Η εμμηνόρροια αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων.

Ο έμμηνος κύκλος της κάθε γυναίκας διαρκεί από 4 ως 7 ημέρες κάθε 28 ημέρες, ενώ φυσιολογικοί κύκλοι θεωρούνται εν γένη όσοι επαναλαμβάνονται σε διάστημα 21 ως 35 ημερών.

Παρόλα αυτά περίπου 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα διαταραχής του έμμηνου κύκλου. 

Οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις διαταραχές είναι πολλές, άλλες σοβαρές και άλλες αθώες, μία όμως από αυτές ενδέχεται να είναι και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες με διαβήτη στην υφήλιο είναι γυναίκες, οι οποίες υπολογίζονται στα 205 εκατομμύρια από τα συνολικά 422 εκατομμύρια ανθρώπων με διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλεί στην γυναίκα ορμονικές διαταραχές οι οποίες αποσυντονίζουν την  ορμονική ισορροπία του σώματός της και έχουν άμεση επιρροή σε όλους τους ενδοκρινείς αδένες.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι ακανόνιστες αυτοί περίοδοι, έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν εμμηνορρυσία μεγαλύτερης διάρκειας και ποσότητας. 

Κορίτσια τα οποία εμφάνισαν διαβήτη σε μικρή ηλικία, άλλα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας και εκείνα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα τους, είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο

Στην εφηβεία, η οποία αποτελεί μία ευαίσθητη ηλικιακή περίοδο, κορίτσια με συμπτώματα διαβήτη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διαταραχές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και ακανόνιστες περιόδους.

Επιπλέον, οι διαταραχές στην γυναικεία περίοδο αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από την ακανόνιστη περίοδο είναι σημαντικοί, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρή αιμορραγία και εντονότερες κοιλιακές κράμπες.

Καθώς λοιπόν ο διαβήτης δοκιμάζει την υγιή ισορροπία της ορμονικής λειτουργίας του γυναικείου σώματος, απαιτείται  η άμεση συνεργασία με τον Διαβητολόγο μας ώστε να προχωρήσουμε με μία σωστή και σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος.