Η Υπεργλυκαιμία είναι ο κύριος λόγος της εμφάνισης επιπλοκών από τον διαβήτη. Πρέπει να θεραπεύεται άμεσα, γιατί αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ατόμου με διαβήτη. Η υπεργλυκαιμία που επιμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, στην καρδιά, στα μάτια, και στα νεύρα και συγκεκριμένα:
-Καρδιαγγειακή νόσο
-Νευροπάθεια
-Διαβητική νεφροπάθεια ή νεφρική ανεπάρκεια
-Διαβητική αμφιβληστροπάθεια, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση
-Θόλωση του φακού του ματιού (καταρράκτη)
-Διαβητικό πόδι, δηλαδή δερματικές λοιμώξεις και εξελκώσεις, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος και των βλαβών στα νεύρα, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό
-Προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις
-Προβλήματα στα δόντια και λοιμώξεις στα ούλα
Αίτια & Υπεργλυκαιμία
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπεργλυκαιμία: η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κάποια ασθένεια, η λήψη φαρμάκων (π.χ. στεροειδών), η παράλειψη της αντιδιαβητικής αγωγής, κάποια επέμβαση ή τραυματισμός, το έντονο στρες.
Τα κύρια συμπτώματα
Το πρόβλημα με την υπεργλυκαιμία είναι πως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν οι τιμές της γλυκόζης φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια της υπεργλυκαιμίας, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις μικρές πρώτες ενδείξεις της υπεργλυκαιμίας που είναι: η συχνοουρία, η πολυδιψία, η θολή όραση, η κόπωση, ο πονοκέφαλος. Αν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μετρηθείτε. Αν το σάκχαρό σας είναι 240 mg/dL ή παραπάνω, κάντε ένα τεστ ανίχνευσης κετόνων και αν βγει θετικό, επικοινωνήστε χωρίς καθυστέρηση με τον γιατρό σας.
Όταν δεν έχετε αρκετή ινσουλίνη στο σώμα σας, η ζάχαρη (γλυκόζη) δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά σας για ενέργεια. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και το σώμα σας αρχίζει να διασπά το λίπος για ενέργεια.
Αυτή η διαδικασία παράγει τοξικά οξέα γνωστά ως κετόνες. Η περίσσεια κετονών συσσωρεύεται στο αίμα και τελικά “διαχέεται” στα ούρα. Απουσία θεραπείας, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα και να απειλήσει τη ζωή.
Όταν παράγονται κετόνες στο αίμα και στα ούρα, εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα:
-Αναπνοή που μυρίζει σαν «σάπιο μήλο»
-Ναυτία και έμετος
-Δύσπνοια
-Ξηροστομία
-Αδυναμία
-Σύγχυση
-Κοιλιακό
-Κώμα
Μία άλλη κατάσταση που προκαλείται λόγω της υπεργλυκαιμίας είναι η υπεργλυκαιμική υπερώσμωση. Αυτή εμφανίζεται όταν το άτομο με διαβήτη παράγει ινσουλίνη, αλλά αυτή δεν λειτουργεί σωστά. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι πολύ υψηλά – πάνω από 600 mg / dL. Επειδή η ινσουλίνη είναι παρούσα, αλλά δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη ή λίπος για ενέργεια.
Έτσι, η γλυκόζη διαχέεται στα ούρα, προκαλώντας αυξημένη ούρηση. Απουσία αγωγής, η διαβητική υπεργλυκαιμική υπερώσμωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση και κώμα. Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη.
Πώς μπορείτε να προλάβετε την υπεργλυκαιμία;
Ελέγχοντας τακτικά το σάκχαρό σας. Ακολουθώντας το διατροφικό πλάνο που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Λαμβάνοντας με συνέπεια τη φαρμακευτική σας αγωγή και προσαρμόζοντας τη δόση της ινσουλίνης σας ώστε να προλαμβάνεται η υπεργλυκαιμία. Αλλάζοντας την αγωγή σας ανάλογα με τη σωματική σας δραστηριότητα.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, εξέταση που αντικατοπρίζει τον μέσο όρο των τιμών του σακχάρου σας σε βάθος τριμήνου μπορεί επίσης να σας δείξει αν είστε καλά ρυθισμένος ή αν οι τιμές του σακχάρου σας ξεφεύγουν από τα όρια.
Οι τιμές – στόχος
Μεταξύ 80 και 120 mg / dL για άτομα ηλικίας έως 59 ετών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα
Μεταξύ 100 και 140 mg / dL για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με συννοσηρότητες (καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική νόσο ή ασθενείς με ιστορικό υπογλυκαιμίας).
Tip: Ενημερωθείτε πως ο Διαβήτης επηρεάζει τα Μάτια σας