Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται στενά με διάφορα ουρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Οι γενικευμένες διαταραχές που προξενεί η χρόνια πορεία του διαβήτη, έχουν σαν αποτέλεσμα την  πρόκληση βλαβών σε πολλούς ιστούς του σώματος, καθώς και την εμφάνιση μίας σειράς δυσλειτουργιών οι οποίες εκτός των άλλων μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στο ουρογεννητικό σύστημα.

Η αιτία εμφάνισης των προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο η παρουσία γλυκόζης στα ούρα του διαβητικού ατόμου, όσο οι βλάβες που προκαλούνται από τον διαβήτη στα μικρά αγγεία.

Οι ασθενείς που πάσχουν από την νόσο είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στα ακόλουθα:

  • Παρουσίαση προβλημάτων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη
  • Πρόκληση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Πολυουρία & διαταραχές ούρησης

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι αυξημένα στο ανθρώπινο σώμα, ποσότητα γλυκόζης αποβάλλεται από τα ούρα. Η παρουσία όμως της γλυκόζης στα ούρα οδηγεί σε αυξημένη αποβολή ποσότητας νερού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διούρηση. 

Στην προσπάθεια του ασθενή να διατηρήσει το σωστό ισοζύγιο υγρών στον οργανισμό του και να μην αφυδατωθεί, πίνει περισσότερα υγρά, τα οποία αναπόφευκτα προκαλούν την λεγόμενη πολυδιψία και πολυουρία των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, αποτέλεσμα που μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές ούρησης.

Διαβητική νεφροπάθεια

Ο διαβήτης ενδέχεται να προξενήσει βλάβη στους νεφρούς και αποτελεί τον πλέον συνηθισμένο λόγο εμφάνισης της νεφρικής ανεπάρκειας. Η διαβητική νεφροπάθεια, αποτελεί τον ακριβή ιατρικό όρο ο οποίος περιγράφει την πάθηση των νεφρών που προκαλείται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Εξαιτίας του διαβήτη οι νεφροί χάνουν σταδιακά την ικανότητα τους να συγκρατούν πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα, να πραγματοποιούν ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και να προχωρούν σε αποβολή άχρηστων ουσιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι προοδευτικά η εμφάνιση της νεφρικής ανεπάρκειας.

Λοίμωξη ουρογεννητικού συστήματος

Οι ασθενείς με διαβήτη, αποτελούν την πλέον ευπαθή ομάδα  για παρουσίαση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και κυρίως των νεφρών. Πέρα από τις πυελονεφρίτιδες, ενδέχεται να εμφανίσουν και τις λιγότερο συνηθισμένες περιπτώσεις.

Εμφυσηματική πυελονεφρίτιδα, ξανθοκοκκιωματώδης, και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και απόστημα στο νεφρό. Στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, είναι πιο συχνές οι κυστίτιδες. Στους άνδρες παρουσιάζονται λοιμώξεις του προστάτη, όπως των όρχεων  και της επιδιδυμίδας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση βαριάς νεκρωτικής φλεγμονής στα ανδρικά γεννητικά όργανα (γάγγραινα Fournier) η οποία έχει και πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Οι άνδρες με διαβήτη εμφανίζουν επίσης βαλανοπροσθίτιδες, μια φλεγμονή του δέρματος της ακροπροσθίας και της βάλανου.

Αναπτύσσουν στην περιοχή ουλώδη  ιστό (σκληρυντικός λειχήνας), περιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε φίμωση.

Σεξουαλική δυσλειτουργία – Διαβήτης & Ουρολογικά προβλήματα

Τέλος, η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται στους άνδρες με προβλήματα στύσης και παλίνδρομη εκσπερμάτωση, ενώ στις γυναίκες προκαλεί συχνά ξηρότητα του κόλπου και πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Η εξέλιξη της ιατρικής έχει να προτείνει στους διαβητικούς ασθενείς μία σειρά από διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, τα οποία τους βοηθούν να αποκτήσουν μία ισορροπημένη και καλή ποιότητα ζωής. 

Είναι όμως σημαντικό τα άτομα με διαβήτη, να έχουν συχνή επαφή με τον γιατρό τους. Πρέπει να ακολουθούν και να παρακολουθούν τις εξετάσεις τους. Να μην αγνοούν συμπτώματα και ενδεχόμενες επιπλοκές. Να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή και να τρέφονται σωστά.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το άρθρο “Σεξουαλική ζωή και Διαβήτης”