Ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία δεν είναι είδηση. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα διαβητικό άτομο καπνίζει και τι συνέπειες έχει η κακή αυτή συνήθεια στην υγεία ενός διαβητικού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη του αίματός ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι πιο υψηλά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, όπως αυτές ορίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως. 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη. O Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 & ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.  Περίπου το 90% των ασθενών διαγιγνώσκονται με Διαβήτη Τύπου 2. Λιγότεροι είναι εκείνοι που εμφανίζουν Διαβήτη Τύπου 1, μορφή η οποία κάνει περισσότερο την εμφάνιση της σε παιδιά, έφηβους και νέους ενήλικες.

Τι λένε οι επιστήμονες για το Κάπνισμα & τον Διαβήτη;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες από επιστημονικές ομάδες, ένας καπνιστή έχει περίπου 45% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει Διαβήτη Τύπου 2 σε αντίθεση με έναν μη καπνιστή.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όταν και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο ανεβαίνει σημαντικά.

Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, ο κίνδυνος να παρουσιάσει διαβήτη ανέρχεται στο 60%. Στον αντίποδα αυτού, ένας “ελαφρύς” καπνιστής έχει 29% πιθανότητες, κοντά στο ποσοστό το οποίο υπολογίζεται και για τους πρώην καπνιστές -23%-.

Πως σχετίζεται το Κάπνισμα με τον Διαβήτη;

Ασχέτως με τον τύπο διαβήτη τον οποίο έχετε, το κάπνισμα δυσκολεύει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τον ελέγξετε.

Αυτό συμβαίνει γιατί το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο σώμα η ινσουλίνη -αντίσταση στην ινσουλίνη-.

Επιπλέον, τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Σε αυτές περιλαμβάνονται εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές νόσοι, και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. 

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 είναι η καρδιαγγειακή νόσος.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η κακή συνήθεια του καπνίσματος ενδέχεται να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία σε άντρες.

Ασθένειες με τις οποίες είναι επίσης πιθανόν να έρθουν αντιμέτωποι οι διαβητικοί καπνιστές είναι αμφιβληστροειδοπάθεια. Μία πάθηση των ματιών η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει στην τύφλωση του ατόμου. 

Επιπλέον, πιθανή είναι η πρόκληση περιφερικής αγγειακής νόσου η οποία προκαλεί πόνο. Μούδιασμα και αδυναμία στο σώμα του ατόμου να συντονίσει τα άκρα του. Την εμφάνιση της μπορεί να κάνει επίσης και η νεφροπάθεια, μία διαβητική επιπλοκή των νεφρών, καθώς και η λευκωματουρία, κατά την οποία παρουσιάζονται στα ούρα μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνης αλβουμίνης. 

Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος

Εφόσον ένα διαβητικό άτομο διακόψει το κάπνισμα τα οφέλη για την υγεία του είναι άμεσα. Μέσα στο διάστημα των πρώτων 8 εβδομάδων από την διακοπή του καπνίσματος, η αντίσταση της ινσουλίνης μειώνεται σημαντικά στο σώμα, ενώ παράλληλα βελτιώνεται ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Μια κακή συνήθεια – Διαβήτης & Κάπνισμα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κάπνισμα προκαλεί και επιπλέον επιπλοκές οι οποίες ενδέχεται να μην σχετίζονται άμεσα με τον διαβήτη. 

Καρκίνος, πρόωρη γήρανση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Είναι μόνο μερικές ασθένειες οι οποίες έχουν συνδεθεί άμεσα με την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

Είναι λοιπόν αυτονόητο πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας, καθώς των παιδιών μας και των οικείων μας.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να αγνοούμε τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει το κάπνισμα. Όπως επίσης πρέπει να σεβόμαστε την προσωπική μας υγεία αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι μας περιβάλλουν.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Παχυσαρκία και τις Επιπλοκές της

Βιβλιογραφία

PMCID: PMC5429867
NIHMSID: NIHMS857333
PMID: 28336465