Ο επιπολασμός του προδιαβήτη αλλά και του Σακχαρώδη Διαβήτη τείνει να μεγαλώνει όσο εμείς μεγαλώνουμε ηλικιακά.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών ένα ποσοστό πάνω από 20% θα εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών είναι αυτοί των άνω 75 ετών.

Η πρόγνωση του Διαβήτη σε ηλικιωμένα άτομα, είναι σαφώς πιο δύσκολη συγκριτικά με τους αντίστοιχούς μη πάσχοντες συνομήλικούς τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά την διάρκεια εξετάσεων προληπτικού ελέγχου, στις οποίες παρατηρούνται υψηλές τιμές σακχάρου. 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε αυτές τις ηλικίες, είναι πως ο γιατρός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο διάστημα προϋπάρχει ο διαβήτης πριν εκδηλωθεί.

Καθώς περνούν τα χρόνια, στο ανθρώπινο σώμα παρατηρείται εξασθένιση της ενεργειακής υπόστασης (ισορροπία αισθήματος πείνας & κορεσμού) καθώς και εμφάνιση ανωμαλιών σχετικά με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Τρίτη Ηλικία είναι η επιδείνωση ανοχής την γλυκόζη.

Αυτό οδηγεί σε μείωση της συνολικής μάζας των μυών στο ανθρώπινο σώμα, αύξηση του λίπους και χρήση φαρμάκων τα οποία προδιαθέτουν σε υπεργλυκαιμία. 

Επιπλέον παράγοντας θεωρείται η διαταραχή έκκρισης ινσουλίνης, η οποία παρουσιάζεται σαν αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού.

Η αυξανόμενη επίσης αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη καθώς περνούν τα χρόνια, αλλάζει την κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα, προκαλώντας αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ενώ παράλληλα στα ηλικιωμένα άτομα αυξάνεται και ο κίνδυνος αφυδάτωσης, καθώς διαθέτουν μειωμένο μηχανισμό δίψας, κάτι το οποίο είναι ικανό να επιφέρει κόπωση αλλά και μία ανεπάρκεια γνωστικών λειτουργιών.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας με διαβήτη αποτελούν μία ομάδα ετερογενή, σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση του διαβήτη συνοδεύεται και από άλλες χρόνιες παθήσεις, αλλά και από την ικανότητα των ίδιων των ηλικιωμένων να ελέγξουν οι ίδιοι την γλυκόζη του αίματος τους.

Καθώς τα κλινικά χαρακτηριστικά του διαβήτη είναι διαφορετικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, είναι σημαντικό να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το ατομικό ή και οικογενειακό παρελθόν, το οποίο πολλές φορές μας βοηθάει ώστε να λειτουργήσουμε προληπτικά.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η έγκαιρη πρόγνωση μπορεί να είναι σωτήρια για πολλούς από τους ασθενείς.

Κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής ο γιατρός λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις και διαφορετικές παραμέτρους όπως η ενδεχόμενη μείωση της νεφρικής λειτουργίας του ασθενή, πιθανά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή και αλληλεπιδράσεις από διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές τις οποίες οι ασθενείς ενδέχεται παράλληλα να ακολουθούν.

Η τρίτη ηλικία αποτελεί μία ευπαθή ομάδα και ο διαβήτης μία ασθένεια η οποία χρήζει έγκυρης αλλά και έγκαιρης θεραπείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο τακτικός ιατρικός έλεγχος, οι τακτικές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος, αλλά και η καθημερινή  σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να μας οδηγήσουν έγκαιρά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ή και την πρόληψη της ασθένειας του Διαβήτη.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Προδιαβήτη!