Αναρωτιέστε πως επηρεάζει ο Διαβήτης το Πεπτικό Σύστημα; Όπως γνωρίζουμε, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από την  ΜΗ φυσιολογική παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι υπεύθυνος για πολλές δυσλειτουργίες τόσο σε αγγειακό όσο και μη αγγειακό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η διαβητική νευροπάθεια και η αδυναμία του πεπτικού συστήματος να λειτουργήσει σωστά. 

Το Πεπτικό Σύστημα απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα οργάνων, τα οποία συνεργάζονται για την απορρόφηση της τροφής, τα οποία είναι τα εξής:
  • Στόμα
  • Φάρυγγας
  • Στομάχι

Όμως, το νευρικό σύστημα είναι εκείνο που δίνει την εντολή στο πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει. Να γίνει δηλάδή η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αλλά και η αποβολή των στοιχείων τα οποία δεν χρειάζεται (ο λεγόμενος πεπτικός κύκλος).

Ο Διαβήτης λοιπόν, δημιουργεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη σωστή λειτουργία του πεπτικού. 

Αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν επηρεάζεται μόνο η διαδικασία της πέψης. Όμως εξαιτίας της αυξημένης γλυκόζης στο αίμα, δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές. Όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα. 

Επιπλέον, ενδέχεται να μην απορροφούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα για την υγεία του πάσχοντος. 

Συνοψίζοντας, τα άτομα με Διαβήτη πρέπει να ακολουθούν τη θεραπευτική τους αγωγή. Εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος, όπως φυσικά προβιοτικά.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και συζητήστε  μαζί του αν κάποιο φάρμακο σας προκαλεί στομαχικά προβλήματα.

Τέλος, μη ξεχνάτε πόσο σημαντικός είναι ο διαρκής έλεγχος στα επίπεδα του σακχάρου. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κυστική Ίνωση