Οι συχνές επισκέψεις τουαλέτα, η κόπωση, η έντονη δίψα, η γρήγορη απώλεια βάρους είναι συμπτώματα που από μόνα τους δεν είναι ικανά να ανησυχήσουν κάποιον. 

Αν όμως αυτά συνδυαστούν, ενδέχεται να αποτελούν αθόρυβα σημάδια της σύγχρονης επιδημίας του διαβήτη, ιδιαίτερα του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συχνά διαγιγνώσκεται πολλά χρόνια μετά την πραγματική έναρξή του.

Τα συμπτώματα λοιπόν που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι:

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Στο διαβήτη το σώμα μας μετατρέπει λιγότερο αποτελεσματικά την τροφή σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. 

Το σώμα λοιπόν αντιδρά, αποβάλλοντας αυτό το σάκχαρο μέσω της ούρησης. Ενδεχόμενος λοιπόν να πρέπει να θορυβηθείτε αν ξυπνάτε ακόμη και τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα.

Αυξημένη δίψα

Το να διψάτε μόλις έχετε καταναλώσει νερό, είναι ανησυχητικό. Προσοχή, αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη για να σβήσετε τη δίψα σας.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μπορεί να συμβεί λόγω της περίσσειας υγρών που αποβάλλονται με τα ούρα, αλλά και επειδή το σώμα δεν απορροφά όλα τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνονται.

Έλλειψη ενέργειας και κόπωση

Αν νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι, κουρασμένοι και ληθαργικοί, ανεξάρτητα από το πόσο έχετε κοιμηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από διαβήτη. 

Ο διαβήτης επιδρά στην ικανότητα του σώματος να διασπά τις τροφές που καταναλώνονται και να δημιουργεί ενέργεια από αυτές. 

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να φέρετε εις πέρας δραστηριότητες που εκτελούσατε με ευκολία κατά το παρελθόν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Διαρκής πείνα

Όταν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τα επίπεδά της στο αίμα. Εφόσον λοιπόν η γλυκόζη δεν απορροφάται από τα κύτταρα, το σώμα αισθάνεται ότι μια διαρκή πείνα και ζητά ολοένα και περισσότερο φαγητό.

Θολή όραση

Όταν ο διαβήτης είναι σε αρχικό στάδιο, η γλυκόζη συγκεντρώνεται στο μάτι και αυτό μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι με το που ρυθμιστεί το σάκχαρο, η θολή όραση διορθώνεται.

Ευερεθιστότητα και διαταραχές διάθεσης 

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να μιμηθούν ακόμη και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αργή επούλωση σε τραύματα και κοψίματα

Τα μικρά κοψίματα και οι εκδορές συνήθως επουλώνονται γρήγορα. Αν η επούλωση τους όμως για κάποιο λόγο που δεν μπορείτε να εξηγήσετε διαρκεί περισσότερο, τότε χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Μυκητιασικές λοιμώξεις 

Τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε  αυξημένη συχνότητα μυκητιασικών λοιμώξεων και ουρολοιμώξεων- ειδικά στις γυναίκες. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ουρολοιμώξεων και μηκυτιάσεων.

Μούδιασμα ή πόνος στα πόδια

Μπορεί να προκληθεί από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να εξετάσει αν πρόκειται για νευρική βλάβη και αν πρέπει να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σας.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς ο αδιάγνωστος διαβήτης δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς 1 στους 3-4 ασθενείς με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι.

Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις όποιες  αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα, την διάθεση ή και την όρεξη μας.

Εφόσον λοιπόν παρουσιάσουμε κάποιον συνδυασμό από τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέραμε, χρειάζεται να απευθυνθούμε χωρίς καθυστέρηση στον γιατρό μας για περαιτέρω διερεύνηση και εξακρίβωση της κατάστασης της υγείας μας.