Όλοι γνωρίζουμε την αξία ενός τακτικού ιατρικού ελέγχου και πως αυτός βοηθάει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε πρώιμο ακόμα στάδιο.
Η πραγματοποίηση όμως τακτικού τσεκάπ αποκτά μεγαλύτερη αξία στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν, αλλά και στην εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου για την καθημερινότητα των ασθενών.
Ως εκ τούτου οι εξετάσεις που έχει υποδείξει ο γιατρός χρειάζεται να πραγματοποιούνται τακτικά. Ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή μη ενοχλημάτων, καθώς πολλές από τις επιπλοκές στην ασθένεια του διαβήτη ενδέχεται να υφίστανται για πολύ καιρό χωρίς να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα.
Αυτομέτρηση Σακχάρου
Πλέον, με την βοήθεια σύγχρονων μετρητών ο ασθενής είναι σε θέση να μετράει καθημερινά το σάκχαρό του από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τις πολύ χαμηλές ή υψηλές τιμές του σακχάρου οι οποίες είναι ικανές να του δημιουργήσουν προβλήματα.
Γλυκοζυλιωμένη Αιμορφαιρίνη
Κάθε 3 μήνες ο ασθενής χρειάζεται να μετράει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Λιπίδια & Αρτηριακή Πίεση
Η αρτηριακή πίεση χρειάζεται να ελέγχεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ο έλεγχος των παραπάνω είναι σημαντικός καθώς αποτελούν παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σεε καρδιαγγειακά επεισόδια.
Στον Οφθαλμίατρο
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Με την εξέταση της βυθοσκόπησης ελέγχουμε την κατάσταση του βυθού και των αγγείων του ματιού.
Είμαστε έτσι σε θέση να αποφύγουμε τον κίνδυνο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην όραση του ασθενή.
Στον Καρδιολόγο
Καθώς η στεφανιαία νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση στα διαβητικά άτομα. Θεωρείται απαραίτητος ο ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει και τεστ κοπώσεως, τρίπλεξ καρδιάς & ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Έλεγχος των Νεφρών
Τα νεφρά όπως και τα μάτια διαθέτουν μικρά αγγεία τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν από τον διαβήτη. Ειδικά στην περίπτωση που αυτός δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Ως εκ τούτου ελέγχουμε τα νεφρά του ασθενή μέσα από τακτικές εξετάσεις αίματος και ούρων ώστε να αποφύγουμε σημαντικές επιπλοκές.
Διαβητικό Πόδι
Με την επίσκεψη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε κάποιο εξειδικευμένος ιατρείο διαβητικού ποδιού, ελέγχουμε στο μέγιστο την εμφάνιση περιφερικής αγγειοπάθειας η οποία είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα πόδια του ασθενή.
Στον Οδοντίατρο
Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδα. Η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια υγιών δοντιών. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητος και σημαντικός ο τακτικός οδοντικός έλεγχος και η επίσκεψη του ασθενή στον οδοντίατρο.
Οι ασθενείς με διαβήτη που ακολουθούν πιστά τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους που έχει συστήσει ο γιατρός τους, ενώ παράλληλα φροντίζουν την αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου τους, είναι σε θέση να προλάβουν σημαντικές επιπλοκές που η ασθένεια του διαβήτη μπορεί να προκαλέσει. Αλλά και να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους ένα υψηλό επίπεδο καθημερινής διαβίωσης.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Διαβήτη στην Τρίτη Ηλικία