Τα στατιστικά συγκλονίζουν, όμως ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20-74 ετών. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) επηρεάζουν σημαντικά τα μάτια και την όραση και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όπως:

Θολή όραση

Αν πάσχετε από διαβήτη και εμφανίσετε θολή όραση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετρηθείτε για κάποιο χρονικό διάστημα και να καταγράψετε τις μετρήσεις σας. 

Πολύ συχνά, στα άτομα με διαβήτη, η θόλωση της όρασης είναι αποτέλεσμα της διόγκωσης του φακού, λόγω υπεργλυκαιμίας. 

Μην σπεύσετε επομένως στον οφθαλμίατρο ζητώντας νέα συνταγή γυαλιών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας (τον διαβητολόγο και τον οθφαλμίατρο). Ρυθμίστε τον διαβήτη σας (τιμές στόχοι: 70-130 mg / dL, πριν τα γεύματα και κάτω από 180 mg / dL μετά τα γεύματα). 

Καταρράκτης

Ο φακός του ματιού θολώνει και ο ασθενής δεν μπορεί να εστιάσει. Εκτός από θολή όραση, ο καταρράκτης συνοδεύεται συχνά από λάμψεις. 

Ο καταρράκτης διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση.

Γλαύκωμα – Διαβήτης & Οφθαλμός

Θολή όραση και λάμψεις είναι βασικά συμπτώματα και του γλαυκώματος. Η αυξημένη πίεση στο μάτι, έχει ως αποτέλεσμα το υγρό να μην μπορεί να αποστραγγιστεί όπως θα έπρεπε. Έτσι προκαλούνται βλάβες στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού. 

Η θεραπεία του γλαυκώματος περιλαμβάνει φάρμακα που μειώνουν την πίεση του ματιού. Επιταχύνουν την αποστράγγισή του, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή laser. 

Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και το γνωστό ως νεοαγγειακό γλαύκωμα. Σε αυτό, νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στην ίριδα. Αναστέλλοντας την κανονική ροή του υγρού και αυξάνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Η αντιμετώπιση του νεοαγγειακού γλαυκώματος περιλαμβάνει laser για την αναστολή του σχηματισμού νέων αγγείων και anti-VEGF ενέσεις.

Διαβητική αμφιβληστροπάθεια

Ο κακά ρυθμισμένος διαβήτης και συγκεκριμένα η κατάσταση της υπεργλυκαιμίας, οδηγεί σε βλάβες στα μικρά και στα μεγάλα αγγεία του ατόμου με διαβήτη. 

Η καταστροφή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς, οδηγεί στη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροπάθεια. Η οποία –αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως- μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της όρασης. 

Οι πιθανότητες εμφάνισης της διαβητικής αμφιβληστροπάθειας είναι ανάλογες με τα έτη που κάποιος έχει διαβήτη. Π.χ. ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 δεν πρόκειται να εμφανίσει αμφιβληστροπάθεια πριν την εφηβεία. Στους ενήλικες, οι πιθανότητες εμφάνισης αμριβληστροπάθειας ενισχύονται περίπου στα 5 χρόνια από τη διάγνωση. 

Όσο το σάκχαρό σας παραμένει καλά ρυθμισμένο, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών στα μάτια σας και κυρίως οι πιθανότητες εμφάνισης αμφιβληστροπάθειας μικραίνουν σημαντικά. Aν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 και πάσχετε ταυτόχρονα από υπέρταση, θα μειώσετε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες αμφιβληστροπάθειας αν ρυθμίσετε την πίεσή σας. Ενώ και η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται πως βοηθά σημαντικά. 

Διαβητικό οίδημα της Ωχράς Κηλίδας 

 Αυτό συμβαίνει όταν ο διαβήτης επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, την περιοχή δηλαδή του αμφιβληστροειδούς που είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, την οδήγηση και παρόμοιες δραστηριότητες. 

Για να προληφθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, η τακτική εξέταση από οθαλμίατρο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, αλλά και η καθημερινή, αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου, είναι τα πιο σημαντικά βήματα. 

Tips: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Διαβήτη Τύπου 1,5