Έχουν πλέον αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα να υπάρχει κάποια άλλη διαταραχή (πχ κοιλιοκάκη) που να σχετίζεται με τα επίμονα συμπτώματα διάρροιας/ δυσκοιλιότητας/ άλγους και μετεωρισμού που νιώθεις.

Καταλήξατε λοιπόν με το γιατρό σου πως πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

Πάμε να δούμε μερικές πρακτικές διατροφικές συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την συμπτωματολογία. 

  1. Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα σε σταθερές ώρες. Κι όμως το γαστρεντερολογικό σου σύστημα διαθέτει μνήμη και αν η συχνότητα των γευμάτων είναι σταθερή τότε θα είναι καλύτερη και η ανταπόκρισή του στο γεύμα.   
  2. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο γεύμα σου σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον, καθώς όλα είναι θέμα διάθεσής.  
  3. Μάσα καλά την τροφή σου. Με αυτό τον τρόπο θα βάλεις σε λιγότερη ταλαιπωρία το γαστρεντερολογικό σου σύστημα και κατά συνέπεια το έντερό σου.    
  4. Μείωσε ή και απέφυγε πλήρως σε περιόδους έξαρσης, την κατανάλωση γάλατος. Με την πάροδο των ετών μειώνεται η παραγωγή λακτάσης, ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης, με αποτέλεσμα η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη να σου προκαλεί φούσκωμα, άλγος και διάρροιες. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις προϊόντα ελεύθερα λακτόζης ή άλλες πηγές  γαλακτοκομικών πέραν του γάλακτος (πχ γιαούρτι, κεφίρ, τυριά) οι οποίες φαίνεται να είναι καλύτερα ανεκτές.  
  5. Περιόρισε την κατανάλωση λίπους, καθώς τα λιπαρά διεγείρουν τις συσπάσεις του εντέρου μετά το γεύμα. Με λίγα λόγια τηγανιτά, γλυκά, σοκολάτες καλό θα ήταν να αποφεύγονται. 
  6. Σε περιόδους δυσκοιλιότητας κατανάλωσε τουλάχιστον 25γρ φυτικών ινών. Φρόντισε η πρόσληψη του νερού να είναι επαρκής (2,5-3 λίτρα), ώστε να προωθηθούν τα κόπρανα. 
  7. Σε περιόδους διάρροιας, μετρίασε την κατανάλωση των φυτικών ινών και απέφυγε τα τρόφιμα που έχεις παρατηρήσει ότι  επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία σου (συνήθως γάλα, καφές, κραμβοειδή λαχανικά). Ταυτόχρονο φρόντισε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να αναπληρώνεις τις απώλειες.  
  8. Φρόντισε τα ροφήματα που καταναλώνεις να είναι ελεύθερα καφεϊνης και αλκοόλης. Τα αναψυκτικά δεν είναι επίσης αθώα! Δείξε ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, καθώς φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. 
  9. Περιόρισε τα εξής τρόφιμα: 
  • Πλούσια σε σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη, πχ: ροδάκινο, μήλο, βερίκοκο.
  • Πλούσια σε φρουκτόζη, πχ: μήλο, αχλάδι, καρπούζι.
  • Τρόφιμα που παράγουν αέρια, πχ: όσπρια, κραμβοειδή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο), αγγούρι, καλαμπόκι, αρακάς, μπάμιες, κρεμμύδι,  σκόρδο, δαμάσκηνα, σταφίδες, πίτουρο.
  1. Φτιάξε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Επειδή είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας και πλέον η εξατομικευμένη θεραπεία είναι εκείνη που αποτελεί τη βάση όλων των θεραπευτικών προσεγγίσεων, θα ήταν καλό σε συνεργασία με το διαιτολόγο σου να ετοιμάσετε ένα ημερολογίο καταγραφής τροφίμων και συμπτωματολογίας για 2 έως 4 εβδομάδες. Είναι πολύ πιθανό μέσω αυτού να εντοπίσετε τα βασικά τρόφιμα που διεγείρουν τα συμπτώματά σου.  

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Διαβήτη & το Πεπτικό Σύστημα