Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανεβεί σίγουρα αναζητάς ένα τρόπο να δροσιστείς πίνοντας ένα απολαυστικό ποτό.

Τέλεια, βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να προσέχεις την επαρκή Ενυδάτωση σου. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μαθαίνοντας πρώτα ποιές είναι οι ανάγκες σου σε υγρά. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, προτείνει την κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών (2-2,5 λίτρα) την ημέρα, εκ των οποίων συνιστά τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια (1,5-2 λίτρα) να είναι νερό.

Ωστόσο αυτή είναι μια γενική σύσταση, έτσι λοιπόν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητάς σου, δύναται να διαφοροποιηθούν οι ανάγκες σου. 

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να εξασφαλίσεις την επαρκή ενυδάτωσή σου.

❶ Δροσίσου με ένα ποτήρι παγωμένο νερό

Πρώτη επιλογή σου είναι σημαντικό να είναι το νερό, όπως ήδη αναφέραμε. Το νερό συμμετέχει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, στην προστασία των οργάνων μέσω διατήρησης της υγρασίας στους ιστούς, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αλλά και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να μη το υποτιμάς.   

❷ Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε νερό

Ναι ναι… Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, μπορείς να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψη των υγρών σου. Σκέψου μόνο ότι ένα μήλο αποτελείται στο 84% από νερό. Βέβαια να θυμάσαι πάντα ότι πρώτη πηγή από την οποία χρειάζεται να εξασφαλίσεις τα υγρά είναι το νερό!

❸ Φτιάξε μόνος σου το δροσιστικό αναψυκτικό σου

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και μην πηγαίνεις αμέσως στην εύκολη λύση του αναψυκτικού, του χυμού ή και του κρύου τσαγιού όταν αναζητάς να δροσιστείς. 

Αγαπημένη εκδοχή για ένα δροσιστικό αναψυκτικό είναι η Σπιτική λεμονάδα. Πώς θα την φτάξεις;

⁰ Ανθρακούχο νερό

⁰⁰ Πάγος

⁰⁰⁰ Χυμός από 1 λεμόνι

⁰⁰⁰⁰ Λίγο στέβια (όση θεωρείς εσύ ιδανική για να καλύψει την γλυκιά γεύση που μπορεί να αναζητάς).

⁰⁰⁰⁰⁰ Πρόσθεσε και μερικά φύλλα δυόσμου για να δώσεις μια νότα από Mojito  

❹ Απέφυγε την αλκοόλη

Όσο και αν η δροσερή μπύρα είναι απολαυστική και δένει τέλεια με τις καλοκαιρινές βραδιές σου, πρόσεχε καθώς η κατανάλωση της αλκοόλης μπορεί να σε αφυδατώσει. Επέλεξε να καταναλώσεις με μέτρο το δροσιστικό ποτό που σου αρέσει, ενώ καλό θα ήταν ακόμα να το συνοδεύσεις με μερικά ποτήρια νερού. 

❺ Κατανάλωσε καφε; 

Για πολλά χρόνια ο καφές θεωρούνταν ότι μέσω της διουρητικής του δράσης οδηγεί στην αφυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο πιο πρόσφατες μελέτες τείνουν να καταρρίψουν το μύθο αυτό, καθώς φαίνεται πως η ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνεται μέσω της κατανάλωσής του, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χάνεται από τη μη κατανάλωσή του. 

❻ Σκέψου πόσο ίδρωσες

Η απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα είναι μια παράμετρος που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου. Μην υποτιμάς τις δαπάνες. Σκέψου μόνο ότι οι ποδοσφαριστές κατά τον αγώνα μπορεί να χάσουν 2 περίπου κιλά εξαιτίας της εφίδρωσης. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο (αυξημένη θερμοκρασία/ άθληση) αυξήσεις τις δαπάνες σου είναι σημαντικό να φροντίσεις να επαναπροσλάβεις τα υγρά που έχασες. 

❼ Δες το χρώμα των ούρων σου

Ένας καλός δείκτης για να αντιληφθείς αν είναι επαρκές το επίπεδο της ενυδάτωσής σου είναι το χρώμα των ούρων σου. Το χρώμα των ούρων σου θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο και διαυγές, αν πάλι είναι πιο σκούρο τότε πρέπει να πιεις λίγο νεράκι. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου & την Διατροφή