Σίγουρα θα έχεις προβληματιστεί αρκετά για το αν υπάρχουν τρόφιμα που θα σε προστατεύσουν από την νόσο COVID-19. Βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία τροφή που μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στον ιό και επομένως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε είναι να ακολουθήσουμε τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «Μένουμε σπίτι». 

Σίγουρα για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, είναι αναγκαία η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Για να το πετύχεις αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες. Δώσε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να ενισχύσεις τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος:  

Συμβουλή : 

Κατανάλωσε τουλάχιστον 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (αν είσαι άντρας), 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (αν είσαι γυναίκα) και 5 με 7 μερίδες (αν είσαι παιδί). Μην ξεχνάς σημαντική είναι και η ποικιλία στα χρώματα αυτών, αφού κάθε χρώμα θα σου δώσει και ένα διαφορετικό θρεπτικό συστατικό συμβάλλοντας στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού σου. 

Συμβουλή : 

Κατανάλωσε 2 φορές ανά εβδομάδα ψάρια, κατά προτίμηση λιπαρά (σαρδέλα, γαύρος, σολομός, ρέγγα). Είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, με αντιφλεγμονώδη δράση και παροχή προστασίας του αναπνευστικού συστήματος. 

Συμβουλή : 

Σημαντικό είναι να περιορίσεις σε αυτή τη φάση όλα εκείνα που ήξερες πάντα πως δε συμβάλουν με καλό τρόπο στην υγεία σου. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να μην αγοράσεις  τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί, γλυκά κλπ) και σε κακά λιπαρά (τσιπς, αλμυρά σνακ, μαγιονέζες, τηγανιτά). Μέσω του περιορισμού αυτών θα κερδίσεις 2 πράγματα, πρώτο και σημαντικότατο δε θα επιβαρύνεις την υγεία σου και την άμυνά σου, δεύτερο και εξίσου σημαντικό δε θα αυξήσεις το βάρος σου την δύσκολη αυτή περίοδο. 

Συμβουλή :

Μην ξεχνάς την πρόσληψη των υγρών! Πιες τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ή άλλων ροφημάτων (πχ αφέψημα, βότανα, καφέ) ημερησίως. Προσοχή στα υγρά δε συγκαταλέγεται το αλκοόλ, αφού η υπερβολική ποσότητα αυτού θα οδηγήσει σε μείωση της άμυνας σου.  

Συμβουλή :

Βάλε τα μπαχαρικά στη ζωή σου: μυρωδικά, βότανα, σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.  

Συμβουλή : Κατανάλωσε καθημερινά γιαούρτι 

Καταναλώστε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Το γιαούρτι για την ακρίβεια είναι εξαιρετικά πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλουν στην τόνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.  

Συμβουλή : Εκμεταλλεύσου τις μέρες με ηλιοφάνεια 

Βγες στο μπαλκόνι και απόλαυσε τον ήλιο. Η έκθεσή σου σε αυτό θα βοηθήσει την σύνθεση της βιταμίνης D, εξαιρετικά σημαντικής βιταμίνης για την άμυνα του οργανισμού. Μην ξεχνάς πως σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα, ώστε να φτιάξει η διάθεσή μας και οι ακτίνες του ηλίου αναμφίβολα θα συμβάλουν σε αυτό.  

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την σχέση του Διαβήτη με τα Φρούτα.