Εδώ και δεκαετίες, το μυστήριο της σχέσης του διαβήτη με τον καρκίνο απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, πολλές επιδημιολογικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που πάσχουν από τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2 είναι πιο ευάλωτα στο να εμφανίσουν κάποιο τύπο καρκίνου.

Αυτό προκαλείται από κοινούς παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου και του διαβήτη, καθώς και σε διάφορους βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι όμως δεν είναι ακόμα γνωστοί με ακρίβεια.

Το κάπνισμα, η (μεγάλη) ηλικία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, το φύλλο (ανδρικό), καθώς και το αλκοόλ, αποτελούν τους σημαντικότερους από τους κοινούς παράγοντες πρόκλησης καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη.

Παρόλα αυτά κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα διαβητικά άτομα αυξάνει η υπερινσουλιναιμία, η αντίσταση δηλαδή των ιστών στην δράση της ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη πέρα από την βοήθεια που παρέχει στον μεταβολισμό του σακχάρου, οδηγεί και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ο καρκίνος λοιπόν αναπτύσσεται εξαιτίας του χωρίς έλεγχο πολλαπλασιασμού των κυττάρων

Καθώς η σχέση του Σακχαρώδη Διαβήτη 1 με τον Καρκίνο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί,  πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως στα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη 2 αυξάνεται σαφώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Το ποσοστό διπλασιάζεται δε στις περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος και του ενδομητρίου, ενώ στον καρκίνο της χοληδόχου κύστεως, του μαστού  και του παχέως εντέρου, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου  αυξάνεται μέχρι και 50%.

Κοινή είναι επίσης η πεποίθηση πως η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου, σε αντίθεση με  την καλή ρύθμιση του σακχάρου, την καθημερινή άσκηση και την σωστή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες, παράγοντες οι οποίοι μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ασθενείς με διαβήτη να μην ξεχνούν – ανάλογα με την ηλικία τους- τον προληπτικό έλεγχο που σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, καθώς και να τηρούν πιστά την αγωγή την οποία τους έχει δώσει ο γιατρός τους.

Tip:  Τι γνωρίζετε για το Διαβητικό Πόδι;