Τα τελευταία χρόνια η Παιδική Παχυσαρκία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. 

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της καθώς πλέον τα στατιστικά δείχνουν πως πρόκειται για επιδημία, η οποία οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας γονιών και παιδιών, καθώς και του ποιοτικού χρόνου που χρειαζόμαστε για ξεκούραση.

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική αύξηση του λίπους πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στα παιδιά υπολογίζεται με ειδικές καμπύλες ανάπτυξης οι οποίες παρουσιάζουν τον δείκτη μάζας του σώματος ανά ηλικία.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη, χοληστερίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην Παιδική Παχυσαρκία;

Η  κυριότερη αιτία εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά σήμερα τρέφονται ολοένα και περισσότερο με έτοιμο φαγητό, το λεγόμενο junk food. Κυρίως λόγο των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας και της έλλειψης διαθέσιμου χρόνου από τους γονείς. 

Το έτοιμο φαγητό αποτελεί την εύκολη λύση, με υψηλή όμως θερμιδική αξία πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα παιδιά καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα όπως: πατατάκια, κρουασάν, σοκολάτες και αναψυκτικά, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ασκούνται και παίζουν λιγότερο, ενώ αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη μίας τηλεόρασης, ενός κινητού ή στον υπολογιστή.

Η κληρονομικότητα αποτελεί επιπλέον αιτία εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς παιδιά με οικογενειακό ιστορικό έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.

Πολλά επίσης, στρέφονται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού , ως αποτέλεσμα του άγχους, της οικογενειακής πίεσης ή του κοινωνικού στιγματισμού που βιώνουν στο σχολείο.

Μελέτες δείχνουν ακόμα, πως παιδιά τα οποία γεννιούνται υπέρβαρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν στον μέλλον διαβήτη.

Ποιες είναι οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας;

Η Παιδική Παχυσαρκία έχει επιπτώσεις  τόσο στην σωματική όσο και στην συναισθηματική υγεία ενός παιδιού, αφού μπορεί να παρουσιάσει:

  • Υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση
  • Προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα ( Διαβήτης τύπου 2, Διαταραχές περιόδου κ.α.)
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (άσθμα, μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση)
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα συμπεριφοράς 
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Τάσεις απομόνωσης

Πως αντιμετωπίζεται;

Για να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση από γιατρό, παιδοψυχολόγο και διαιτολόγο. 

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ο γιατρός θα συστήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις και ύστερα, εφόσον χρειαστεί, θα προβεί στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Συνήθως όμως, η Παιδική Παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, τη συστηματική άσκηση και τον συνεχή έλεγχο του σωματικού βάρους.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως οι γονείς  και οι δάσκαλοι μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου της παχυσαρκίας, συμβουλεύοντας και αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών. 

Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με την καθιέρωση πρωινού, τον περιορισμό της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και αναψυκτικών, την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής (πλούσιας σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά), την αύξηση της άσκησης καθώς και με την παρακολούθηση από εξειδικευμένο γιατρό.