Άσκηση και ισορροπημένη διατροφή αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη. Σε τέτοιο βαθμό, που κάποια άτομα από διαβήτη αναφέρουν ότι η πάθηση όχι μόνο δεν προκάλεσε περιορισμούς στη ζωή τους, αλλά αντιθέτως τους έδειξε τον δρόμο για να ζουν σωστά, να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται καθημερινά. Τους όπλισε μάλιστα και με τη δέουσα πειθαρχία για το κάνουν αυτό απαρέγκλιτα. 

Η άσκηση αποτελεί –μετά τη διατροφή- τη σημαντικότερη παρέμβαση που μπορεί να γίνει σε έναν ασθενή με διαβήτη τύπου 2. Μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ενισχύει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Με την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τα μυικά κύτταρα χρησιμοποιούν καλύτερα τη διαθέσιμη ινσουλίνη. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση. Έτσι, οδηγούμαστε σε καλύτερο έλεγχο των τιμών του σακχάρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση (αερόβια –π.χ. τένις, χορός, τζόγκινγκ, περπάτημα, προπόνηση με αντιστάσεις ή συνδυασμός των δύο) οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα. Ακόμη κι όταν δεν συνοδεύεται από απώλεια βάρους. 

Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη  και η πιο απλή άσκηση, όπως το περπάτημα, για συνολική διάρκεια δύο ωρών μέσα στην εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ένα άτομο με διαβήτη να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με τα άτομα με διαβήτη που δεν ασκούνται καθόλου. 

Διαβήτης τύπου 1 

Στον διαβήτη τύπου 1 άσκηση συμβάλλει στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου- ας μην ξεχνάμε ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι αυτός που προκαλεί και τις τρομακτικές επιπλοκές της νόσου (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια,  εμφράγματα ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Επίσης,  η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και αλλάζει συνολικά την ποιότητα ζωής. 

Στον διαβήτη τύπου 1, αυτό που  θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων του σε σχέση με τα επίπεδα της γλυκόζης του και η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, ώστε η άσκηση να πραγματοποιείται με ασφάλεια.

Βασικά tips

Μέτρα το σάκχαρό σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Ώστε να προσαρμόσεις ανάλογα την ποσότητα των υδατανθράkων που πρέπει να καταναλώσεις και τη δόση της ινσουλίνης σου. 

Πίνε νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης. 

Το είδος της άσκησης

Διαφορετικά σπορ μπορούν να επιδράσουν με διαφορετικό τρόπο στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Οι δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο, αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα ρίχνουν. 

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα για να σας κατευθύνει ανάλογα. 

Διαβήτης & Άσκηση – Πότε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος χρόνος για να ασκηθεί ένα άτομο με διαβήτη, ανεξάρτητα από το αν πάσχει από διαβήτη τύπου 1 ή 2, είναι 1-3 ώρες μετά το γεύμα, όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τείνουν να είναι πιο υψηλά. 

Αν το άτομο με διαβήτη λαμβάνει ινσουλίνη, είναι σημαντικό να μετρηθεί πριν ξεκινήσει την άσκηση: Aν τα επίπεδα του σακχάρου του είναι κάτω από 100 mg/dL, θα πρέπει να φάει κάτι, για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης υπογλυκαιμίας.

Tip: Γνωρίζετε ποιες είναι οι Φυσιολογικές Τιμές Σακχάρου;