Η ισορροπημένη σεξουαλική ζωή αποτελεί βασικό στοιχείο υγείας  σε όποια ηλικιακή κατηγορία και αν ανήκει ένα άτομο. Οποιαδήποτε νόσος ή παθολογική κατάσταση εμποδίζει την ελεύθερη σεξουαλική έκφραση του πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται κρίσιμο να επικοινωνήσουν, αλλά και να μιλήσουν ανοιχτά με τον γιατρό τους για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στην σεξουαλική τους ζωή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί προβλήματα στα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του ανθρώπινου σώματος. Επηρεάζοντας διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Καθιστώντας κρίσιμη την καλή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι οι οποίοι είτε αμελούν την προσπάθεια για έναν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, είτε δεν γνωρίζουν καν πως πάσχουν από διαβήτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκδήλωση επιπλοκών οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την σεξουαλική τους υγεία. 

Γυναίκες – Σεξουαλική ζωή & Διαβήτης

Στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, τα προβλήματα που προκαλούνται στην σεξουαλική τους ζωή είναι πολλαπλά. Χαρακτηριστικό είναι πως η αυτόνομη νευροπάθεια είναι ικανή να επηρεάσει το νευρικό σύστημα στην περιοχή του πυέλου. Το οποίο έχει άμεση σύνδεση με τον σεξουαλικό ερεθισμό του γυναικείου σώματος. 

Επιπλέον η ξηρότητα που μπορεί να δημιουργηθεί στον γυναικείο κόλπο μπορεί να καταστήσει την σεξουαλική πράξη δυσάρεστη και πολλές φορές επώδυνη. 

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κολπικές μυκητιάσεις αλλά και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πράγμα το οποίο μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική τους δραστηριότητα. 

Το πλέον σημαντικό πρόβλημα όμως, είναι πως οι γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα με τον γιατρό τους. Πράγμα το οποίο καθυστερήσει την όποια διάγνωση αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άνδρες – Σεξουαλική ζωή & Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει την σεξουαλική ζωή των ανδρών προκαλώντας μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και κατά συνέπεια μείωση και της ερωτικής επιθυμίας.

Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένας διαβητικός άνδρας είναι η στυτική δυσλειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ικανός να τριπλασιάσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας των ανδρών. Πρόβλημα το οποίο αφορά περισσότερους από τους μισούς άνδρες με διαβήτη, ηλικίας άνω των 45 ετών. 

Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζουν όσοι από τους ασθενείς πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο οποίος ως επί το πλείστον σχετίζεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα του πέους μειώνοντας τη ροή του αίματος προς αυτό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι απευθυνόμενοι στον γιατρό τους, εξαιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας ή διατήρησης ικανοποιητικής στύσης, ανακαλύπτουν πως πάσχουν από διαβήτη.

Μία επιπλέον πιθανή σεξουαλική επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στους άνδρες, είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτωση. Στην περίπτωση αυτή οι σφιγκτήρες αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά, αποτέλεσμα αυτού είναι η είσοδος της κύστης να μην κλείσει εντελώς και το ανδρικό σπέρμα αντί να βγει από την ουρήθρα να εισέλθει στην κύστη. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση προκαλείται από τις βλάβες που παρουσιάζονται ως συνέπεια του αυξημένου σακχάρου και της κακής γλυκαιμικής ρύθμισης του ασθενούς.

Επιπλέον, αυτές οι βλάβες στα νεύρα του πέους ενδέχεται να προκαλέσουν και την καθυστερημένη εκσπερμάτωση, μία αδυναμία του άνδρα να ολοκληρώσει και να φτάσει σε οργασμό.

Αντιμετώπιση – Σεξουαλική ζωή & Διαβήτης

Με τις κατάλληλες ενέργειες και θεραπείες, οι διαβητικοί ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα και να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή.

Οι παρεμβάσεις αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Σωστό γλυκαιμικό έλεγχο
  • Φαρμακευτική αγωγή για την στυτική δυσλειτουργία
  • Ενδοεπεϊκές ενέσεις η ενδοπεϊκές χειρουργικές προθέσεις.
  • Θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης 
  • Αντιμετώπιση της ξηρότητας του γυναικείου κόλπου με εξειδικευμένες αλοιφές.
  • Τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους
  • Βελτίωση τρόπου ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους)
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές πρακτικές και φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, και να βελτιώσουν την σεξουαλική ζωή των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Tip: Μετά το άρθρο Σεξουαλική ζωή & Διαβήτης ενημερωθείτε σχετικά με το πως ο διαβήτης επηρεάζει τον μεταβολισμό.