Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι στη σύγχρονη εποχή τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί ανησυχητικά σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. 

Πρόκειται για τη νόσο που προκαλείται από την υπέρμετρη συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό. Το τελευταίο συσσωρεύεται στο συκώτι, στους μύες, στην καρδιά, παράγει ορμόνες που διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο όταν ο Δείκτης Σωματικής Μάζας του (BMI), δηλαδή η αναλογία του βάρους και του ύψους του είναι μεγαλύτερη από 35 kg/m^2. 

Ο υπολογισμός του BMI αποτελεί μια απλή διαδικασία. Διαιρούμε το σωματικό μας βάρος με το ύψος μας εις το τετράγωνο (kg/m^2). 

•Αν το πηλίκο είναι μικρότερο από 18 kg/m^2, τότε είμαστε ελλιποβαρείς.

•Εφόσον το πηλίκο είναι 18-24.9 kg/m^2, τότε το βάρος μας είναι φυσιολογικό.

•Αν το πηλίκο είναι 25-29.9 kg/m^2, τότε είμαστε υπέρβαροι.

•Εφόσον το πηλίκο είναι μεγαλύτερο από 30 kg/m^2, τότε είμαστε παχύσαρκοι.

Αιτίες

Εξίσου αναγκαία κρίνεται η αναφορά στις αιτίες της παχυσαρκίας. Εκτός από τη γενετική προδιάθεση (π.χ. σύνδρομο Prader-Willi, Bardet-Bield, Cohen, MOMO) και τις ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός), σημειώνονται ως κύριες αιτίες η υπέρμετρη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και η καθιστική ζωή.

Επιπτώσεις

Εξαιτίας λοιπόν της παχυσαρκίας πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα υγείας. Όπως η αυξημένη χοληστερίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τα μυοσκελετικά νοσήματα (π.χ. οστεοαρθρίτιδα) και η θρόμβωση. Ακόμη, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, 1 στους 20 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο (στο στήθος,στη μήτρα, στις ωοθήκες, στο θυρεοειδή, στο παχύ έντερο, στον οισοφάγο, στο πάγκρεας, στα νεφρά ή στον προστάτη) είναι υπέρβαροι.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα ποσοστά υπέρβαρων ανθρώπων που παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα (αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2) και έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την υπογονιμότητα, το άσθμα, την άπνοια ύπνου και την κατάθλιψη. Τέλος, επιδεινώνει άλλου είδους παθήσεις και καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.

Αντιμετώπιση – Γιατί η παχυσαρκία θεωρείται νόσος;

Από τα παραπάνω διαγράφεται με σαφήνεια ότι η παχυσαρκία περιορίζει το προσδόκιμο ζωής και μειώνει την ποιότητά της. Γι’αυτό άλλωστε καλείται «νόσος». Η σοβαρότητα, λοιπόν, της νόσου καθιστά αναγκαία την άμεση επίσκεψη στο γιατρό σας.

Εκείνος θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο απώλειας βάρους, ανάλογα με την περίπτωσή σας, αφού κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Συνήθως συστήνεται η δίαιτα χαμηλών θερμίδων, η σωματική άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή και σπανιότερα η βαριατρική επέμβαση.

Στόχος είναι να προσεγγίσετε το ιδανικό βάρος. Αλλά και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο ζωής. Ειδικότερα, θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα στη σωματική δραστηριότητα. 

Εκτός αυτού, δεν πρέπει να παραλείπετε κανένα γεύμα. Τέλος, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού, υδατανθράκων, τροφών και ποτών πλούσιων σε λιπαρά (κρέας,γλυκά, αναψυκτικά,αλκοόλ). Και η κατανάλωση περισσότερων φυσικών προϊόντων (π.χ. λαχανικά, ψάρι,όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί).

Οι παραπάνω σκέψεις και διατυπώσεις συγκλίνουν στο γενικότερο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια μάστιγα. Είναι, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να προαχθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η καλή ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων παγκοσμίως.