Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη στο αίμα να εισέλθει στους μύες, στο λίπος και στο συκώτι.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν όταν καταναλώνουν τροφή και το πάγκρεας, φυσιολογικά, απαντά απελευθερώνοντας ινσουλίνη. 

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη; 

Όταν τα κύτταρα στους μύες, στο λίπος και στο ήπαρ δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και δεν απορροφούν τη γλυκόζη, το πάγκρεας παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Τι είναι ο προδιαβήτης;

Προδιαβήτης είναι η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη. 

Ο προδιαβήτης εμφανίζεται σε ανθρώπους που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, την κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και σε ανθρώπους στους οποίους τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη ώστε η γλυκόζη να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Σταδιακά, ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη.

Με βάση δεδομένα από τις ΗΠΑ, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από προδιαβήτη. 

Παράγοντες κινδύνου

Οι σημαντικότερο παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση προδιαβήτη είναι: 

* Το αυξημένο σωματικό βάρος -ιδιαιτέρως η κοιλιακή παχυσαρκία και το σπλαγχνικό λίπος: Το κοιλιακό λίπος παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο  στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στον διαβήτη τύπου 2 και στην καρδιαγγειακή νόσο. 

* Ηλικία άνω των 45 ετών 

* Το οικογενειακό ιστορικό: Το να έχει κάποιος γονιό β αδελφό με διαβήτη 

  • Η έλλειψη άσκησης: Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί έτσι όχι μόνο να προλάβει, αλλά και να αναστρέψει τον προδιαβήτη

* Η υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

* Το ιστορικό διαβήτη κύησης 

* Το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή εμφράγματος 

* Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 

* Το μεταβολικό σύνδρομο 

* Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συνθήκες που προδιαθέτουν στον προδιαβήτη όπως π.χ. συγκεκριμένα φάρμακα, όπως τα γλυκοκορτικοειδή, κάποια αντιψυχωσικά, κάποια φάρμακα για ορμονικές διαταραχές κ.ά. 

Είναι σαφές ότι δεν μπορείτε να τροποποιήσετε παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό σας. 

Με αλλαγές ωστόσο στον τρόπο ζωής σας, στη διατροφή και στην άσκησή σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης προδιαβήτη. 

Συμπτώματα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο προδιαβήτης δεν έχουν συμπτώματα. 

Πολύ σπάνια, τα άτομα με προδιαβήτη μπορεί να εμφανίσουν μικρές μελαγχρώσεις στην περιοχή της μασχάλης η στην περιοχή του λαιμού. 

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του προδιαβήτη χρησιμοποιούνται το σάκχαρο νηστείας, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (δείχνει τον μέσο όρο των τιμών του σακχάρου σας τους τελευταίους 3 μήνες) και η καμπύλη σακχάρου. 

Η καμπύλη δείχνει πώς το σώμα σας διαχειρίζεται τη γλυκόζη μετά από ένα γεύμα.  

Ακόμη κι αν δεν έχετε κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου σας μετά τα 45 έτη.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω άτομα με προδιαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη. 

Συγκεκριμένα, έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη στα επόμενα 5-10 χρόνια από τη διάγνωση του προδιαβήτη.

Όπως αναφέραμε όμως και παραπάνω, με τις κατάλληλες υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις, μπορούμε να διαχειριστούμε τον προδιαβήτη και να προλάβουμε το διαβήτη τύπου 2.