Ταυτόχρονα με την διαχρονική προσέγγιση της εκπαίδευσης του ασθενούς στο κομμάτι της διατροφής και την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών πλάνων, είναι πλέον εφικτό να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που συμβάλουν στην ρύθμιση της όρεξης και στην αναστολή της επιθυμίας για φαγητό.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Με βάση το προφίλ του ασθενούς και πάντα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που υποβάλλονται από εγκεκριμένους οργανισμούς, στα πλαίσια του ιατρείου παχυσαρκίας μας δύναται να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους, έχουν λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό FDA και είναι απόλυτα ασφαλή να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Πρακτικά η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνει εφαρμογή σε άτομα που έχουν κάνει επανειλημμένως αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Συνήθως ένδειξη χορήγησης των φαρμάκων έχουν άτομα με Δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)>30 ή ΔΜΣ>27 και συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις (πχ σακχαρώδης διαβήτης, υπνική άπνοια κλπ).

EVIVIOS MED : ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Στο ιατρείο μας με βάση τις ανάγκες του ασθενούς εφαρμόζεται εξατομικευμένα η μέθοδος διαχείρισης βάρους Eurodiet.

Η μέθοδοςEVIVIOS MED αποτελεί ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τον διατροφικό επαναπρογραμματισμό του ατόμου και είναι βασισμένη σε 4 βασικές φάσεις. Οι 4 φάσεις της στηρίζονται στην βέλτιστη παροχή πρωτεΐνης, με ταυτόχρονα χαμηλή παροχή υδατανθράκων.
Ειδικότερα, στις 2 πρώτες φάσεις παρέχεται πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες κετογονική διατροφή (very-low-carbohydrate ketogenic- VLCK ). Στις φάσεις 3 και 4 παρέχεται διατροφή χαμηλών θερμίδων και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται από τον γιατρό σε συνεργασία με τη διαιτολόγο με βασικό στόχο την ασφαλή εφαρμογή του πρωτοκόλλου και την διατροφική εκπαίδευση, για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε βάθος χρόνου από το άτομο.

Παχυσαρκία και η επιπλοκές της

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη διαταραχή που συνεπάγεται υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους. Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Αυξάνει σημαντικά  τον κίνδυνο ασθενειών και προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όντας ένας άνθρωπος εξαιρετικά παχύσαρκος σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος του.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και η μέτρια απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει ή και να αποτρέψει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι διατροφικές αλλαγές, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Τα φαρμακευτική αντιμετώπιση  και η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι πρόσθετες επιλογές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Συμπτώματα

Η παχυσαρκία διαγιγνώσκεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 30 ή μεγαλύτερος. Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σας σε χιλιόγραμμα (kg) κατά το ύψος σας σε μέτρα (m) τετράγωνο.

Βάρος Κατάσταση βάρους

  • Κάτω από 18,5: Λιποβαρής
  • 18,5-24,9:  Κανονικό σωματικό βάρος
  • 25,0-29,9:  Υπέρβαρος
  • 30.0-34.9:  Παχύσαρκος (Κατηγορία Ι)
  • 35.0-39.9:  Παχύσαρκος  (Κατηγορία II)
  • 40,0 και άνω:  Νοσογόνος  παχυσαρκία (Κατηγορία ΙΙΙ)

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ΔΜΣ παρέχει μια εύλογη εκτίμηση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν μετρά άμεσα το λίπος του σώματος, έτσι μερικοί άνθρωποι, όπως οι αθλητές, μπορεί να έχουν ΔΜΣ στην παχύσαρκη κατηγορία, ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε  έναν γιατρό

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε παχύσαρκοι και ειδικά αν ανησυχείτε για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Σε συνεργασία με τον ιατρο σας μπορείτε να κατανοήσετε  τους κινδύνους για την υγεία σας και να συζητήσετε τις επιλογές απώλειας βάρους σας.

