Μετά τη διάγνωση του διαβήτη, τα περισσότερα άτομα διακατέχονται από ένα μεγάλο άγχος σε σχέση με το πώς ο διαβήτης θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Μια από τις βασικές απορίες των νέο-διαγνωσθέντων είναι κατά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση της νόσου. Αν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται ή ακόμα και τρόφιμα τα οποία μπορούν να σβήσουν για πάντα το διαβήτη τους.

Πάμε λοιπόν μέσα από αυτό το άρθρο να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Αλλά και να αναλύσουμε τους βασικούς στόχους που είναι καλό να θέσει το άτομο με διαβήτη σε σχέση με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του. 

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη;

Άμεση απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δώσει ο ορισμός και μόνο της νόσου: «O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών». 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής (αλλαγή διατροφικών συνηθειών και ένταξη φυσικής δραστηριότητας) είναι η πρώτη οδογέφυρα.  Άρα και το πρώτο «φάρμακο», που προτείνεται από τους θεραπευτικούς αλγορίθμους που εκδίδονται ετησίως από τις διάφορες εταιρείες για το διαβήτη. 

Δε τίθεται λοιπόν καμία αμφιβολία για το κατά πόσο είναι αναγκαίο ή όχι να αλλάξετε σελίδα στις διατροφικές σας συνήθειες.  Να αρχίσετε δηλαδή να τρέφεστε με τρόπο τέτοιο που θα βοηθήσει το ταλαιπωρημένο πάγκρεάς σας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του γεύματος που καταναλώσατε.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση του διαβήτη; 

Μεμονωμένες μελέτες έχουν αναδείξει ανά καιρούς πιθανές θετικές επιδράσεις διαφόρων τροφίμων ή μπαχαρικών (π.χ: κανέλλα, σκόρδο, κρεμμύδι, κουρκουμάς κ.α.) στα επίπεδα του σακχάρου.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν φάνηκε τα τρόφιμα αυτά να υποστρέφουν τον διαβήτη ή να μπορούν να υποκαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή. Προσοχή λοιπόν. δεν θα πρέπει ποτέ να ακολουθείτε πληροφορίες από μη έγκυρες πηγές, παραβλέποντας τις οδηγίες του διαβητολόγου σας.  

Υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώνουν τα άτομα που έχουν διαβήτη; 

Βασική ανησυχία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη είναι αν θα μπορέσουν να απολαύσουν ξανά κάποια από τα αγαπημένα τους φαγητά (π.χ. μακαρόνια, γλυκά, φρούτα) ή αν αυτά είναι απαγορευμένα. 

Έχουμε καλά νέα για εσάς! Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους βασικούς μύθους που αφορούν την διατροφή των ατόμων με διαβήτη. Δεν υπάρχουν τρόφιμα τα οποία απαγορεύετε να καταναλώσετε .Υπάρχει μόνο σωστή και λάθος συχνότητα, αλλά και ποσότητα αυτών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας.  

Αυτό που θα μπορούσαμε χαρακτηριστικά να πούμε είναι πως πρέπει να τρώτε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν πάσχουν από διαβήτη.  Οι οποίοι θέλουν να προστατευθούν από την εμφάνιση οποιασδήποτε νόσου στο μέλλον.    

Υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή στο διαβήτη; 

Συνοψίσαμε τις βασικές οδηγίες που αφορούν την αλλαγή του τρόπου ζωής. Αλλά και τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να εφαρμόσεις καθεμία από αυτές στον παρακάτω πίνακα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΓΙΑΤΙ;

Διατήρησε ένα υγιές βάρος, ενώ αν έχεις περιττά κιλά στόχευσε στην απώλεια τους.

Ακόμα και μια μείωση 5% με10% του αρχικού σου βάρους, μπορεί να βελτιώσει την ινσουλινοευαισθησία, τον γλυκαιμικό έλεγχο, την υπέρταση και την δυσλιπιδαιμία.

 

Κατανάλωσε 3 κύρια γεύματα ημερησίως και 2 σνακ. Προσπάθησε να κάνεις κατανομή του υδατάνθρακα στη διάρκεια της ημέρας

Η κατανομή των γευμάτων και ιδιαίτερα του υδατάνθρακα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

 

Περιόρισε τη ζάχαρη και τα γλυκά. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες (στέβια, σακχαρίνη κλπ). Η ζάχαρη και τα γλυκά θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου σου.

 

Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Τα τρόφιμα αυτά θα βοηθήσουν τόσο το γλυκαιμικό σου έλεγχο, όσο και τα επίπεδα της χοληστερόλης σου.

 

Περιόρισε την κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών (βούτυρο, μαργαρίνη, σπορέλαια) και επικεντρώσου στα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια).

 

Βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων σου.

Περιόρισε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί). Αντικατέστησε το με λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), αλλά και με όσπρια.

Βελτίωση των μεταγευματικών τιμών του σακχάρου σου και του προφίλ των λιπιδίων σου.
Αν διψάς πιες νερό.

Η πρόσληψη σακχαρούχων ποτών (αναψυκτικά, χυμοί) θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου σου.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου.  Να αυξήσει το βάρος, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή πίεση.

 

Πραγματοποίησε 150 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα εβδομαδιαία (χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι).

Προσπάθησε να αποφύγεις τα παρατεταμένα διαστήματα έλλειψης κίνησης. Κάθε 30΄ σήκω από τη θέση σου και περπάτα για λίγο.

Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου σου.