Η Κυστική Ίνωση είναι μια γενετική νόσος που προκαλεί αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από συστηματικές αναπνευστικές λοιμώξεις. Άλλα όργανα που πλήττει είναι το ήπαρ, το πάγκρεας, τα έντερα καθώς και το αναπαραγωγικό σύστημα στους άντρες.
Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με κυστική ίνωση, έχουν αυξημένα ποσοστά να εκδηλώσουν μια ιδιαίτερη μορφή σακχαρώδους διαβήτη.
Αυτή η μορφή ονομάζεται Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης (ΣΔΚΙ), ενώ φέρει χαρακτηριστικά διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) αλλά και τύπου 2 (συναντάται σε υπέρβαρους ασθενείς και σε μεγαλύτερες ηλικίες).
Που οφείλεται αυτή η ειδική μορφή διαβήτη;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης, εμφανίζεται σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση επειδή δημιουργείται μια κολλώδης , παχύρρευστη βλέννα που καταστρέφει σταδιακά το πάγκρεας . Αυτό έχει ως απόρροια να μην παράγεται η αναγκαία ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό (διαβήτης τύπου 1).
Επιπλέον, οι ινοκυστικοί ασθενείς αποκτούν μια ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Eξαιτίας του νοσήματος και των φαρμάκων που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του. Συνεπώς, δεν ανταποκρίνονται καλά στην χορήγηση ινσουλίνης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός διαβητικού ασθενούς ( χαρακτηριστικό διαβήτη τύπου 2).
Κυστική Ίνωση & Διαβήτης – Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότεροι ασθενείς με κυστική ίνωση δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή τη μορφή διαβήτη μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς αρκετά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της ίνωσης.
Κάποιοι παρουσιάζουν συμπτώματα σακχαρώδους διαβήτη, ως εξής:
- Έντονη δίψα
- Αυξημένη ούρηση
- Ξαφνική και απότομη απώλεια βάρους
- Αισθητά σημάδια κόπωσης
- Μη προσδιορίσιμη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας
Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο εξειδικευμένος ιατρός χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα.
Έπειτα, ο ασθενής θα είναι σε θέση να προσλάβει βάρος, να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών που δημιουργείται από το αυξημένο σάκχαρο, να βελτιώσει την αναπνευστική του λειτουργία και τέλος να έχει περισσότερη ενέργεια.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι με την χορήγηση ινσουλίνης, την κατάλληλη διατροφή (όπου διαφέρει από εκείνη που πρέπει να λαμβάνει ένας ασθενής ο οποίος πάσχει από κοινό τύπο διαβήτη) και με την συστηματική άσκηση, ο ΣΔΚΙ μπορεί να ρυθμιστεί επιτυχώς.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον ρόλο της Ψυχολογίας στον Διαβήτη.