O προδιαβήτης είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον διαβήτη. Πολλές φορές δε,  χαρακτηρίζεται “ύπουλος”, καθώς το ζάχαρο στον οργανισμό είναι μεν υψηλότερο από το κανονικό αλλά όχι αρκετά ώστε να διαγνωστεί ως διαβήτης. 

Πρόκειται για μία ενδιάμεση κατάσταση στην οποία το σάκχαρο διαταράσσεται είτε το πρωί είτε δύο ώρες έπειτα από το γεύμα. Χρονικά 

προηγείται της διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η διάρκεια του μπορεί να προσδιοριστεί έως και αρκετά χρόνια του ΣΔ. 

Σκεφτείτε, πως σε κατάσταση νηστείας οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου κινούνται μεταξύ 70 και 100 mg/dl, ενώ δύο ώρες μετά την χορήγηση γλυκόζης είναι κάτω από τα 140 mg/dl. 

Ο προδιαβήτης λοιπόν αναγνωρίζεται όταν οι τιμές σακχάρου στο αίμα κυμαίνονται από 100 ως 125 mg/dl, ενώ αποτελεί και ένα μήνυμα του οργανισμού στο άτομο ώστε αυτό να προσέξει για να μην εξελιχθεί αυτή η διαταραχή σε εκδήλωση διαβήτη.

Έχει υπολογιστεί πως το 30% των ατόμων με προδιαβήτη, εφόσον δεν ακολουθήσουν υγιεινό τρόπο ζωής θα εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε διάστημα 5 ετών.

Ο κίνδυνος για μετάπτωση σε διαβήτη τύπου 2 πολλαπλασιάζεται 5 φορές παραπάνω στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται αυξημένα πρωινά σάκχαρα νηστείας ή μεταγευματικά σάκχαρα. Ο κίνδυνος δε είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν τα σάκχαρα παρουσιάζονται αυξημένα, ταυτόχρονα και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο προδιαβήτης για την υγεία;

Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει πως ο προδιαβήτης ενδέχεται να οδηγήσει στην βλάβη των νεύρων, την αμφιβληστροειδοπάθεια καθώς και στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του προδιαβήτη;

Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε πως υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε προδιαβήτη.

Κάποια άτομα εμφανίζουν μερικά συμπτώματα νευροπάθειας όπως κάποιο μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα. Συχνές είναι δε οι περιπτώσεις που ο προδιαβήτης διαγιγνώσκεται σε ασθενής με έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άτομα τα οποία νοσηλεύονται εξαιτίας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ποια άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο & πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις;

  • Άτομα με τάσεις παχυσαρκίας 
  • με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη τύπου 2
  • με αυξημένη αρτηριακή πίεση & αυξημένα τριγλυκερίδια
  • γυναίκες με ιστορικό κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης

Σε κάποιες όχι και τόσο συχνές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειάζεται να γίνει και δοκιμασία ανοχής του ατόμου στην γλυκόζη.

Τρόποι αντιμετώπισης του Προδιαβήτη

Τα καλά νέα είναι πως ο προδιαβήτης μπορεί να ελεγχθεί ώστε να μην εξελιχθεί σε διαβήτη και οι τιμές του σακχάρου να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Απώλεια σωματικού βάρους 
  • Υγιεινός τρόπος ζωής
  • Αύξηση σωματικής δραστηριότητας
  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής

Τα παραπάνω είναι απλές κινήσεις με την υιοθέτηση των οποίων μπορούμε να μειώσουμε ως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ο προδιαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, αρκεί φυσικά να απευθυνθούμε έγκαιρά στο γιατρό μας και να ακολουθήσουμε πιστά τις ιατρικές του συμβουλές.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τα πρώτα συμπτώματα του Διαβήτη!