Ο διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική ασθένεια τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πράγμα το οποίο συνήθως είναι αποτέλεσμα της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ινστιτούτου Διαβήτη, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη αυξήθηκε κατά 50%.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς οι οποίοι στα συμπτώματα του διαβήτη αναφέρουν εμβοές, ζάλη και απώλεια της ακοής, καθώς όλοι οι τύποι διαβήτη είναι ικανοί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί νευροπάθεια και αγγειοπάθεια, παράγοντες σημαντικοί για την πρόκληση αιθουσοκοχλιακών διαταραχών. Η αγγειοπάθεια είναι ικανή να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την αιμάτωση στον κοχλία, με επακόλουθο τις μη αναστρέψιμες βλάβες στα τριχωτά κύτταρα, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ακοή του ασθενή.

Μελέτες μάλιστα του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ  το 2008, έδειξαν πως ο διαβήτης συνδέεται άρρηκτα με την μειωμένη ακοή. 

Στα πλαίσια της μελέτης, περισσότεροι από 5000 ενήλικες υποβλήθηκαν σε τεστ ακοής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Ένα μεγάλο ποσοστό δε των ατόμων που εξετάστηκαν -ύψους 60%- παρουσίασαν απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες.

Πως επηρεάζει ο διαβήτης την ακοή;

Οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως οι διαβητικοί ασθενείς, είναι δυο φορές πιο πιθανό να έχουν μια ήπια έως και μέτρια απώλεια της ακοής, συγκριτικά με εκείνους που δεν πάσχουν από την νόσο.

Μάλιστα, η εμφάνιση της απώλειας ακοής στις υψηλότερες συχνότητες ήταν πιο έντονη στους διαβητικούς με 54%,  ενώ στους μη διαβητικούς ασθενείς το ποσοστό μειώνεται στο 32%.

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και σε ασθενείς με προδιαβήτη τα ποσοστά βαρηκοΐας είναι υψηλά. Η αύξηση δε φθάνει στα επίπεδα του 30%, έναντι των αντίστοιχων ποσοστών σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Οι επιστήμονες χωρίς να ακόμα μια απολύτως τεκμηριωμένη εξήγηση, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του αυτιού.

Οποίοι και να είναι οι λόγοι όμως που ο διαβήτης προκαλεί απώλεια της  ακοής, το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ποικίλλουν, από πονοκεφάλους και νευρικότητα, μέχρι αυξημένη αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Συμπτώματα

Η απώλεια της ακοής είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά και συνήθως δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από το ίδιο το άτομο, αλλά από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. 

Ενδέχεται να αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, εφόσον:

• Ζητάτε από τους γύρω σας να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
• Αυξάνετε την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου πιο ψηλά συγκριτικά με τους γύρω σας
• Παραπονιέστε πως οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα
• Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα
• Δυσκολεύεστε να ακούσετε το ξυπνητήρι, το τηλέφωνο ή το κουδούνι
• Έχετε την εντύπωση πως οι γύρω σας μιλούν ψιθυριστά
• Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε γυναικείες και παιδικές φωνές
• Αποφεύγετε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες

Πρόληψη και προστασία της ακοής

  • Ελέγχετε περιοδικά την ακοή σας κάνοντας ακοόγραμμα.
  • Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία και ροή του αίματος. Απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας για να βρείτε το είδος της άσκησης που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.
  • Προστατεύστε τα αυτιά σας από τον έντονο θόρυβο φορώντας ωτοασπίδες.
  • Περιορίστε την ένταση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.
  • Ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου σας.

Αντιμετώπιση 

Σε περιπτώσεις όπου δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση, η αποκατάσταση της ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.

Στις μέρες μας η τεχνολογία είναι σε θέση να παρέχει λύσεις για κάθε τύπο απώλειας ακοής, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον γιατρό σας.