Η Περιφερική διαβητική νευροπάθεια αποτελεί μια συχνή επιπλοκή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 1/3 των ασθενών με διαβήτη εμφανίζει νευροπάθεια.

Πρόκειται για την καταστροφή των νεύρων των ποδιών, λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Συμπτώματα

Η περιφερική διαβητική νευροπάθεια εκδηλώνεται με οξύ πόνο στα πόδια (νευροπαθητικός πόνος), κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, καυσαλγίες, σουβλιές και φαγούρα. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν οι δυσκολίες κατά τη βάδιση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το 70% των ασθενών δεν έχουν συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τη νευροπάθεια ύπουλη απειλή για την υγεία των ποδιών.

Διάγνωση

Η διάγνωση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας γίνεται με νευρολογική εξέταση και σχετικές εξετάσεις (εξετάσεις αγωγιμότητας, ηλεκτρομυογράφημα, βιοψία νεύρου και δέρματος). Το ιστορικό του σακχαρώδους διαβήτη διευκολύνει σημαντικά τη διάγνωση.

Κίνδυνοι

Εξίσου απαραίτητη κρίνεται η αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν όταν έχετε διαβητικό πόδι. Πιο συγκεκριμένα, ενέχει ο κίνδυνος έλκους. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο έχει ανεξέλεγκτο ζάχαρο και εκδηλώνει συμπτώματα όπως ο πυρετός, η ρίγη και η ερυθρότητα. Ακόμη, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμών (π.χ.φουσκάλες,πληγές) και απώλειας της αίσθησης των άκρων. Τέλος, σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων είναι πιθανή η παραμόρφωση των ποδιών μέχρι και ο ακρωτηριασμός.

Αντιμετώπιση –  Περιφερική διαβητική νευροπάθεια

Για την αντιμετώπιση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας κρίνεται απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση από ειδικό διαβητολόγο. Είναι σημαντικό να προλάβουμε την εξέλιξή της, ώστε να μη φτάσουν οι βλάβες από την περιφέρεια του ποδιού στο κέντρο (π.χ.γάμπα, γόνατο) και να μη χειροτερέψουν τα συμπτώματα.

Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, συστήνονται απλά αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη). Αν, όμως, τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα (π.χ. δυσκολία στη βάδιση και στον ύπνο), ο γιατρός σας θα σας προτείνει φάρμακα που έχουν ειδική δράση στο νευροπαθητικό πόνο (π.χ.αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά) ή συμπληρώματα διατροφής (π.χ.NEVRALIP 600 retard – Α Λιποϊκό οξύ). 

Αυτά θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το σάκχαρο, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή σας πίεση και να χάσετε βάρος. Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας και θα αποφευχθεί ο περαιτέρω νευρικός εκφυλισμός.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας έχει ο τρόπος ζωής του ασθενούς. Ο τελευταίος πρέπει να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγει το κάπνισμα , το αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή και να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική δραστηριότητα.

Τέλος, ο γιατρός σας θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για την υγιεινή και τη φροντίδα των ποδιών σας, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε. Μερικές από αυτές είναι:

•Να παρατηρείτε καθημερινά τα πόδια σας για τυχόν τραυματισμούς, διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τους αντιλαμβάνεστε και μολύνεστε, λόγω της απώλειας της αίσθησης των άκρων.

•Μην περπατάτε ξυπόλητοι, διότι μπορεί να τραυματιστείτε χωρίς να το αντιληφθείτε.

•Αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό όταν κάνετε ντους.

•Να φοράτε κάλτσες και υποδήματα για διαβητικούς.

•Αν έχετε κάλους, να απευθυνθείτε αμέσως σε ειδικά ιατρεία διαβητικού ποδιού.

Σε περιστατικά που η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή, ο γιατρός παρεμβαίνει, επιχειρώντας τον αποκλεισμό των νεύρων και τη νευροδιέγερση.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Διαβητικό Πόδι