Δεν είναι Τύπου 1, μα ούτε και Τύπου 2. Ο LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), ελληνιστί Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (ΛΑΔΕ) ή αλλιώς ο διαβήτης τύπο 1,5 είναι μια σχετικά άγνωστη μορφή διαβήτη. Ένας τύπος διαβήτη που ακόμη και σήμερα διχάζει τους επιστήμονες. Κάποιοι τον θεωρούν ένα ξεχωριστό είδος διαβήτη, ενώ άλλοι μία προοδευτικά εξελισσόμενη μορφή του διαβήτη τύπου 1.

Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε υποδιάγνωση των ασθενών με τον συγκεκριμένο τύπου διαβήτη. Εσφαλμένα κατηγοριοποιούνται ως ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2.

Οι στατιστικές αναφέρουν ότι ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 10% εκείνων που έχουν διαγνωστεί ως πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 είναι στην πραγματικότητα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από τον αυτοάνοσο διαβήτη, καθυστερούν να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία. Άρα εκτίθενται στον κίνδυνο επιπλοκών, ιδίως στην καρδιά και στα μάτια.

Συμπτώματα

Ο διαβήτης τύπου 1,5 έχει χαρακτηριστικά τόσο από τον διαβήτη τύπου 1, όσο και από τον τύπου 2.

Τα συμπτώματά του δεν διαφέρουν από τα δύο κοινά είδη διαβήτη: πολυουρία, πολυδιψία, κόπωση, απώλεια βάρους. Η διαφορά του διαβήτη τύπου 1,5 είναι ότι τα συμπτώματά του εμφανίζονται αργά. Όχι κεραυνοβόλα, όπως συμβαίνει συχνά με τον διαβήτη τύπου 1. 

Μια ειδοποιός διαφορά του LADA από τον διαβήτη τύπου 2, είναι ότι τα άτομα με LADA δεν είναι παχύσαρκα. Έχουν κανονικό βάρος.

Ο διαβήτης τύπου 1,5 διαγιγνώσκεται σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Σε αντίθεση με τον τύπου 1 που πρωτοδιαγιγνώσκεται σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες.

Ως προς την αιτιολογία του, οι ερευνητές προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο στο σενάριο ότι είναι γενετική και οφείλεται σε κάποια διαταραχή εξαιτίας της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα λοξοδρομεί και αρχίζει να «επιτίθεται» στα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος- ό,τι συμβαίνει και στον διαβήτη τύπου 1 δηλαδή.

Λόγω της αυτοάνοσης φύσης του μάλιστα, ο διαβήτης τύπου 1,5 είναι συχνότερος σε άτομα που έχουν ήδη κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κοιλοκάκη, ερυθηματώδη λύκο, κ.ά

Διάγνωση – Διαβήτης Τύπου 1,5

Συνήθως, στους ασθενείς με ΣΔ 1,5 η πρώτη διάγνωση είναι διαβήτης τύπου 2. Η  σωστή διάγνωση έρχεται μετά την αποτυχία της θεραπείας με φάρμακα όπως οι σουλφονυλουρίες και η μετφορμίνη.

Τότε είναι που ο γιατρός ζητά εξέταση των τεσσάρων αντισωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Αν έστω ένα από αυτά τα αντισώματα είναι θετικό, τότε μιλάμε για διαβήτη τύπου 1,5.

Ο διαβήτης τύπου 1,5 μοιράζεται ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό με τον διαβήτη τύπου 1, τα χαμηλά επίπεδα του C-πεπτιδίου –που χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα στη διάκριση μεταξύ του ΣΔ1 και του ΣΔ2.

Αντιμετώπιση

Όσον αφορά στη θεραπεία του LADA, αυτή περιλαμβάνει συνήθως ινσουλίνη. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ωστόσο, που η έναρξη της ινσουλίνης γίνεται μέρες ή μερικές εβδομάδες μετά τη διάγνωση, στον LADA η έναρξη της ινσουλόνης μπορεί να καθυστερήσει από μερικούς μήνες, έως και 6 ολόκληρα χρόνια!

Επιπλοκές

Όπως και με τις άλλες μορφές διαβήτη, οι ασθενείς με ΣΔ 1,5 έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και μικροαγγειακών επιπλοκών π.χ. στην όραση, στα νεύρα, στους νεφρούς.

Τα καλά νέα είναι όμως πως, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία με ινσουλίνη, τόσο μειώνεται αυτός ο κίνδυνος.

Tip: Ενημερωθείτε για το πως θα μείνετε σε Φόρμα τις ημέρες του Κορονοϊού