Ο Μεταβολισμός είναι η επεξεργασία που υφίστανται οι τροφές με σκοπό την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.

Λαμβάνοντας την τροφή, ο οργανισμός την διασπά και την μετατρέπει σε γλυκόζη. Αυτή μεταφέρεται στα κύτταρα μέσω της ινσουλίνης.

Ο ρόλος της ινσουλίνης στον οργανισμό & πως συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Η ινσουλίνη είναι μια πολύ βασική ορμόνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες. Μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα μας στα κύτταρα και έπειτα χρησιμοποιείται για καύση και παραγωγή ενέργειας. 

Στην περίπτωση όμως, που τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι χαμηλά, δηλαδή υπάρχει έλλειψη ή δυσλειτουργία ,η γλυκόζη δεν καταφέρνει να εισέλθει στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωσή της στο αίμα. Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στον οργανισμό ,αφού προκαλεί την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.

Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης  διαβήτης είναι  μια αρκετά συχνή  διαταραχή του μεταβολισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη του αίματός σας ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, όπως αυτές ορίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες παγκοσμίως. Όταν κάποιος έχει διαβήτη, το σώμα του δεν μπορεί να διατηρήσει υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τρεις βασικοί τύποι Διαβήτη:

 • Τύπου 1 
 • Τύπου 2 
 • Διαβήτης της κύησης

Τι προβλήματα δημιουργεί;

 • Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες.
 • Η σημαντικότερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης
 • Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και τέσσερις φορές
 • Μια σημαντική αιτία των ακρωτηριασμών των άκρων
 • Επηρεάζει την ψυχική υγεία καθώς και τη σωματική υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος και η αγωνία εμφανίζονται σε περισσότερο από το 30% όλων των ατόμων με διαβήτη

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο. Τι προκαλεί και ποιοι εμφανίζουν συχνότερα;

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ασθενειών όπως: σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό, καρδιαγγειακή νόσο, κακοήθειες (παγκρέατος, παχέος εντέρου, μαστού).

Οι παράγοντες είναι οι εξής: η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο αίματος νηστείας, τα υψηλά τριγλυκερίδια αίματος (> 150 mg/dl), η χαμηλή «καλή»  HDL χοληστερόλη αίματος και το αυξημένο σωματικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως, ο οργανισμός των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο, παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό σε Διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον μία γυναίκα είναι  πολύ πιθανό να εμφανίσει μεταβολικό σύνδρομο εφόσον παρουσίασε διαβήτη κατά την κύηση.

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου έχουν επίσης άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, λιπώδη διήθηση ήπατος, αυτοάνοσα νοσήματα και αγγειίτιδα.

Πως αντιμετωπίζεται;

 • Λήψη αναλυτικού ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού
 • Πλήρης κλινική εξέταση: Περιλαμβάνει εξέταση τριχοειδικού σακχάρου αίματος, κετόνων τριχοειδικού αίματος, κλινική εξέταση κάτω ακρών για διαταραχές που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη διαβήτη (Έλκη, Μυκητίαση ονύχων, Περιφερική Νευροπάθεια (αισθητηριακή και αυτόνομη), Περιφερική Αγγειοπάθεια, Πόδι “Charcot”).
 • Χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής
 • Χορήγηση εξατομικευμένων διατροφικών πληροφοριών για τη διαχείριση του εκάστοτε μεταβολικού νοσήματος από τη διαιτολόγο του ιατρείου.

Τόσο τον διαβήτη όσο και το μεταβολικό σύνδρομο, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, όταν ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του γιατρού μας. Μόνο με τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μας στο θεράποντα ιατρό, θα καταφέρουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ο γιατρός συστήνει φαρμακευτική αγωγή καθώς και τακτικά γεύματα, ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Προτείνει απώλεια σωματικού βάρους (που βελτιώνει την ινσουλινοαντίσταση), τακτικό έλεγχο και συστηματική άσκηση που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου.

Συμβουλεύει επίσης ασθενείς που καπνίζουν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Παιδική Παχυσαρκία