• Μύθος: Ο διαβήτης μου ρυθμίστηκε, μπορώ πλέον να τρώω ότι θέλω. 
  • Αλήθεια: Είναι υπέροχο ότι ο διαβήτης σας έχει ρυθμιστεί, καθώς αυτό θα σας εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής και θα σας προφυλάξει από επιπλοκές στο μέλλον. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε από δω και πέρα είναι να συνεχίσετε την καλή δουλεία και σε καμία περίπτωση να μην γυρίσετε πίσω στις παλιές κακές διατροφικές σας συνήθειες. Θέστε ως στόχο σας την διατήρηση ενός υγιούς βάρους, συνεχίστε να τρέφεστε με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής και να μετράτε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας σε μέτρια συχνότητα κάποια από τα παλιά αγαπημένα σας «αμαρτωλά τρόφιμα».  
  • Μύθος: Έχω διαβήτη τα φρούτα απαγορεύονται και σίγουρα θα ξεχάσω για πάντα το καρπούζι, τη μπανάνα και τα σταφύλια. 
  • Αλήθεια: Όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά συνίσταται η κατανάλωση φρούτων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο να θυμάστε τα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, οι οποίοι και πρέπει να κατανέμονται σωστά στο διαιτολόγιό σας, ώστε να μην αυξάνονται πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

Σταφύλια, καρπούζι και μπανάνες! Ναι μπορούν και αυτά να καταναλωθούν, αρκεί να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος της μερίδας.

  • Μύθος: Αυτό το τρόφιμο είναι για διαβητικούς, άρα μπορώ να φάω όσο θέλω! 
  • Αλήθεια: Μια από τις πιο συχνές παρανοήσεις των ατόμων με διαβήτη, σε σχέση με τη διατροφή σας, είναι ότι μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα και σε αφθονία σοκολάτες, μπισκότα, μαρμελάδες και ζυμαρικά, τα οποία είναι για διαβητικούς. Πρόκειται συνήθως για γλυκά στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με άλλες γλυκαντικές ουσίες (π.χ. στέβια, φρουκτόζη, μανιτόλη, σουκραλόζη, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη κ.ά.), όπως αντίστοιχα και ζυμαρικά με μειωμένους υδατάνθρακες και αυξημένη πρωτεΐνη. 

Συγκρατηθείτε! Παρότι τα τρόφιμα αυτά έχουν το πλεονέκτημα της αντικατάστασης της ζάχαρης, είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες, λίπος, αλλά και άλλους απλούς υδατάνθρακες πέραν της ζάχαρης. Η άφθονη κατανάλωσή τους λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε  απορρύθμισης του σακχάρου, αλλά και σε αύξηση του βάρους σας.

  • Μύθος: Το ψωμί, τα μακαρόνια, το αλεύρι που τρώω είναι ολικής άλεσης, έτσι έχω τη δυνατότητα να καταναλώνω μεγαλύτερες ποσότητες.

 

  • Αλήθεια: Τα ολικής άλεσης τρόφιμα έχουν σχεδόν ίδιες θερμίδες και ανάλογη ποσότητα υδατανθράκων με τα ραφιναρισμένα (λευκά). Επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η μερίδα σας δε διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος -λευκό ή ολικής άλεσης προϊόν- που θα επιλέξετε. Θα αναρωτιέστε τότε γιατί γίνεται τόσος λόγος για τα προϊόντα ολικής άλεσης. Κι όμως οι διαφορές είναι πολλές και ουσιαστικές, με βασική την υψηλότερη περιεκτικότητα των προϊόντων ολικής άλεσης σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, καθώς συμβάλουν στην καθυστέρηση της απορρόφησης της γλυκόζης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την επίτευξη χαμηλότερης μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου. Επιπλέον προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν την λειτουργία του εντέρου σας.