Μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας, η Ανάσταση θα σημάνει το πράσινο φως για να αρχίσει η κατανάλωση όλων εκείνων που στερήθηκες 40ημέρες. Ταυτόχρονα θα βρεθείς εκτεθειμένος σε πολλούς πειρασμούς εξαιτίας των τραπεζιών στα οποία είσαι καλεσμένος (ή και όχι λόγω περιοριστικών μέτρων;). Έχεις λοιπόν να διαχειριστείς δυο παραμέτρους: την κοινωνική κατανάλωση φαγητού και την επανέκθεση σε τρόφιμα που στερήθηκες. 

Πάμε να δούμε πως θα μπορούσες να απολαύσεις τις ημέρες αυτές το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς να βαρύνεις εξαιτίας της δυσπεψίας. 

Κατσικάκι vs αρνάκι;

Ας πάμε κατευθείαν στο ψητό. Είναι καλύτερο να επιλέξεις την εκδοχή του κατσικιού παρά του αρνιού, καθώς το πρώτο έχει λιγότερες θερμίδες. 

Μια υγιεινή εκδοχή για τη μαγειρίτσα;

Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έτσι λοιπόν θα ήταν καλό να προσπαθήσεις μαγειρεύοντας τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατό λιγότερο λάδι μπορείς (ιδανικά όχι παραπάνω από 1 κουταλία της σούπας ανά μερίδα). Χρησιμοποίησε κατά το δυνατό μεγαλύτερη αναλογία λαχανικών συγκριτικά με το κρέας. Αν θες να πετύχεις ακόμα πιο υγιεινή εκδοχή αυτής θα μπορούσες να την παρασκευάσεις με μανιτάρια. 

Κουλουράκια ολικής, με στέβια γίνεται;

Χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής και κάποια γλυκαντική ουσία για να κάνεις τα κουλουράκια σου λιγότερο επιβλαβή για τα επίπεδα του σακχάρου σου, ειδικά αν έχεΙς διαβήτη, αλλά και πιο χορταστικά. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για να δημιουργηθεί συντομότερα το αίσθημα του κορεσμού. Ένα ανάλογο πείραμα μπορείς να κάνεις και με τη συνταγή για το τσουρέκι. 

Απέφυγε το «φαινόμενο σουπερ μαρκετ»

Έχεις πάει ποτέ στο σουπερ μαρκετ πεινασμένος; Δεν είναι η φορά που θες να γεμίσεις πιο πολύ από ποτέ το καρότσι σου; Τα θέλεις ΟΛΑ! Με τον ίδιο τρόπο αν πας πεινασμένος στο πασχαλινό τραπέζι θα θελήσεις και πάλι να φας τα πάντα. Προσπάθησε λοιπόν να καταναλώσεις τα υπόλοιπα γεύματα (πρωινό και δεκατιανό), ώστε να μην πάς καταπεινασμένος στο πασχαλινό τραπέζι. 

Πριν ξεκινήσεις να τρως οτιδήποτε άλλο κατανάλωσε ένα μεγάλο μπολ σαλάτα. Στη συνέχεια φτιάξε το πιάτο σου με τον εξής τρόπο: Στο ¼ αυτού βάλε πηγές πρωτεϊνης (πχ αρνάκι/ κατσίκι/ κοτόπουλο) και στο ¼ του πιάτου σου ότι άλλο εσύ θες. Με αυτό τον τρόπο και θα χορτάσεις και δε θα στερηθείς κάτι. 

Και φάγαμε και ήπιαμε;

Να θυμάσαι πως θερμίδες έχουν όχι μόνο όσα θα φας, αλλά και όσα θα πιεις. Απέφυγε την κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών, που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θα σε κάνουν να πεινάσεις ακόμα περισσότερο, καθώς θα διαταράξουν τα επίπεδα του σακχάρου σου. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα αλκοολούχα ποτά. Προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τη μια με δυο μερίδες (πχ 125ml κρασί/ 250ml μπύρα), απέφυγε τα σκληρά ποτά (πχ ρακί) που έιναι πιο πυκνά σε θερμίδες.

Να περασεις καλά και να το χαρείς

Αγχώνεσαι γιατί έρχεται καλοκαίρι και είχες ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Σκέφτεσαι ότι θα συμβεί πάλι το ίδιο και θα ανεβει το βάρος σου ως δια μαγείας μετά από 3 μέρες «κρεπάλης». Ηρέμησε και δες το με ηρεμία. Σίγουρα και να ξεφύγεις για 3 μέρες δε καταστάφηκε ο κόσμος. Επιστρέφοντας στο πρόγραμμα διατροφής σου θα επανέλθει πολύ σύντομα το βάρος σου, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά που πήρες είναι υγρά.

Πολλές ευχές σε όλους και όλες σας για Χρόνια Πολλά και Καλή ανάσταση!