Ο ασθενής που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη καλείται να συμβιβαστεί με το ότι θα  πρέπει να ακολουθεί πιστά τη θεραπεία του και να προσέχει για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό φυσικά, επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητας του και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στην ψυχολογία του. 

Πιο συγκεκριμένα, άτομα με διαβήτη ενδέχεται να νιώσουν:

  • Θλίψη
  • Απογοήτευση
  • Ντροπή
  • Δυσφορία 
  • Θυμό 
  • Φόβο 

Η καθημερινότητα του πάσχοντος δεν είναι εύκολη, αφού πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, σε συγκεκριμένη ώρα, να κάνει την  ένεση ινσουλίνης και να μετρά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ρουτίνα, τον κάνει πολλές φορές να αισθάνεται μειονεκτικά. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ψυχολογία και Διαβήτης – Παιδί, Γυναίκα, Άντρας

Για το παιδί, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Θυμώνει που είναι αναγκασμένο να ζει με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Νιώθει τη διαφορετικότητα σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του. Ακόμα, βιώνει το μέλλον του με την αβεβαιότητα αν θα κάνει ποτέ τα όνειρά του πραγματικότητα, αν θα ταξιδέψει, αν θα σπουδάσει, αν θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως οι υπόλοιποι γύρω του. 

Είναι αναμενόμενο λοιπόν, οι ασθενείς να παρουσιάσουν κάποια ψυχική διαταραχή, όπως άγχος, κατάθλιψη, ανορεξία ή βουλιμία . Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε πως οι διατροφικές διαταραχές δυσχεραίνουν τη συμμόρφωση με τη θεραπεία.

Συνήθως, γυναίκες ασθενείς φοβούνται τη αύξηση του βάρους τους. Παραλείπουν δόσεις της αγωγής τους ή μειώνουν τη δόση, ή ακόμα δεν ακολουθούν το πρόγραμμα διατροφής του γιατρού . 

Από την άλλη, αν οι άντρες παραλείψουν κάποια δόση ινσουλίνης θα είναι γιατί αυτή μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη στύση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση τους. 

Δεν είναι εύκολο να δεχτούν την καινούργια πραγματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύτιμη η βοήθεια, η κατανόηση και η στήριξη από τον ειδικό ψυχολόγο υγείας (Ψυχολογία και Διαβήτης). 

Με ειδικές τεχνικές όπως η συνειδητότητα, ο ασθενής μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη νόσο , να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και το στρες. Τέλος, βοηθάει στο να αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ο συνδυασμός της επιτυχημένης θεραπείας είναι η ιατρική, διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε το χρόνο σας, να  τηρείτε πιστά στις συμβουλές των γιατρών και τότε σίγουρα θα νιώσετε αυτάρκεις, δυνατοί και ικανοί.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον ρόλο του Ασβεστίου στην υγεία του Παιδιου!