Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη θα παρουσιάσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους δερματολογικά προβλήματα (Διαβητικό Δέρμα), που οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα από τα συχνότερα είναι η ξηροδερμία, η οποία είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλείται από την αυξημένη ούρηση. Δηλαδή, αυξάνεται η συχνότητα ούρησης, στην προσπάθεια  που κάνει ο οργανισμός να αποβάλλει την περίσσεια γλυκόζη.

Διαβητικό Δέρμα

Το Διαβητικό Δέρμα είναι αρκετά ευαίσθητο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου ευθύνονται στην δημιουργία φλεγμονών ,οι οποίες μπορούν να «ρίξουν» το ανοσοποιητικό. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο στις επιθέσεις βακτηρίων καθώς και μυκήτων.

Επιπροσθέτως, για να ρυθμιστούν οι τιμές του σακχάρου, ο ίδιος ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη (έχει την ιδιότητα να διασπά το σάκχαρο στο αίμα) αλλά όταν αυτή δεν είναι αρκετή, ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης. 

Όλη αυτή η αύξηση ινσουλίνης, οδηγεί στην διέγερση φλεγμονών στο δέρμα. Ακόμα, ενδέχεται να επιδεινώσει κάποιες δερματοπάθειες. Ορισμένες  από αυτές είναι η ακμή, η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. 

Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σπάνια δερματική διαταραχή, τη μελανίζουσα ακάνθωση. Είναι πιο συχνή στους παχύσαρκους ανθρώπους και εμφανίζεται με πάχυνση του δέρματος στη μασχάλη, στον αυχένα και στη βουβωνική χώρα.

Ακόμα, πολύ πιθανό είναι να εμφανιστεί κιτρίνισμα των νυχιών, των παλαμών και των πελμάτων, βακτηριακή παρωνυχία και ονυχομυκητίαση. 

Τέλος, μια από τις συχνότερες εκδηλώσεις του διαβήτη στο δέρμα είναι οι διαβητικές δερματοπάθειες που χαρακτηρίζονται από μικρές, καφέ, επίπεδες κηλίδες.

Γιατί το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό στον οργανισμό;

Η βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος από το σάκχαρο, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ροής του αίματος προς την επιδερμίδα. Και την αλλαγή στη δομή του. Αυτό έχει ως απόρροια τη μείωση του κολλαγόνου.

Μείωση κολλαγόνου σημαίνει εύθραυστο δέρμα που «σκάει». Οπότε είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις. Επίσης, είναι σημαντικό ο ασθενής να προσέχει τα κοψίματα, τα εγκαύματα και τις γρατζουνιές.

Επειδή οι πληγές στο Διαβητικό Δέρμα δεν επουλώνονται εύκολα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό πόδι ,που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά ενδέχεται να καταλήξει σε ακρωτηριασμό. 

Αντιμετωπίζονται τα δερματικά προβλήματα όταν έχω διαβήτη;

Η απάντηση είναι θετική. Με τις συμβουλές  του γιατρού για την φροντίδα και περιποίηση του δέρματος, με φαρμακευτική αγωγή και με την εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το πως επηρεάζει ο Διαβήτης το Πεπτικό Σύστημα.