Ο Διαβήτης Κύησης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της εγκύου είναι πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο. Την στιγμή μάλιστα που η ίδια δεν έχει κάποιο ιστορικό διαβήτη πριν την κυοφορία.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη του αίματός ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι πιο υψηλά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, όπως αυτές ορίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως. 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη, ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης κύησης αναγνωρίζεται ως μία ξεχωριστή νόσος η οποία όμως έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον διαβήτη τύπου 2 – αντίσταση στην ινσουλίνη-.

Ποιος είναι ο λόγος – Διαβήτης Κύησης

Η ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα της γυναίκας αλλά και η αύξηση του σωματικού βάρους, είναι οι κύριοι λόγοι γένεσης του διαβήτη κύησης. 

Σύμφωνα δε με επιστημονικούς υπολογισμούς περίπου ένα ποσοστό 5% των γυναικών που εγκυμονούν θα εμφανίσουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ορμόνες της κύησης παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό των σακχάρων.  Εμποδίζουν με αυτόν τον τρόπο την αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το πάγκρεας της εγκύου να αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης ώστε να κρατήσει μία ισορροπία στον μεταβολισμό των σακχάρων.

Σε πολλές όμως περιπτώσεις, οι ανάγκες του γυναικείου σώματος σε ινσουλίνη είναι μεγαλύτερες από την ικανότητα του παγκρέατος να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή αυτής της ορμόνης.

Αυτή η έλλειψη επαρκούς παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στην έγκυο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του διαβήτη κύησης.

Γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη Κύησης.

Πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν διαβήτη είναι οι γυναίκες εκείνες που:

 • έχουν υπέρταση
 • ακολουθούν καθιστική ζωή
 • είναι παχύσαρκες
 • έχουν ιστορικό διαβήτη κύησης από προηγούμενη εγκυμοσύνη
 • με ιστορικό καρδιοπάθειας
 • έχουν οικογενειακό ιστορικό σε Σακχαρώδη Διαβήτη
 • εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • έχουν περάσει την ηλικία των 30 ετών

Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί, πως διαβήτη κύησης εμφάνισαν και γυναίκες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κάποιον από τους παράγοντες προδιάθεσης.

Διάγνωση – Διαβήτης Κύησης 

Συνήθως η εξέταση για τον διαβήτη κύησης πραγματοποιείται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης.

Εφόσον κάποια γυναίκα ανήκει στην υψηλή ομάδα κινδύνου τότε ο γιατρός της μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση ακόμα και νωρίτερα. Ενδέχεται να επαναλάβει την εξέταση συχνότερα από μία φορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά την εξέταση η γυναίκα καταναλώνει ένα γλυκό ρόφημα το οποίο της παρέχει ο γιατρός της.  Κατόπιν υποβάλλεται σε εξέταση αίματος πριν αλλά και μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Εφόσον τα αποτελέσματα που θα παραλάβουμε δείξουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα φυσιολογικά, τότε επιβεβαιώνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης.

Ακολούθως ο γιατρός συζητάει με την έγκυο θέτοντας ένα πλάνο αντιμετώπισης του.

Τι ενδέχεται να προκαλέσει ο Διαβήτης Κύησης

Από την στιγμή που γίνει η διάγνωση του διαβήτη κύησης, είναι σημαντικό η γυναίκα να τον αντιμετωπίσει σωστά και ολοκληρωμένα. Καθώς μπορεί να προκύψουν μερικά από τα παρακάτω προβλήματα:

 • Γέννηση μωρού με βάρος πάνω από 4 κιλά (μικροσωμία). Το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά την διάρκεια του τοκετού
 • Κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή αναπνευστική δυσχέρεια για το μωρό
 • Μετά τον τοκετό, κίνδυνος χαμηλών επιπέδων σακχάρου για το μωρό (υπογλυκαιμία)
 • Κίνδυνος προεκλαμψίας για την μητέρα

Εφόσον όμως η γυναίκα ακολουθήσει ένα σωστό πλάνο αντιμετώπισης σε συνεργασία με τον γιατρό της, τότε ο κίνδυνος των επιπλοκών αυτών μπορεί να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αντιμετώπιση – Διαβήτης Κύησης

Εφόσον έχει γίνει η διάγνωση ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια πιο υγιεινή διατροφή με άσκηση και ελεγχόμενους υδατάνθρακες.

Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί η συνεργασία με διατροφολόγο, ο οποίος θα καθοδηγήσει την γυναίκα στον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχει τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνει, καλύπτοντας τις ανάγκες της εγκυμοσύνης αλλά και τα επίπεδα του σακχάρου στο σώμα της.

Ίσως χρειαστεί η έγκυος να κρατάει ένα ημερολόγιο διατροφής ελέγχοντας το βάρος της. Καθώς επίσης και καθημερινό έλεγχο του σακχάρου της στο σπίτι με την βοήθεια ενός μετρητή.

Μία ήπιας μορφής άσκηση θα βοηθήσει σημαντικά το σώμα της γυναίκας να χρησιμοποιεί με καλύτερο τρόπο την ινσουλίνη. Ελέγχοντας αντίστοιχα καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η έγκυος ακολουθήσει το πλάνο αντιμετώπισης που θα της προτείνει ο γιατρός της, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση των όποιων επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης κύησης.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Παχυσαρκία & τις επιπλοκές που προκαλεί.