Σίγουρα θα έχεις ακούσει συχνά για μια μαγική δίαιτα που υπόσχεται θαύματα, για ένα τέλειο θεραπευτή που κάνει βελονισμό και όσοι τον επισκέυτηκαν αδυνάτισαν, αλλά και για ένα υπέροχο κέντρο δυσανεξίας που όλοι εκείνοι που πήγαν έχασαν τουλάχιστον το μισό τους βάρος.

Αναρρωτήθηκες ποτέ πραγματικά πόση επιστημονικότητα υπάρχει πίσω από κάθε μια από αυτές τις μεθόδους, αλλά και το ποιος πραγματικά είναι ο λόγος για τον οποίο όντως θα χάσουν βάρος εκείνοι που επιλέγουν αυτούς τους τρόπους με στόχο την απώλεια του βάρους τους; 

Ας αναφερθούμε σε κάθε μια από τις μεθόδους και ας δούμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο είναι όντως αποτελεσματικές, για την παροδική τουλάχιστον απώλεια του βάρους.  

Τεστ Δυσανεξίας 

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η ρίγανη που βάζεις στο φαγητό σου μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό σου;  Δε μπορεί κάπου θα έχεις διαβάσει μια αντίστοιχη φράση, κάποιος από τους φίλους σου που επισκέφτηκε ένα κέντρο δυνανεξίας θα σου το έχει μεταφέρει.

Τεστ διατροφικής δυνασεξίας λοιπόν, από εξειδικευμένους ομοιοπαθητικούς/ολιστικούς ιατρούς, μοριακούς βιολόγους, ολιστικούς διατροφολόγους, βιοχημικούς, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, αισθητικούς, βελονιστές, σύμβουλους διατροφής/ευεξίας, που με ένα σεμινάριο μερικών ωρών κατάφεραν να μάθουν όσα οι διαιτολόγοι δε καταφέραν να μάθουν σε μια πορεία πολλών χρόνων σπουδών.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν πολλές, έλεγχος IgG αντισωμάτων, Βιοενεργειακό τεστ, Τεστ καρδιακών παλμών και τόσες μα τόσες άλλες. Όποια και αν θελήσεις να ακολουθήσεις είναι σημαντικό να ξέρεις πως καμία μα καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά και πως το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση που εκδόθηκε την 24η Αυγούστου του 2016, ακυρώνει την εφαρμογή τους με σκοπό την απώλεια του βάρους. 

Θα αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να μην έχουν καμία αξία, αφού τόσοι και τόσοι γνωστοί σου πήγαν, ακολούθησαν αυτά που τους είπαν και αδυνάτισαν. Σε παροτρύνω να σκεφτέις, ποιά τρόφιμα είναι εκείνα που τους είπαν πως τους μπλοκάρουν το μεταβολισμό, μήπως μέσα σε αυτά υπήρχαν τα γλυκά, τα ψωμιά, τα μακαρόνια, οι σφολιάτες, ίσως και κάποια πιο πιασάρικα που θα σε κάνουν να πεις μα κοίτα, τελικά μπορεί να με παχαίνει η ρίγανη και η ντομάτα. 

Δε φταίει σίγουρα η ρίγανη για το παραπάνω βάρος που έβαλες τα τελευταία χρόνια, αυτό που φταίει είναι όντως οι σφολιάτες, τα μακαρόνια και οι πίτσες και όχι επειδή δε τα μεταβολίζεις καλά, αλλά επειδή δεν έχεις μάθει να τα χρησιμοποιείς σωστά στη διατροφή σου και τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες.

Άρα λοιπόν δεν είναι λογικό κόβοντας όλα αυτά που θεωρητικά σου μπλοκάρουν το μεταβολισμό (πίτσες, σουβλάκια, μακαρόνια…) και επιλέγοντας τελικά να φας σαλάτα και κοτόπουλο να αδυνατίσεις;  

Να θυμάσαι πως αποκλείοντας από το διαιτολόγιό σου τρόφιμα, εκτός από το ότι τελικά δε θα καταφέρεις να εκπαιδευτείς ποτέ διατροφικά, ώστε να τα χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο, είναι πιθανό και να οδηγηθείς σε έλλεψη κάποιων θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση σε προβλήματα υγείας. 

