Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) αναφέρονται πλέον ως η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης θεωρείται επίσης μία πολύπλοκη πάθηση. Συνδέεται πολύ συχνά με ενδεχόμενες διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Ο κύριος λόγος είναι πως ο σακχαρώδης διαβήτης επιδρά δυσμενώς στα μέρη του καρδιαγγειακού συστήματος, είτε στις μικρότερες αρτηρίες (μικροαγγειοπάθεια), είτε στις μεγαλύτερες (μακροαγγειοπάθεια).

Σύμφωνα με επιστημονικές στατιστικές, σχεδόν το 70% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και πάνω τα οποία πάσχουν από διαβήτη, θα πεθάνουν από κάποια μορφή καρδιακής νόσου. Ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 15-20% θα πάθει κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ενήλικες δε που πάσχουν από διαβήτη, είναι δύο με τέσσερις φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν καρδιακές παθήσεις, συγκριτικά με ενήλικα άτομα χωρίς διαβήτη.

Επιπλέον, ο διαβήτης θεωρείται ένας από τους εφτά κύριους παράγοντες για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διαβητικοί συγκριτικά διατρέχουν πιο υψηλό κίνδυνο από:

 • Στένωση νεφρικών αρτηριών
 • Αποφρακτική στεφανιαία νόσο
 • Περιφερική αγγειακή νόσο
 • Στηθάγχη
 • Αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Νόσο των εγκεφαλικών αγγείων

Ο διαβήτης λοιπόν, αν και θεραπεύσιμος, προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο λόγος είναι πως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ιδιαίτερα αυτά που έχουν διαβήτη τύπου 2, ενδέχεται να εμφανίζουν τις παρακάτω καταστάσεις, οι οποίες βοηθούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων:

Υπέρταση ( υψηλή αρτηριακή πίεση)

Μελέτες αποδεικνύουν την συσχέτιση της υπέρτασης με την αντίσταση στην ινσουλίνη.  Ασθενείς λοιπόν που πάσχουν από υπέρταση και διαβήτη συνδυαστικά, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υψηλά τριγλυκερίδια & μη φυσιολογική χοληστερόλη

Συχνά, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή LDL (κακή χοληστερόλη), χαμηλή HDL (καλή χοληστερόλη) και υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτός ο συνδυασμός των τριών, παρατηρείται συχνά σε άτομα με πρόωρη στεφανιαία νόσο.

Επιπλέον, οι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν διαταραχή λιπιδίων η οποία έχει σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την λεγόμενη αθηρογενή δυσλιπιδαιμία ή αλλιώς διαβητική δυσλιπιδαιμία.

Παχυσαρκία – Καρδιαγγειακά Νοσήματα & Διαβήτης

Η παχυσαρκία αποτελεί συχνό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μία απώλεια βάρους είναι ικανή να μειώσει αρκετά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μειώνοντας την συγκέντρωση ινσουλίνης και αυξάνοντας την ευαισθησία σε αυτήν.

Έχει επίσης παρατηρηθεί πως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία σχετίζονται και με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί άλλον ένα παράγοντα κινδύνου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ικανές να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον μπορούν να μειώσουν αρκετά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή μίας καρδιακής προσβολής.

Σάκχαρο

Ο διαβήτης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε πολύ υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.

Κάπνισμα –  Καρδιαγγειακά Νοσήματα & Διαβήτης

Όλοι ξέρουμε πλέον πως η κακή συνήθεια του καπνίσματος, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι διαβητικός ή όχι, οδηγεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μέτρα πρόληψης

 • Κόβουμε το κάπνισμα 
 • Τρεφόμαστε σωστά
 • Ασκούμαστε τακτικά
 • Ελέγχουμε το βάρος μας
 • Ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
 • Μειώνουμε το στρες
 • Ελέγχουμε τον διαβήτη & τα επίπεδα τριγλυκεριδίων

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές πρόληψης, σε συνδυασμό με την τακτική παρακολούθησή από τον γιατρό τους, οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν σήμερα να αποφύγουν την ανάπτυξη κάποιας καρδιαγγειακής νόσου.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με  τις Θυρεοειδοπάθειες  & πως αντιμετωπίζονται;