτηριστικά του προορισμού που επιλέγουμε να περάσουμε τις διακοπές μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε πάντα σωστά προετοιμασμένοι και σε άμεση επαφή με τον προσωπικό μας γιατρό για οτιδήποτε προκύψει.