Μια από τις πλέον κοινές αιτίες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους άντρες είναι ο διαβήτης.

Δεν είναι τυχαίο πως περίπου 3 στους δέκα άντρες που παρουσιάζουν προβλήματα στύσης είναι διαβητικοί. Ενώ ένας στους δύο διαβητικούς θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους διαταραχές στύσης. Το ποσοστό αυτό μάλιστα να ανεβαίνει στο 80% εφόσον συνδυάζεται και με την υπέρταση.

Κύριο παθογενετικό αίτιο στην εμφάνιση αυτού του προβλήματος είναι η αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια που παρουσιάζεται στον διαβητικό άντρα.

Πολλές φορές μάλιστα, η στυτική διαταραχή αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα διάγνωσης του διαβήτη. 

Για τον λόγο αυτό, ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης χρειάζεται άμεσα να ελέγξουν και τα επίπεδα του σακχάρου τους.

Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε, είναι πως διαβητικοί άντρες δύναται να αντιμετωπίσουν και δυσκολίες στην εκσπερμάτιση καθώς και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι ασθενείς που ρυθμίζονται αποκλειστικά με δίαιτα, έχουν πιο μικρή πιθανότητα να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με όσους κάνουν χρήση ινσουλίνης ή υπογλυκαιμικών φαρμάκων.

Επιπλέον παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον διαβητικό άντρα είναι η πρόοδος της ηλικίας. Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η παρουσίαση επιπλοκών από τον διαβήτη -αμφιβληστροειδοπάθεια- καθώς και η διάρκεια της νόσου.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης έναν διαβητικό άντρα.

Ψυχολογία – Διαβήτης & Στυτική Δυσλειτουργία

Ο ψυχολογικός παράγοντας ο οποίος είναι αρνητικά επηρεασμένος σε πολλούς άντρες με διαβήτη, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Έρευνες έχουν αναφέρει την συνύπαρξη του σακχαρώδη διαβήτη – ειδικά τύπου 2- με την κατάθλιψη.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως όταν συνυπάρξουν η νόσος του διαβήτη και η στυτική δυσλειτουργία, δημιουργούν στον άντρα ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση χρειάζεται και η συνεργασία του διαβητολόγου με τον ανδρολόγο ώστε να υπάρξει μια  κοινή και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Παρ΄όλα αυτά με την σωστή θεραπεία και την αποσύνδεση του άγχους από την σεξουαλική διαδικασία, κάθε άντρας μπορεί να απολαμβάνει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τη σχέση του Διαβήτη με τον Άγχος!