Η κοιλιοκάκη αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου. Προκαλείται όταν ο οργανισμός  δεν ανέχεται την γλουτένη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι.

Ο ανθρώπινος οργανισμός με δυσανεξία στη γλουτένη, αντιδρά παράγοντας αντιγλιαδινικά αντισώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος  του λεπτού εντέρου.

Προϋπόθεση για την εκδήλωση Κοιλιοκάκης είναι η γενετική προδιάθεση του ατόμου, καθώς και η κατανάλωση τροφής που περιέχει γλουτένη.

Η Κοιλιοκάκη εκδηλώνεται συνήθως στην βρεφική ηλικία όταν το βρέφος -περίπου σε ηλικία 6 μηνών- καταναλώσει δημητριακά.

Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να εμφανιστεί πολύ αργότερα, ακόμα και σε ενήλικη ηλικία, όταν πλέον “ενεργοποιηθεί” από ιογενείς ασθένειες ή κάποιες διαφορετικές αιτίες.

Κοιλιοκάκη – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Κοιλιοκάκης διαφέρουν κατά περίπτωση και ηλικία του ατόμου.

Βρέφη

Στα βρέφη προκαλεί διάρροια και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, απώλεια βάρους, μεγάλες, συχνές και δύσοσμες κενώσεις.

Παιδιά

Στα παιδιά, πέρα από την παραπάνω συμπτωματολογία, ενδέχεται να προκαλέσει οξυθυμία, εμετούς, αναιμία και ανορεξία, ναυτία, στοματικές άφθες και δερματίτιδα.

Ενήλικες

Στα ενήλικα άτομα προκαλεί -στο αρχικό στάδιο- ένα αίσθημα κόπωσης και αδιαθεσίας, με περιορισμένες ίσως γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Καθώς όμως η κοιλιοκάκη μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, προκαλείται οστεοπόρωση, αναιμία, ορμονικές και νευρικές διαταραχές, καθώς και απώλεια βάρους.

Επίσης, ενδέχεται να ευθύνεται και για την εμφάνιση άλλων νόσων όπως η υπογονιμότητα και οι ηπατικές διαταραχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 1% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχει από την νόσο της Κοιλιοκάκης. Επειδή δε, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια, πολλά άτομα είναι πιθανόν να μην γνωρίζουν πως πάσχουν από την  νόσο, καθώς δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις.

Έχει παρατηρηθεί επίσης, αυξημένη συχνότητα κοιλιοκάκης σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, από ερπητική δερματίτιδα, σύνδρομο Down, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, σύνδρομο Williams ή σύνδρομο Turner.

Κοιλιοκάκη – Διάγνωση

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της Κοιλιοκάκης, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένη εξέταση αίματος. Σκοπός είναι να διαπιστώσουμε την παρουσία αντισωμάτων έναντι της ρετικουλίνης, του ενδομυίου και της γλιαδίνης.

Εφόσον στο αίμα παρουσιαστούν αυτά τα αντισώματα, τότε κρίνεται απαραίτητη η γαστροσκόπηση. Μέσω της γαστροσκόπησης πραγματοποιείται βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου, ώστε να ταυτοποιηθεί η πάθηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές πράξεις, για την οριστική διάγνωση απαιτείται σειρά από τρεις βιοψίες, μεταξύ των οποίων εναλλάσσεται η δίαιτα του ατόμου, με και χωρίς γλουτένη.

Ένα αυτοάνοσο νόσημα

Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί κάποια αλλεργία η τροφική δυσανεξία. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά στη γλουτένη και μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθεται στους ίδιους του τους ιστούς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου, καθώς ενδεχομένως και μια αρνητική επίδραση σε διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Κοιλιοκάκη & Διατροφή

Παρά το γεγονός πως η κοιλιοκάκη  αποτελεί σοβαρή και χρόνια πάθηση, σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς την χρήση φαρμάκων.

Προϋπόθεση είναι η δια βίου δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, καθώς επαναφέρει το τοίχωμα του λεπτού εντέρου στην φυσιολογική του κατάσταση, ελέγχοντας την πάθηση.

Η δίαιτα είναι σημαντικό να ακολουθείται αυστηρά και με σύνεση. Ακόμα και μικρή ποσότητα γλουτένης ενδέχεται να είναι τοξική για τα άτομα που πάσχουν από Κοιλιοκάκη.

Ενώ ο χρόνος αποκατάστασης και ο βαθμός της βλάβης του λεπτού εντέρου είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.

Στο αρχικό στάδιο της δίαιτας πολλά άτομα τρομάζουν με την αλλαγή που χρειάζεται να κάνουν στις διατροφικές τους συνήθειες.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα υπάρχουν τόσες εναλλακτικές τροφές διαθέσιμες, ώστε να διαμορφώσουμε μία καθημερινή δίαιτα χωρίς μεγάλες στερήσεις.

Το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες, είναι ασφαλείς αμυλούχοι υδατάνθρακες καθώς δεν περιέχουν γλουτένη. Επιτρέπονται επίσης το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Στην αγορά υπάρχουν επίσης διαθέσιμα δεκάδες παρασκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εύκολα στα ράφια, καθώς το σύμβολο που φέρουν είναι ένας διαγραμμένος μίσχος δημητριακών, ένα σήμα το οποίο εγγυάται την απουσία γλουτένης από το προϊόν.

Tip: Ενημερωθείτε για την Παχυσαρκία και τις επιπλοκές της