Έφτασε η μεγάλη στιγμή που περίμενες! Ο στόχος της απώλειας βάρους που είχες θέσει επετεύχθη και η πιο συχνή ερώτηση που σου έρχεται στο μυαλό και θα κάνεις σίγουρα στο διαιτολόγο σου είναι: Πόσο καιρό κρατάει η «συντήρηση». Συντήρηση λοιπόν, όπως τείνουν οι περισσότεροι να την αποκαλούν ή αλλιώς διατήρηση της απώλειας του βάρους. Η απάντηση είναι μια αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, για πάντα! 

Έλα μη σου φαίνεται βουνό, είναι κάτι που οφείλεις να αποδεχτείς και να αγαπήσεις, αν ακόμα δηλαδή δε το πέτυχες. Αν βέβαια δεν «συμπάθησες» ακόμα το νέο τρόπο διατροφής σου σκέψου αν έχεις αγαπήσει το νέο σου εαυτό που είναι πιο άνετος από ποτέ στις κινήσεις του, που έχει μαζέψει όλη την αυτοπεποίθηση που είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια και που έφερε τον καλύτερο έλεγχο των τελευταίων χρόνων στις αιματολογικές εξετάσεις που έκανες. Σίγουρα αυτό το νέο σου εαυτό θα τον έχεις αγαπήσει! Είναι κρίμα λοιπόν να τον χάσεις. 

Πάμε να δούμε παρέα μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτυχή διατήρηση του βάρους που έχασες.   

1. Συνέχισε να έχεις αυτοέλεγχο – Κράτησε το βάρος που έχασες

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! Απέδειξες πως μπορείς να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου και έχασες το βάρος που είχες βάλει στόχο. Είσαι πλέον αρκετά δυνατός/ή να κρατήσεις όλα όσα έμαθες και να διατηρήσεις τις νέες διατροφικές σου συμπεριφορές. Απλά σκέψου ποιες είναι οι ουσιαστικές αλλαγές που έκανες για να φτάσεις στο στόχο σου και συνέχισε να τις εφαρμόζεις.

2. Ξεκίνησε άσκηση

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί για τα οφέλη που θα σου προσέφερε η άσκηση στο ρυθμό απώλειας βάρους, ίσως είναι καιρός να πειστείς για εκείνα που θα σου δώσει στο στάδιο της διατήρησης της απώλειας. Η έναρξη της φυσικής δραστηριότητας θα σε ευνοήσει σε 2 επίπεδα. 

Πρώτο και απόλυτα αποδεκτό: Μέσω αυτής θα αυξήσεις τις ενεργειακές δαπάνες σου. Έτσι θα προστατευτείς σε μεγάλο βαθμό από την πιθανότητα επαναπρόσληψης του βάρους που έχασες. Μην ξεχνάς πως όσο μειώνεται το βάρος σου, τόσο μειώνεται και ο Βασικός μεταβολικός σου ρυθμός (BMR). Έτσι το φαγητό που οφείλεις να καταναλώνεις από εδώ και πέρα είναι σίγουρα λιγότερο από αυτό που συνήθιζες να τρως πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια απώλειας βάρους.  

Δεύτερο και σημαντικό: Θα αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, γεγονός που θα σε ευνοήσει σε μεταβολικό επίπεδο. 

Τί μπορεί να σημαίνει φυσική δραστηριότητα; Πρέπει οπωσδήποτε να γραφτείς γυμναστήριο; Όχι απαραίτητα! Μπορείς να περπατήσεις σε γοργό ρυθμό σε κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται. Ή ακόμα καλύτερα να δημιουργήσεις εσύ τις ευκαιρίες. Πάρκαρε μερικά στενά πέρα από τον προορισμό σου, ανέβα ως τον 6ο όροφο με τις σκάλες και μη χρησιμοποιήσεις το ασανσέρ. Με λίγα λόγια κουνήσου από τη θέση σου πολύ πιο συχνά από ότι έκανες ως τώρα. 

3. Μια μέρα δε θα φέρει την άνοιξη 

Σε μια πορεία απώλειας βάρους και διατροφικής εκπαίδευσης θα κατάλαβες πως το φαγητό δεν είναι εχθρός σου. 

Όπως συχνά λέω μια μέρα δε θα φέρει την άνοιξη, αλλά και μια διατροφικά κακή μέρα δε θα καθορίσει το βάρος σου!! Δικαιούσαι σίγουρα κάποιες μέρες να χαλαρώσεις, να φας και το γλυκάκι σου, το σουβλάκι σου ή την πίτσα σου. 

Πάντα βέβαια να έχεις στο νου σου να μην ξεφύγεις παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Αν τελικά ξεφύγεις να το θυμάσαι και να το διορθώνεις έξυπνα είτε μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις την ίδια μέρα, είτε προσέχοντας λίγο παραπάνω την επόμενη μέρα.  

Σε κάθε περίπτωση μην αφήσεις την διατροφική ατασθαλία που έκανες να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία σου.  

4. Εντόπισε τις «σειρήνες» 

Σίγουρα ξέρεις ποιοι είναι οι πειρασμοί στους οποίους είσαι έτοιμος/η να πέσεις με τα μούτρα. Αν τα γλυκά είναι ο μεγάλος σου «καημός» φρόντισε να συνεχίσεις να αποφεύγεις την παρουσία τους στο άμεσο περιβάλλον σου (σπίτι). Αν ο φούρνος της γειτονιάς σε καλεί με τις μυρωδιές του να μπεις σαν υπνωτισμένος και να αγοράσεις ότι σου έλλειψε στο πρόγραμμα διατροφής σου, άλλαξε το στενό από το οποίο επιλέγεις να περάσεις. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο όπως έχουμε πει, δικαιούσαι να ενδώσεις κάποια στιγμή στον πειρασμό, αν το κάνεις λοιπόν μην απογοητευτείς, είναι ανθρώπινο. Να θυμάσαι όμως το στενό που έχεις πλέον συνηθίσει να επιλέγεις και εκεί οι μυρωδιές δεν είναι τόσο δυνατές. 😉

5. Να ζυγίζεσαι τουλάχιστον 1 φορά ανά εβδομάδα 

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως οι άνθρωποι που καταφέρουν να διατηρήσουν το χαμένο βάρος τους, συνηθίζουν να καταγράφουν τα κιλά τους και μετά την ολοκλήρωση της απώλειας. Η ζυγαριά λοιπόν δεν είναι εχθρός σου και δε πρέπει να την φοβάσαι, είναι ο απόλυτος σύμμαχος σου στην διατήρηση του αποτελέσματος.

6. Κράτα επαφή με το διαιτολόγο σου

Καθόρισε από τώρα ένα ραντεβού στο μακρινό μέλλον, σε ένα διάστημα για παράδειγμα τριών μηνών με το διαιτολόγο σου. Έτσι θα έχεις κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι θα υπάρξει ένας έλεγχος. Η δέσμευση προς κάποιο άλλο άτομο πολλές φορές συμβάλει στην μεγαλύτερη συμμόρφωση. Άσε που μπορεί ως τότε να σου έχει λείψει η παρουσία του στη ζωή σου. 😊

Η πιο σημαντική συμβουλή: Συνέχισε να αγαπάς και να σέβεσαι την υγεία σου! 

Tip: Τεστ Δυσανεξίας & Βελονισμός – Υπάρχει Μαγική Λύση για Αδυνάτισμα;