Πρίν καν ξεκινήσεις τη διαδικάσία της απώλειας συχνά αγχώνεσαι και μόνο στην σκέψη ότι κάποια στιγμή θα κολλήσει η ζυγαριά σου.
Πρώτο βήμα για να μην απογοητευτείς και τα παρατήσεις είναι να αποδεχτείς ότι κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο το σώμα σου να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή, προσπαθώντας να σε σώσει από μια δυνητικά επικίνδυνη για εκείνο κατάσταση. Θα αναρρωτιέσαι ίσως γιατί να αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σου ως επικίνδυνη την απώλεια βάρους, αφού έχεις αρκετά παραπάνω κιλά.
Σκέψου ότι γονιδιακά είσαι ρυθμισμένος να ζεις στη ζούγκλα και να μην βρίσκεις εύκολα φαγητο. Τα γονίδιά σου δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι πλεον βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον υπεραφθονίας και μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να βρεις φαγητό.
Έτσι λοιπόν ο μηχανισμός που μεσολαβεί στο να αντιστέκεσαι να χάσεις βάρος είναι εκείνος που θα συνέβαλε σε μια άλλη εποχή να κρατηθείς όσο το δυνατό περισσότερο στη ζωή συντηρώντας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα το βάρος του σώματος σου.
Ίσως αντιλαμβανόμενος με αυτό τον τρόπο τα πράγματα να είσαι σε θέση να δείξεις λίγο μεγαλύτερη επιείκια στο σώμα σου την επόμενη φορά που θα κολλήσει το βάρος σου. Να του δώσεις το χρόνο του να προσαρμοστεί και να μην παρατήσεις τη μάχη με τη ζυγαριά που κόλλησε.
Μπορεί από την άλλη να μην φταίνε μόνο οι μηχανισμοί της «ζούγκλας» που προσπαθούν να σε κρατήσουν σταθερό σε κιλά για να σε σώσουν, αλλά να κάνεις και εσύ κάποια λάθη που να κρατάνε το βάρος σου σταθερό. Πάμε να δούμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπλοκάρεται η απώλεια του βάρους, ώστε να είσαι σε θέση την επόμενη φορά να δράσεις ανάλογα.
Μήπως ξεχνάς ή υποτιμάς αυτό που έφαγες;
Είναι ιδιαιτερα συχνό το φαινόμενο της υποεκτίμησης της ποσότητας των γευμάτων που καταναλώθηκαν, αλλά και η αδυναμία των ατόμων να ανακαλέσουν σωστά όλα τα γεύματα που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας. Μήπως σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;
Άρχισε να καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο όλα όσα κατανάλωσες και την ποσότητα τους. Μην ξεχνάς ότι και τα υγρά έχουν θερμίδες, επομένως δε θα πρέπει να τα παραλείψεις από την καταγραφή σου. Οι έρευνες δείχνουν πως άνθρωποι που χρησιμοποιούν ημερολόγια τροφίμων ή φωτογραφίζουν τα γεύματά τους τείνουν να χάνουν σταθερά περισσότερο βάρος από όσους δεν το κάνουν.
Τρως αρκετή πρωτεϊνη;
Η πρωτεϊνη είναι καθοριστική σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς έρευνες δείχνουν πως η ημερήσια πρόσληψη της σε ποσοστό 25% επί των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται, μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 100 περίπου θερμίδες ημερησίως. Ταυτόχρονα ο ρόλος της πρωτεϊνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παρέχει υψηλό αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση σε οδηγεί σε μικρότερη επιθυμία για τσιμπολόγημα.
Μήπως στέκεσαι μόνο στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα;
Η ποιότητα στις διατροφικές σου επιλογές είναι ανάλογης σημασίας με την ποσότητα. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας σου, στη ρύθμιση της όρεξής σου, αλλά και στην μειωμένη αποθήκευση λίπους σε αντίθεση με μια διατροφή ανάλογης θερμιδικής πρόσληψης που αποτελείται κυρίως από κακής ποιότητας τρόφιμα.
Με λίγα λόγια μπορεί καταναλώνοντας δυο φρούτα και λίγα αμύγδαλα να προσλάβεις τις ίδιες θερμίδες με το να καταναλώσεις ένα μικρό κρουασάν, ωστόσο η ποσότητα του λίπους που θα αποθηκεύσεις είναι εντελώς διαφορετική (μεγαλύτερη φυσικά για το κρουασάν!). Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον τρόπο που η ποιότητα των τροφίμων επιδρά στο πόσο λίπος θα αποθηκευτεί στο σώμα σου διάβασε το άρθρο για το γλυκαιμικό δείκτη.
Έχεις σωστή σχέση με τα ροφήματα, το νερό και το αλκοόλ;
Έχεις ακούσει πιθανά πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνεις αρκετό νερό ημερησίως. Να θυμάσαι πάντα πως η πρόσληψη νερού είναι δυνατό να ευνοήσει την απώλεια βάρους, όπως δείχνουν και οι μελέτες. Συγκεκριμένα φαίνεται πως η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει κατά 24-30% τις θερμίδες που καις σε διάστημα 1.5 ώρας μετά την πρόσληψη του.
