Η σωστή παρακολούθηση και η καλή ρύθμιση του Διαβήτη είναι το “κλειδί” για να διαφυλάξει το άτομο με διαβήτη την υγεία του και να μειώσει ή να απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει η πάθηση. 

Η αυτοπαρακολούθηση της γλυκόζης αίματος είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη- γι’ αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας στον σακχαρώδη διαβήτη.

Η ιδανική συχνότητα αυτομέτρησης του σακχάρου διαφέρει για κάθε ασθενή, ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη του, αλλά και με τις υφιστάμενες συνθήκες. 

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να μετριούνται 3-6 φορές την ημέρα, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, χρειάζονται 1-3 μετρήσεις την ημέρα, αν λαμβάνουν ινσουλίνη. 

Αν λαμβάνουν αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία, αρκούν 9 μετρήσεις την εβδομάδα. Αυτός που θα καθορίσει τη συχνότητα του αυτοελέγχου του διαβήτη είναι –σε κάθε περίπτωση- ο θεράπων ιατρός. 

Γλυκοζυλιωμένη  Aιμοσφαιρίνη 

Μία σημαντική εξέταση που δείχνει αν η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης είναι ικανοποιητική, είναι η γλυκοζυλιωμένη  αιμοσφαιρίνη (HbA1c), με την οποία υπολογίζεται το μέσο επίπεδο της γλυκόζης αίματος σε βάθος των 2-3 τελευταίων μηνών. 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η HbA1c είναι η ‘μνήμη’ των επιπέδων της γλυκόζης για το συγκεκριμένο διάστημα- για αυτό και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο στόχος της HbA1c για τους περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη είναι <7%.

Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου έχουν τόσο η φαρμακευτική αγωγή, όσο και η διατροφή του ατόμου, η άσκησή του, ακόμη και η ψυχική του κατάσταση. 

Επιπλοκές

Ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι αυτός που προκαλεί και τις επιπλοκές της νόσου: 

* τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά, ο διαβήτης αποτελεί το πρώτο αίτιο τύφλωσης στον ενήλικο πληθυσμό 

* τη νεφροπάθεια που στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια,  οδηγώντας σε ανάγκη για αιμοκάθαρση. 

* τα εμφράγματα ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αφού η σχέση του διαβήτη με την καρδιαγγειακή νόσο είναι άμεση. Γι΄αυτό και συστήνεται στα άτομα με διαβήτη να είναι πολύ προσεκτικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων τους.  

Νευροπάθεια

Επιπλέον, σχεδόν το 50% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζουν νευροπάθεια. Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει το σύνολο των νεύρων (πολυνευροπάθεια) ή μεμονωμένα νεύρα, προκαλώντας αιμωδίες και πόνο. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις, η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να οδηγήσει και σε παραλύσεις.

Τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν επίσης μεγάλο κίνδυνο διαταραχών στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) με μεγάλη την απειλή ακρωτηριασμού- ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. 

Τέλος, ένα πρόβλημα που προκαλεί συχνά ο διαβήτης και κάποιες φορές αποτελεί και την αφορμή για τη διάγνωση της νόσου είναι η στυτική δυσλειτουργία. 

Μέτρα πρόληψης των επιπλοκών

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των επιπλοκών του διαβήτη, που όλες τους σχετίζονται με την αύξηση πάνω από το φυσιολογικό των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, είναι η προσεκτική και αυστηρή ρύθμιση του διαβήτη, με:

  • Αυτοπαρακολούθηση της γλυκόζης αίματος (ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, όπως αναφέραμε και παραπάνω)
  • Έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (όπως παραπάνω)
  • Τακτική επανεκπαίδευση και ενημέρωση του ασθενούς 
  • Προσεκτικό σχεδιασμό της διατροφής από τον γιατρό ή από διαιτολόγο
  • Tακτική οφθαλμιατρική εξέταση 
  • Εξέταση των ποδιών (από ειδικό γιατρό, αλλά και καθημερινά από τον ίδιο τον ασθενή)

Προφύλαξε την υγεία σου. Μέτρα το σάκχαρo σου!

Tip: Ενημερώσου σχετικά με την Σχέση του Διαβήτη με το Μέλι.