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Στην προσπάθεια σου να αποφύγεις με κάθε τρόπο τη δίαιτα (έτσι τείνεις να την ονομάζεις και όχι διατροφή), σίγουρα σκέφτηκες και τη λύση του βελονισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η φήμη και αυτής της μορφής εναλλακτικής ιατρικής. 

Υπάρχει πλειάδα μεθόδων βελονισμού: ο ηλεκτρο-βελονισμός, ο “manual” βελονισμός, ο βελονισμός με” laser”, ο βελονισμός στο αυτί, η άσκηση πίεσης στο αυτί, κλπ. Ο βελονισμός εφαρμόζεται συνήθως από φυσικοθεραπευτές, αισθητικούς, ολιστικούς γιατρούς που επίσης με μια σειρά σεμιναρίων μερικών ωρών κατέστησαν ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγεία και τη διατροφή των ατόμων που διαχειρίζονται.  

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδους, οι μελέτες δείχνουν πως όντως σχετίζεται με μείωση της όρεξης, μέσω μηχανισμού που μεταβάλει τα επίπεδα ορεξιογόνων και μη ορμονών (π.χ. λεπτίνη και γρελίνη). Στα καταληκτικά σημεία τονίζεται πως οι παρεμβάσεις βελονισμού είναι αποτελεσματικές σε επίπεδο απώλειας βάρους, μόνο όταν αυτός συνδυάζεται με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η διαφορά μεταξύ των ατόμων που έκαναν βελονισμό (και αλλαγές της διατροφικής συμπεριφοράς), σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν ως παρέμβαση μόνο τις αλλαγές διατροφικής συμπεριφοράς δεν ξεπέρασε σε καμία μελέτη την 1 μονάδα στον Δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) σε διάστημα 2 μηνών. Μήπως λοιπόν να σκεφτείς και το αν τελικά σε συμφέρει οικονομικά ή όχι το να ακολουθήσεις τον βελονισμό ή την απλή διατροφική παρέμβαση; Θα σου πω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποταμιεύσεις αρκετά χρήματα, ώστε να συνεχίσεις την παρακολούθηση από τον διαιτολόγο σου για πολύ περισσότερο καιρό.

Πιθανά αυτό σε βάθος χρόνου θα σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερο βάρος, αλλά και να το διατηρήσεις. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ότι και στα προγράμματα βελονισμού σου παρέχουν μια εξαιρετικά ολιγοθερμιδική δίαιτα. Το κακό βέβαια είναι ότι ο σχεδιασμός της δίαιτας αυτής (και όχι διατροφής- γιατί είναι εξαιρετικά στερητική συνήθως) γίνεται και σε αυτή την περίπτωση από κάποιον που δεν καταπιάστηκε με τον τομέα της διατροφής πέρα από το πλαίσιο των λίγων ωρών σεμιναρίων. 

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ; 

☺ Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβεις είναι πως οι αλλαγές του βάρους δε μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Να θυμάσαι ότι για να χάσεις 1 κιλό σε βάρος πρέπει να μειώσεις την ενεργειακή πρόσληψή σου κατά 7000 θερμίδες.

Κάνοντας τα μαθηματικά θα καταλάβεις γιατί η αλλαγές –και προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω- απαιτούν χρόνο!  Όσοι σου υπόσχονται μαγεία το πιθανότερο είναι πως σκοπεύουν με ένα έξυπνο και γρήγορο τρόπο να κερδίσουν τα μέγιστα από εσένα. 

☺ Βεβαιώσου πως ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους έχεις κατανοήσει βαθιά μέσα σου τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ζητάς αυτή την αλλαγή. Μήπως ένας από αυτούς τους λόγους είναι και η υγεία σου; Αν ναι τότε είσαι σε καλό δρόμο! 

☺ Για να επιταχύνεις τον ρυθμό απώλειας, ξεκίνα παράλληλα και μια μορφή φυσικής δραστηριότητας (περπάτημα, ποδήλατο κλπ). Όταν συνδυάσεις φυσική δραστηριότητα με διατροφή, θα δεις τη μαγεία να συμβαίνει! 

☺ Εμπιστεύσου και συνεργάσου με άτομα τα οποία γνωρίζουν καλά και αγαπούν τον τομέα της υγείας και της διατροφής.  

Tip: Ενηεμερώσου σχετικά με την Σχέση του Διαβήτη με την Άσκηση