Αρκετά συχνά βέβαια είναι πιθανό να μπερδεύετε η έννοια της ενυδάτωσης και αυτό μπορεί να σου κοστίσει. Απέφυγε την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, χυμών και αναψυκτικών καθώς είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λόγω του υψηλού τους γλυκαιμικού δείκτη είναι πολύ πιθανό να σε κάνουν να πεινάσεις. Περιόρισε επίσης την κατανάλωση του αλκοόλ, καθώς οι 7 θερμίδες ανά γραμμάριο που έχει, είναι πιθανό να είναι ένας από τους παράγοντες που σε κολλάνε στην απώλεια του βάρους.
Γυμνάζεσαι;
Όσο και αν σου φαίνεται τεριμένο ναι πρέπει να το ακούσεις ξανά και ξανά! Σήκω από τον καναπέ σου, σταμάτα να δικαιολογείσαι και ξεκίνα να γυμνάζεσαι, είσαι πλασμένος για αυτό! Σαφώς και είναι δύσκολο όπως και κάθε νέα συνήθεια, θα φτάσει όμως μια μέρα που δε θα μπορείς να ζήσεις χωρίς τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου.
Πόσο και πως να γυμναστείς; Αφιέρωσε 5 φορές ανά εβδομάδα ένα 30λεπτο για αερόβια άσκηση (κολύμπι, γοργό περπάτημα, ποδήλατο). Εκτός του ότι η αερόβια μορφή άσκησης θα σε βοηθήσει να πρσοτατέψεις την υγεία σου και την καρδιά σου, θα σε βοηθήσει και να κάψεις λίπος.
Μην ξεχνάς όμως και τις ασκήσεις αντιστάσεων, κοινώς τα βάρη! Η προπόνηση μυικής ενδυνάμωσης καλό θα ήταν να γίνεται 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσει τη μυική σου μάζα η οποία συχνά χάνεται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Η απώλεια της μυικής μάζας είναι συχνή αιτία για τη μείωση του μεταβολισμού.
Κοιμάσαι καλά;
Η καλή ποιότητα ύπνου είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που συμβάλουν στην καλή υγεία και την επίτευξη ενός υγιούς βάρους. Οι μελέτες δείχνουν πως οι ενήλικες και τα παιδιά που δε κοιμούνται καλά έχουν 55% και 89% μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας, αντίστοιχα.
Έχεις μήπως κόλλημα ιατρικής αιτιολογίας;
Υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με δυσκολία στην απώλεια βάρους, όπως ο υποθυροειδισμός, οι πολυκυστικές ωοθήκες και η υπνική άπνοια. Συζήτησε με το γιατρό σου πιθανές λύσεις για να αντιμετωπίσης το «κόλλημα» αυτής της αιτιολογίας.
Μηπως χάνεις και δε το καταλαβαίνεις;
Εαν κάνεις όλα τα παραπάνω σωστά σκέφτηκες μήπως ότι μπορεί να χάνεις αλλά αυτό να μην αποτυπώνεται στη ζυγαριά; Είναι αρκετά συχνό η ζυγαριά να έχει σταματήσει να κατεβαίνει για αρκετές μέρες ή και εβδομάδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν χάνεις λίπος. Μην ξεχνάς ότι το βάρος του σώματός μας αποτελείται από λίπος, νερό, αλλά και μυική μάζα. Έτσι λοιπόν μια αλλαγή στο ποσοστό των υγρών του σώματος σου ή της μυικής σου μάζας μπορεί να είναι η αιτία της μη απώλειας βάρους.
Εαν ξεκίνησες μάλιστα ένα πρόγραμμα γυμναστικής τον τελευταίο καιρό μην αναρρωτιέσαι γιατί δε χάνεις βάρος, είναι πολύ πιθανό να ανεβαίνει η μυική σου μάζα και ταυτόχρονα να χάνεις λίπος. Όχι! Μην σταματήσει τη γυμναστική, δε σε παχαίνει! Η αύξηση της μυική μάζας είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή.
Κάνε ένα διάλειμμα
Σε περίπτωση που βρίσκεσαι αρκετό καιρό στη διαδικασία απώλειας βάρους, ίσως το σώμα σου ζητάει ένα διάλειμμα για να μπορέσει να συνεχίσει. Τί πρέπει να κάνεις εσύ σε αυτή την περίπτωση; Να αυξήσεις την πρόσληψη των θερμίδων σου για μερικές μέρες, ώστε να ξυπνήσει ο κοιμισμένος σου μεταβολισμός.
Συνοψίζοντας
Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία και πολλές παράμετροι μπορεί να την επηρεάσουν. Είναι πιθανό κάποιες φορές να κάνεις λάθη που να μην τα είχες ως τώρα στο νου σου. Εφάρμοσε όσο περισσότερες αλλαγές μπορείς και σίγουρα δε θα αργήσεις να δεις τα οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην τα παρατήσεις όσο αργά και αν κατεβαίνει η ζυγαριά σου. Να θυμάσαι ο στόχος σου παραμένει πάντα σταθερός και μόνος τρόπος για να μην τον φτασεις είναι να σταματήσεις να παλεύεις για αυτόν.