Αιτίες

Αν και υπάρχουν γενετικές, συμπεριφορικές και ορμονικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία συμβαίνει όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε μέσα από την άσκηση και τις καθημερινές σας συνήθεις δραστηριότητες. Το σώμα σας αποθηκεύει αυτές τις υπερβολικές θερμίδες ως λίπος.

Η παχυσαρκία μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε ιατρική αιτία, όπως το σύνδρομο Prader-Willi, το σύνδρομο Cushing και άλλες ασθένειες και καταστάσεις. Ωστόσο, αυτές οι διαταραχές είναι σπάνιες και, γενικά, οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι:

  • Αδράνεια. Εάν δεν είστε πολύ ενεργός, δεν καίτε αρκετές θερμίδες. Με έναν καθιστό τρόπο ζωής, μπορείτε εύκολα να πάρετε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι χρησιμοποιείτε μέσα από την άσκηση και τις καθημερινές συνήθεις δραστηριότητες.
  • Ανθυγιεινή διατροφή και διατροφικές συνήθειες. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι αναπόφευκτη εάν καταναλώνετε τακτικά περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίτε.

Παράγοντες κινδύνου

Η παχυσαρκία συνήθως προκύπτει από ένα συνδυασμό αιτιών και παραγόντων που συμβάλλουν, μεταξύ των οποίων:

  • Κληρονομικότητα . Τα γονίδιά σας μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του σωματικού λίπους που αποθηκεύετε και το που διανέμεται το λίπος αυτό. Η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα σας μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια και πώς το σώμα σας καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Οικογενειακός τρόπος ζωής. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας είναι παχύσαρκοι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη γενετική. Τα μέλη της οικογένειας τείνουν να μοιράζονται παρόμοιες συνήθειες κατανάλωσης και δραστηριότητας.
  •  Αδράνεια. Εάν δεν είστε πολύ ενεργός, δεν καίτε αρκετές θερμίδες. Με μια καθιστική ζωή, μπορείτε εύκολα να πάρετε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι καίτε μέσα από την άσκηση και τις καθημερινές δραστηριότητες. Διάφορα ιατρικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα  η αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  •  Ανθυγιεινή διατροφή. Μια δίαιτα με υψηλές θερμίδες, χωρίς φρούτα και λαχανικά, γεμάτη «γρήγορο φαγητό» και φορτωμένο με ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υπερμεγέθη μερίδες συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Ιατρικά προβλήματα. Σε μερικούς ανθρώπους, η παχυσαρκία μπορεί να ανιχνευθεί σε μια ιατρική αιτία, όπως το σύνδρομο Prader-Willi, το σύνδρομο Cushing και άλλες καταστάσεις.
  • Ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αν δεν αντισταθμίζετε τη διατροφή ή τη δραστηριότητα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για το διαβήτη, αντιψυχωσικά φάρμακα, στεροειδή και β-αναστολείς.
  • Κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Η έρευνα έχει συνδέσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες με την παχυσαρκία. Η αποφυγή της παχυσαρκίας είναι δύσκολη εάν δεν έχετε ασφαλείς περιοχές για άσκηση. Ομοίως, ίσως να μην έχουν διδαχθεί υγιείς τρόπους μαγειρέματος, ή μπορεί να μην έχετε χρήματα για να αγοράσετε πιο υγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, οι άνθρωποι του κλειστού κοινωνικού σας περιβάλλοντος  μπορεί να επηρεάσουν το βάρος σας – είναι πιο πιθανό να γίνετε παχύσαρκοι αν έχετε παχύσαρκους φίλους ή συγγενείς.
  • Ηλικία. Η παχυσαρκία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Αλλά καθώς γερνάτε, οι ορμονικές αλλαγές και ο λιγότερο ενεργός τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, η μυϊκή μάζα  στο σώμα σας τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Αυτή η χαμηλότερη μυϊκή μάζα οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού. Αυτές οι αλλαγές μειώνουν επίσης τις ανάγκες σε θερμίδες και μπορούν να δυσκολέψουν την αποφυγή υπερβολικού βάρους.
  • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος μιας γυναίκας αυξάνεται αναγκαστικά. Ορισμένες γυναίκες αδυνατούν  να χάσουν αυτό το βάρος μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτή η προσθήκη βάρους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στις γυναίκες.
  • Διακοπή  του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος συχνά συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Και για μερικούς, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους και το άτομο καθίσταται παχύσαρκο. Μακροπρόθεσμα, όμως, η διακοπή του καπνίσματος εξακολουθεί να είναι ένα μεγαλύτερο όφελος για την υγεία σας παρά η συνέχιση του καπνίσματος.

