Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο έχουν κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές.

Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος οφείλεται σε αδυναμία των νησιδίων του παγκρέατος να εκκρίνουν τις αναγκαίες ποσότητες ινσουλίνης δεν είναι τόσο συχνός όσο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8% του συνόλου των περιπτώσεων διαβήτη αφορούν σε διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην καταστροφή των νησιδίων του παγκρέατος από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να παράξει ινσουλίνη, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη ή δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Για τον διαβήτη τύπου 1, πέρα από το οικογενειακό ιστορικό δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του. 

Aπό την άλλη πλευρά, παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2 αποτελούν η πρόοδος της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων και η καθιστική ζωή.

Περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνου, o διαβήτης τύπου 2 μπορεί να περιοριστεί ως προς τα συμπτώματά του ή και να αποτραπεί.

Συμπτώματα

Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 συχνά έρχεται με απώλεια βάρους. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι.

Ο διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται με θορυβώδη συμπτώματα, όπως πυρετό, αφυδάτωση κ.ά. και σε νεότερη ηλικία, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2 που συνήθως διαγιγνώσκεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών και μπορεί να διαλάθει αδιάγνωστος για χρόνια, ώσπου να γίνει αντιληπτός.

Θεραπεία

Και στη θεραπεία υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο τύπων διαβήτη.

Στον διαβήτη τύπου 1 απαιτεί θεραπεία υποκατάστασης της ορμόνης που λείπει από τον οργανισμό, δηλαδή της ινσουλίνης, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 η διαχείριση ξεκινά με δίαιτα και μείωση του σωματικού βάρους και μετά προχωράμε στη χορήγηση φαρμάκων ή/και ινσουλίνης.

Ωστόσο, ενώ στο διαβήτη τύπου 1 ή θεραπεία με ινσουλίνη συνεχίζεται διά βίου, στο διαβήτη τύπου 2, με απώλεια βάρους και κατάλληλες υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις η πάθηση μπορεί να αναστραφεί.

Ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2, η νόσος με την κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη. 

Με τη βοήθεια εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας θα καταφέρετε να αποφύγετε τις επιπλοκές της νόσου, οι οποίες όχι μόνο είναι δυσάρεστες (π.χ. υπογλυκαιμία), αλλά απειλούν βασικά όργανα (την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια κ.ά.). 

Το κλειδί είναι η λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να επίπεδα του σακχάρου να διατηρούνται σε φυσιολογικά και ασφαλή επίπεδα, κάθε μέρα.

Είναι λάθος να θεωρείτε ότι ο ένας τύπος διαβήτη (π.χ.ο τύπου 1) είναι πιο σοβαρός ή πιο επικίνδυνος από τον άλλο.

Διαβήτης Τύπου 1 Διαβήτης Τύπου 2
Τι συμβαίνει; Το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος και αυτό δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη. Το σώμα δεν μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη  ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Παράγοντες κινδύνου Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1. Γνωρίζουμε κάποιους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, με κυριότερο το σωματικό βάρος.
Συμπτώματα Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 εμφανίζονται νωρίς. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά γιατί εμφανίζονται πιο αργά.
Διαχείριση Περιλαμβάνει τη λήψη ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να τον διαχειριστείτε με πολλούς τρόπους: φαρμακευτική αγωγή, άσκηση και διατροφή. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν επίσης να λάβουν ινσουλίνη.
Θεραπεία και πρόληψη Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. Η έρευνα συνεχίζεται. Ο διαβήτης τύπου 2 δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προληφθεί και να αναστραφεί.