Λίγες μέρες μεσολαβούν ως τα Χριστούγεννα και η μάχη με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες έχει αρχίσει. Θα είναι όμως άνιση; 

Θα σκέφτεσαι και με το δίκιο σου: Είναι παντού, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε φούρνους, στη δουλειά, πώς να αντισταθώ! 

Αρχικά ηρέμησε και πάρε απόφαση πως δε θα αντισταθείς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαχειριστείς με σύνεση αυτούς τους νέους, ή μάλλον παλιούς γνώριμους γλυκούς πειρασμούς, που ήρθαν πάλι και αυτά τα Χριστούγεννα για να σε αναστατώσουν.

Σύνεση ναι, αυτό ήταν είναι και θα είναι για πάντα το κλειδί! Δε χρειάζεται να στερηθείς κάτι. Η στέρηση θα μπορούσε να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Πάμε να δούμε λίγα παραπάνω στοιχεία για τη θρεπτική και θερμιδική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών. Αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσες να τα εντάξεις στο διαιτολόγιο σου χωρίς να σε οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους σου. 

Μελομακάρονα

Ένα μέτριο μελομακάρονο βάρους 50γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες, 22γρ υδατάνθρακα και 9γρ λίπους. Αναφορικά τώρα με τα υλικά, συνήθως ανάμεσα σε αυτά είναι: το μέλι, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Τα καλά νέα είναι ότι τα συγκεκριμένα υλικά έχουν να σου προσφέρουν αρκετά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Όπως τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (καρύδια) λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο) και οι αντιοξειδωτικές ουσίες (μέλι). Σίγουρα όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο καλά τα νέα, καθώς καταναλώνοντας τα θα πάρετε αρκετές θερμίδες και ιδιαιτέρως απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι και αλεύρι). 

Κουραμπιέδες – Χριστούγεννα & Διατροφή

Ένας μέτριος κουραμπιές βάρους 50γραμμαρίων έχει περίπου 230 θερμίδες, 24γρ υδατάνθρακα και 13γρ λίπους. Οι κουραμπιέδες παρασκευάζονται κυρίως με την προσθήκη βουτύρου, κάτι που ανεβάζει ιδιαίτερα την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι σημαντικό να περιορίζονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε “απλούς” υδατάνθρακες, εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Για να μην τους αδικούμε έχουν και καλά στοιχεία, όπως τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Δίπλες

Μια δίπλα με μέλι βάρους περίπου 50 γρ. περιέχει 120 θερμίδες, 21 γρ. υδατάνθρακες και 4 γρ. λιπαρά. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων, καθώς παρασκευάζονται από αλεύρι και μέλι. Ταυτόχρονα εξαιτίας της παρουσίας του ελαιολάδου κατά την παρασκευή τους, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά. Τέλος τα καρύδια που συνήθως προστίθενται είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β6 και Ε. Σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί με το που αγοράζουμε τις δίπλες ή καλύτερα να επιλέγουμε να τρώμε σπιτικές. Αν οι δίπλες έχουν τηγανιστεί σε μη καλής ποιότητας ή πολυχρησιμοποιημένο λάδι, τότε δε θα προσλάβουμε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), αλλά επιβλαβή (κορεσμένα λιπαρά) από την κατανάλωσή τους. 

Ποιο από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά να επιλέξω και πόσο συχνά μπορώ να το φάω

Αν θέλαμε να συγκρίνουμε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά μεταξύ τους, θα λέγαμε ότι αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία είναι όλα ανάλογα. Ωστόσο, ως προς την θρεπτική τους αξία το μελομακάρονο υπερτερεί μεταξύ των άλλων.  

Παρότι τα μελομακάρονα είναι η πιο υγιεινή εκδοχή Χριστουγεννιάτικου γλυκού, αυτό που θα σου προτείναμε είναι να επιλέξεις αυτό που τραβάει εκείνη τη στιγμή η όρεξή σου! Αν αγαπάς τους κουραμπιέδες, επέλεξε αυτούς!

Το να προσπαθήσεις να αντισταθείς και να επιλέξεις ένα υποκατάστατο στη θέση τους δεν είναι καλή ιδέα. Αφού είναι σχεδόν σίγουρο, πως επειδή δεν θα σε καλύψει θα αναζητήσεις και την αυθεντική έκδοση του δικού σου αγαπημένου γλυκού πειρασμού. 

Πότε και πως να τα φας; Μικρές συμβουλές για να σταματήσεις στο ένα! 

  • Το πρωί ίσως είναι καλύτερη ώρα για να τα καταναλώσεις για δύο λόγους. Πρώτον, έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου να τα κάψεις. Δεύτερο και σημαντικό είναι πως συνήθως μετά το απόγευμα οι άμυνές μας πέφτουν και γινόμαστε πιο επιρρεπείς στο να ξεφύγουμε και να τα υπερκαταναλώσουμε. 
  • Συνόδευσε το γλυκό σου με κάποιο ακόμα τρόφιμο που θα σε κάνει να χορτάσεις και θα σε βοηθήσει να σταματήσεις στο ένα! Για παράδειγμα χρησιμοποίησε το μελομακάρονο ως πρωινό σου συνοδευόμενο από ένα ποτήρι γάλα. Μπορείς επίσης να καταναλώσεις ως απογευματινό ένα φρούτο μαζί με το γλυκό σου. Έτσι θα νιώσεις εντονότερα το αίσθημα του κορεσμού.   

Πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορείς να καταναλώσεις στις γιορτές;

Όσο αφορά τώρα τη συχνότητα, μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους δεν υπάρχει! Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να είναι και καθημερινή, χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σου. Αρκεί η συνολική ενεργειακή πρόσληψη της ημέρας σου να ρυθμιστεί με ανάλογο τρόπο. 

Ωστόσο, επειδή εμείς οι διαιτολόγοι έχουμε αδυναμία στο να εκπαιδεύεστε να βάζετε στόχους στη διατροφή σας, αλλά και να σκέφτεστε τις διατροφικές σας επιλογές με γνώμονα την καλή υγεία, θα ήταν καλό να θέσετε το δικό σας στόχο και εσείς για αυτά τα Χριστούγεννα! Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Όσο λιγότερα γλυκά μπορείτε (ώστε να μη νιώσετε ότι στερείστε) ανά εβδομάδα. Με μέγιστο το 1 γλυκό τη μέρα!  

Καλές γιορτές με υγεία και χαρά!

Και αν φας λίγο παραπάνω εν τέλει, να θυμάσαι πως όλα φτιάχνουν! Είναι στο χέρι μας!  

Tip: Ενημερώσου γιατί το Τακτικό Ιατρικό Check Up είναι τόσο σημαντικό.