Ακόμα κι αν έχετε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε προορισμένοι να γίνετε παχύσαρκοι. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης και των αλλαγών συμπεριφοράς.

Επιπλοκές

Εάν είστε παχύσαρκοι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μια σειρά δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χαμηλή χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL)
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος
  • Μεταβολικό σύνδρομο – ένας συνδυασμός υψηλού σακχάρου στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών τριγλυκεριδίων και χαμηλής HDL χοληστερόλης
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
  • Καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου, του ενδομήτριού, των ωοθηκών, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του οισοφάγου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος,
  • Διαταραχές της αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης της άπνοιας του ύπνου, μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει επανειλημμένα
  • Ασθένεια της χοληδόχου κύστης
  • Γυναικολογικά προβλήματα, όπως η στειρότητα και οι ακανόνιστες περίοδοι
  • Στυτική δυσλειτουργία και θέματα σεξουαλικής υγείας
  • Μη Αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο, μια κατάσταση στην οποία το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και προκαλεί φλεγμονή
  • Οστεοαρθρίτιδα

Ποιότητα ζωής

Όταν είστε παχύσαρκοι, η συνολική σας ποιότητα ζωής μπορεί να μειωθεί. Μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε πράγματα που κάνατε, όπως η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες. Μπορείτε να αποφύγετε τους δημόσιους χώρους. Οι παχύσαρκοι μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσουν κοινωνικές διακρίσεις.

Άλλα θέματα σχετικά με το βάρος που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Αναπηρία
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Ντροπή και ενοχή
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στην εργασία

Πρόληψη

Είτε κινδυνεύει κάποιος να γίνει παχύσαρκος, είτε είναι υπέρβαρος ή νορμοβαρής, μπορεί να λάβει μέτρα για να αποφύγετε την παθολογική αύξηση του βάρους και τα σχετικά προβλήματα υγείας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα βήματα για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους είναι τα ίδια με τα βήματα για την απώλεια βάρους: καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή και μακροπρόθεσμη δέσμευση για να προσέχετε τι τρώτε και πίνετε.

  • Ασκήσου τακτικά. Πρέπει να πάρετε 150 με 300 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους. Στις μέτρια έντονες σωματικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται το γρήγορο περπάτημα και το κολύμπι.
  • Ακολουθήσε ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής. Λήψη τροφών με χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφυγή των κορεσμένων λιπών και περιορισμός τα γλυκών και του αλκοόλ Γνωρίστε και αποφύγετε τις παγίδες τροφίμων που σας προκαλούν να φάτε.
  • Παρακολουθήστε το βάρος σας τακτικά. Οι άνθρωποι που ζυγίζονται  τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι πιο επιτυχημένοι στη διατήρηση των χαμένων κιλών. Η παρακολούθηση του βάρους σας μπορεί να σας πει εάν οι προσπάθειές σας λειτουργούν και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μικρή αύξηση  βάρους πριν αυτή γίνει μεγάλο πρόβλημα.
  • Παραμείνετε συνεπής. Κρατώντας το πλάνο  υγιεινής  διατροφής  κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα σαββατοκύριακα, και μέσα σε διακοπές και διακοπές, όσο το δυνατόν περισσότερο, αυξάνετε τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιτυχίας.